PUBLIC SERVICE Can not exact motor carrier's license from

COMMISSION: trucker transporting livestock from farm to
market and on the return trip hauling his
(the truckers) own property.
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Gentlemen: -

This will acknowledge receipt of your letter of
November 1lb, 1939, requesting us to supplement our opinion
of August 15, 1939, to Honorable Jack H. Denny, in which
we held a contract hauler coculd transport livestock for a
person for hire from the farm to the original market and on
the return trip transport for hire stocker and feeder
livestock or transport his (the truckers) own property
of any description, and not be required to have a license
as a contract hauler. You ask us if this ruling also
applies to motor carriers.

Section 5267, Laws 1931, p. 306, provides:

"(a) The publiec service commission is
hereby vested with power and authority,
and 1t shall be its duty to license,
supervise and regulate every motor
carrier in this state # % %

Section 5264 (b), Laws 1931, p. 304, provides:

"The term 'motor carrier', when used in
this act, means any person, firm, etc.,
operating any motor vehicle with or without
trailer or trailers attached, upon any
public highway for the transportation of
persons or property or both or of providing
or furnishing such transportation service
for hire as a common carrier, # # % # # "



Section 5268(a), Laws 1931, p., 307, provides:

"It 1s hereby declared unliawiul for any
motor carrier to operate or furnish service
as & comwon carrier within this state
without first having obtained irom
commission a certificate declaring that
public convenlence and necessity will be
promoted by such operation,”

Sectirn 526 (b), Laws 1931, p. 30, provides:

"It is hereby declared unlawful for any
motor carrier except as provided in
section 68656 of this act to use any of

the highways of this state for the trans-
portation of persons or property, or both,
L% M!%t_' %Fm without first having
obtained om commission a permit to

do so."

It is clear that under the terms of these statutes,
motor carriers operating in intrastate and interstate com=
merce must obtain a permit from the Public Service Commission,
when engaged in hauling livestock to the market and in
hauling any other property to or from any place, unless there
is some provision in the law that provides an exception, or
unless the aect does not cover the aectivity,

It will be noted the legislature, when dealing with
interstate carriers, made specific reference to the exception
statute, while it did not do so when dealing with intrastate
carriers. However, this makes no difference to the question
because of the broad terms employed in the exception statute.
The section is number 5265, Laws 1937, p. 439, and provides:

"The provisions of this act shall not apply
# # # to motor vehicles used exclusively
in t ransporting farm and dairy products from



#3

the farm or dairy to a creamery, warehouse,
or other original storage or market, and
transporting stocker and feeder livestock

from markgt to farm or from farm to farm
@& % F ¥

The term motor vehicle used in this section is broad
enough to and does include motor carriers, exempting them
from the operation of the act if the wvehicle is used ex~
clusively to haul the exempted productse.

The question that now confronts us is thist Does the
use of the mctor vehicle toh aul the truckers own property
on the return trip after hauling livestock to the market
cause the exception not to apply?

In Seetion 5264 (b), supra, it is to be noted a motor
carrier is defined as one who transports for hire as a
common carrier. On this return trip, the nctor carrier is .
not transporting for hire., He 1s transporting his own property
and the Public Service Commission has no control over such
activity.

The exclusdve transportation required by Section H206,
supra, in order for the motor carrier to be entitled to the
exception has reference to Lransporting only the products
named therein in the manner specified for hire, In other
words, i1f the motor carrier transports for hire any other
property in any other manner, than 1s specified in Section
52656, he then must obtain a permit,

CONCLUSION

Therefore, it is our opinion that a motor
porting farm products for a person for hire from the farm
to the original market, and then ing property as his
(the truekers) own, and transporting it on his retwrn trip,
is not required to be licensed as a motor carrier, Nelther
is he required to be so licensed if on his retwrn trip he *

carrier transe-
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is transporting for hire stocker and feeder livestock from
the market to the farm,

Respectfully submitted,

LAWRENCE L, BRADLEY
Assistant Attorney General

APPROVED

W. J. BULRE
- (Acting) Attorney General
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