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ROADS AND BRIDGES: Special road districts organized under
SPECIAL ROAD DISTRICTS: Art. IX, chap. 42, R.S. Mo. 1929, are
PROPERTY SUBJECT TO TAX: not authorized to make levies for road and
DISTRICT FUNDS EXPENDED; bridge purposes. Cities located in a
WHLRE ¢ special road district are not exempt from
the general levies for road and bridge pur-
poses. Specilal road district funds to the
amount of 25% of the amount collected in a

Merch 27, 1939 clty may be expended by the com-
missioners on the streets in

such city.
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lir. Charles E. iurrell, Jr. Pl e D [
Prosecuting Attorney R
Adalr County Zi‘ /

Kirksuille, Missouril | ]

-
Dear Sir: L‘“-~—hw

This is in reply to yours of recent date wherein
you request an official opinion from this department
pertaining to special road districts and the taxes and
how such taxes shall be expended. You have set out a
number of questions in your request, but we will give
you the general prineciples of the law on this subject
and then answer your questions in the order that they
have been submitted.

You state in your request that the speclal roed
district to which you refer has been created by the
authority of Article IX, chapter 42, R. S. Missouri,
1929, These districts are com only termed eight-mile
special rosd districts.

Since such districts are created by the statute
their officers must look to that statute for their
powers and duties. I note in your request that you
state that the cormisslioners have levied a certain tax
by virtue of the provisions of Section 8067, R. S. liis-
souri, 1929. You will note that that Section 1s in-
cluded in Article X, chapter 42, R. S. Missouri, 1929,
under which special road districts, with benefit asseass-
ments, are created. This Section does not apply to your
speclal road districts which were created under Article
IX of that chapter, therefore, your commissioners are
not authorized to make a levy under authority of that
Section.
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The lawmakers have provided by Sections 7890 and
7891, Re. 8. Missouri, 1929, for the raising of the reve-
nue for road districts. 8ectlon 7890, supra, authoriges
a levy on all real and personal property in the county.
Such levy shall not exceed twenty cents on the one hundred
dollarsvaluation, This is for the fund known as the county
road and bridge fund, Section 7891, supra, authorizes a
levy not exceeding twenty-five cents on the one hundred
dollars valuation on all real and personal property in
the county. This fund is known as "the special road and
bridge fund."

In S8tate ex rel, Road District v. Burton, 283 Mo.
41, 1t has been held that the road taxes received by
virtue of the two foregoing levies shall be turned over
to the commissioners of such road district provided timely
epplication therefor has been made by such distrilct.

Coming to your questions in the order that you have
submitted them. In answer to Question 1 which is as fol-
lowss

"Is the order of the State Auditor
correct, in other words is the
special road district a special tax
unit or must the tax be uniform over
the entire county. liay the special
road district legally levy a tax at
a less or greater rate, at least a
different rate from that paid by the
remaining part of the County."

will say that since we have held above that the special
road district is not authorized to make a levy, then the
only levy which can be made for road and bridge purposes
is that authorized to be made by the county court by
virtue of the provisions of sald Sections 7890 and 7891
which require the levy to be made on all real and personal
property in the county.

Answering Question 2 of your request which is es fol=-
lowst

"Is the property within the corporate
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limits of the City of Kirksville,
subj:ct to a general county road
tex.

will say that since sald Sections 7890 and 7891 require
the levy to be made on all taxes, real and personal, in
the county, then the property within the corporate limits
of the City of Kirksville could not be excluded from this

levy.

This would be in violation of the provisions of

Section 3, Article X of the Constitution of Missouri, which
is as follows:

"Taxes may be levied and collected
for public purposes only. They
shall be uniform upon the same class
of subjects within the territorial
limits of the authority levying the
tax, and all taxes shall be levied
and collected by genersl laws."

The only property in the county which 1s exempt from

the levy authorized by sald Sectlon 7890 and 7891 1s that
listed under Secticn 6, Article X of the Constitution of
Missouri, which 1is as follows:

"The property, real and personal, of
the State, counties and other municl-
pal corporstions, and cemeteries,

shall be exempt from taxation. Lots

in incorporated clities or towns, or
within one mile of the limits of any
such city or town, to the extent of

one acre, and lots one mile or more
distant from such clities or towns, to
the extent of five acres, with the
buildings thereon, may be exempted
from taxation, when the same are used
exclusively for religious worship, for
schools, or for purposes purely charite-
eblej elso, such property, real or per-
sonal, as may be used axoiu-ively for
agriocultural or horticultural societies:
Provided, That such exemptions shall be
only by general law,"
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Answering Question & of your request which is as
followss ;

"Is the property within the incor-
porated limits of the City of Kirks-
ville, subject to a speeial road
district taex levied if the one attempt=
ed to be levied has been by the Com=
missioners of the Special Road Dis-
trict or the County Court."

will say that by virtue of the foregoing statements the
property within the incorporated limits of the City of
Kirksville is subject to the "special road and bridge
tax" and the Mgenersal rosd and bridge tax" levied by
virtue of the provisions of said Sections 7890 and 7861,
but since the commissioners of the special road districts
ere not authorized to levy a special roasd district tax,
then the property within the limits of the City of Kirks-
ville or within the special road distriet would not be
liable for the payment of the tax for it is levied with-
out authority and 1s void.

In answer to your Question number 4 which is as
follows:

"Are the Commissioners of the Special
Road Vistrict, if privileged to levy
i1t, privileged to assess against that
part of the property in the district
lying ocutside the ¢ity and not extend-
ing the same ageinst the property withe
in the ecity."

will say that since we have heretofore ruled that the
conmissioners of special road. districts are not authorized

to make a levy of this tax, then there would be no authority
to assess the tax against any property in the district whether
it is within the corporate limits of a city or not,

In answer to Question 5 which is as follows:

"Property lying within the incorporated
limits of the city subject to the gener=-
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al levy of the County assessed for
bush and weed tax, bridge and road
tax, and if so must said funds be

delivered to the Special Road Vis-
trict or may they be spent outside
of the Special liocad District."

we find that Section 8042, R. S. Missouri, 1929, provides
as follows:

"In all counties 'n this state where

a speclal road district, or districts,
hes or have been organigzed, or where

a speclal road district, or districts,
may be organized under this article,

end where money shall be collected as
county taxes for road purposes, or for
road and bridge purposes, by virtue of
any existing law or laws, or subsequent
lew or laws that may be enacted, upon
property within such special district,
or districts, or where money shall be
collected for pool or billliard table
licenses, upon business within such
special road district, or districts,

the county court shall, as such taxes

or licenses are paid and collected,
apportion and set aside to the credit

of such special road district, or dis-
tricts, from which said taxes were col=-
lected, all such taxes so arising from
and collected and paid upon any property
lying and being within such special dis-
trict, or districts, and also one=half
of the amount collected for pool and
billiard table licenses, so collected
from such business carried on or cone
ducted within the limits of such special
road district; and the county court shall,
upon written application by sald commis-
sioners of such special road district,
or districts, draw warrents upon the
county treasurer, payable to the conmis-
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sioners of such special :oad dis-
trict, or districts, or the treasury
thereof, for all that psrt or portion
of sald taxes so collected upon prop-
erty lying and being within such
special roasd district, or districts,
and elso for one-half the amount so
collected for pool and bllliard table
licenses, so collected from such busi-
ness carried on or conducted within
the limits of such sgecial road dis-
trict, or districts.

As heretofore stated if the county court makes the
levy under said Sections 7890 and 7891, then all the pro-
perty in the county is subject to the payment of these
taxes and 1f the commi:sioners of the special road district
make timely application for that portion of said taxes which
is raised from property in their specilal road district, then
it is the duty of the county court to turn that money over
to the commissioners of the district.

Answering Question 6 of your request which is as fol-
lows:

"Under Section 8034, R.S. Mo. 1929,

may the Special Road District deliver
funds not to exceed 25% to the City
Counclil eand allow them to spend these
funds on the streets of said incorpor-
ated city or must said funds be actuslly
expended by the district. Is it manda-
tory for the Special Road District to
spend funds in the sum of 25% within

the incorporated city."

Section 8034, R, S. Missouri, 1929, suthorizes the commis=-
sioners of the special road district to expend for the pur-
pose of grading and repairing streets in corporate limits
of the city of the district.

You ask the question whether or not it is mandetory
on the commiassioners of the district to expend this one
fourth of its revenue within the corporate limits of a city.
In answer to thet we will say that it is not mandatory,
end this is a matter which is entirely within the discretion
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of the commissioners of the district how much of the road
fund they will expend on the streets in a city.

In answer to Question 7 which is as follows:

"If the Commissioners of the Special

Road District do vote a levy on all of

the property within the dlstrict and

deliver it to the County Court with the
request that the same be ordered extended
as a tax, does the County Court have any
discretion in the matter or is 1t obligatory
upon the Court to make the extension.®

will say that since the commlissioners of the special road
district are not suthorized to make a levy for road and
bridge purposes, then the county court is not requirad to
nor authorized to oxtond a tax on such levy.

Respectfully submitted

TYRE W. HSURTON
Assistant Attorney General

APPROVED:
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