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SOCIAL SECURITY: Residence r equi rement for aid for dependent 

chi l dren • 

.AUgUst 28 , l t 3t 

FILE 0 

Honorabl e l':aJlle Norman 
Prosecuting Attorney 
Putnam eounty 
Unionville , Missouri 

(o 
Dear Sir: 

This will acknowledge receipt ot your request tor 
an opinion under dat e of August 23 , 1~3~ , which reads aa 
tollowa: 

" 1~1 you kindly give me an opinion on 
t~e tollovdng taots: 

"A -woman, who is now a resident of the 
s t at e ot Wisconsin, but who had lived in 
this stat e until about 3 years ago, 1s a 
widow with two children . Her huaband waa 
acci dent ally killed in this county. She 
is now drawing child' s a as1atance , tor 
her two children from the state ot 
Wisconsin but desires to return and make 
her home here . I am informed that Wis­
consin will pay to her or the atate ot 
l.ii ssouri the amount which the two children 
would draw for one year it she leaves tha t 
state and I understand that the children , 
in or der to draw the assistance from this 
sta te must live here a t least one year. 
Would t he year which they live in this 
state and during whioh ·they are assiated 
by the state or 1sconsin, establish their 
resi dence here and make them eligible tor 
child ' s assistance in thia s t ate?" 



Honorable Wayne .Norman August 26, ·1939 

We will ~ook to the Socia l Security Act to determine 
wno i s entitled to r eceive assistance under ai d to dependent 
children. Section 13, page 474 , Laws of 1937, reads as 
follows: 

"A1 fr to dependent children shall be 
grant ed with respect to any child who: 

(1) I s under the age of sixteen yeara, 

( 2 ) has been depr ived of par ent al sup­
port or care by reason of the death, con-
tinued absence f r om the home , or physical 
or ment al incapacity ot a par ent, and who 
i s l i ving with , f ather, mother , grand­
f ather , grandmother , brother, sister , 
stepfather, stepmother, s t epbrother, step­
sist er , uncle or aunt ., in a place ot 
res i dence maintained by one or more ot 
s uch relatives as his or their own home, 

{3 ) has res ided i n t he s t at e t or one 
year i mmediat ely preceding t he application 
f or benefits, or who was born within the 
s t at e within one y&ar tmmediatelT preceding 
the applioation and whose mother has re­
sided i n the s t ate for one year ~ediately 
preceding the Qirth. " 

The residence requirement is contained in Subsection 
(3 ) of Seation 13, sapra. It requires a child to reside in 
the State of' Missouri f or one year immediately precedi ng the 
application for benefits. 

We a re enclosing a copy of an opinion rendered by thia 
departmen~ to Colonel Al len M. Thompson , Commiss ioner, Old 
Age As s istance Division, Jefferson City, Missouri under date 
of September 28 . 1935, defining the words "reside" and 
''residence" as used under the State Soci al Security Act. 

The fact that some state of fers or giyes anyone a cer­
tain sum ot money to move back to the State ot ·Mi ssouri will 
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ot itself not interfere in any manner with her es tablishing 
a residence in this state. 

It is the opinion of this depart ment that it this 
mother r eturns to ~issourl with her chi l dren end me.kee her 
home i n this sta te t or one year with the intention or mak­
ing this stat e her residence, her chi ldren \vill be able to 
meet the requi rements of Subsection (3) ot Section 13 ot 
the St ate s~cial Security Act, requir i ng one to reside in 
this stat e for one year. 

APPROVED: 

J. E. TAYLOR 
(Acting ) Attorney General 

ARH:HR 

Respect fully s ubmitted 

AUB!fu"'Y R. HPJ 'MlTT , Jr. 
~ssistant Attorney General 


