
ELEC'ri01'4S : Board of Election Commissioners of St. Louis County 
to make canvass alone of election returns. 

March 10 , 1 939 

I 
), 

Board of E1ection Commissioners 
or St. Louia County 
Clayton , Rias curi 

Gentlemenz 

We have your letter o~ recent date in wh:Tc h you sub­
mit for an opinion from t h is off ice the following questiona 

"Is it neceas ary for the Board of 
Election Commis sioners of St . Loui s 
County to have personal l y present 
at the time canvass of election re• 
t urns is made b y us two justices 
of the peace, or t wo judges of the 
County Court?" 

Your ques t i on has a r isen due t o the r eading of Section 
10322 , n. s . 11o. 1 929 , which reads u ~ollows: 

''The c lerk of each c ounty court shall, 
with in f ive days after t he close of 
each election, take to his assistance 
two justices of the peace of his coun­
ty, or two judges of the county court, 
and examine and east up the votes 
given to each candidate , and give to 
thoae having the highest number of 
votes certificates of election . " 

However, a t page 229, Lawa of 1g35, will be round an 
act relating to registration and elections in your county. 
Section 1 of aaid act provides , among other thinga,a 
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" ~ * the conduct of elections. in­
cluding primary elections ~ hel d 1n such 
counties. shall be governed by the pro­
visions of this act . All electiona and 
registrations in aaid counties under thia 
act , ahall be also governed by the gen­
eral e lection or r egistration lan so 
far as the some are not inconsiatent or 
in c onf lict with t h is act . " 

1'!le question. t herefore , to determine is whether ~ 
not the act which applies expressly t o your county contains 
provis i ons as to the manner cf canvassing e lection r eturns , 
which ~e i nconsistent wit h the general statute (Section 
10322 ) above quot ed. 

Section 43 , Laws of 1935, page 257, provi des aa 
.tollowaz 

"Within eight days after the close of 
such election, the board of e leetian 
ccamiss ionera • who are her eby declared 
a canvusing board of such county • shal.l 
publicly open all the returns • and shall 
make abstracts or statements of the 
votes . " 

Section 24, Laws of 1~35 . page 247, provides in part 
aa .tollowa z 

"The board of election commissioners 
created hereunder and hereby shall 
have full and complete power to con­
duct any and all e lections in such 
county and to receive and cert11"y the 
returna thereon. And it shall be the 
duty of said board of election commia­
aioners to certify such returns to the 
proper officer upon wham falla the duty 
of i ssuing certi.f1ca t ea of e lection.s . " 
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It will be aeen that the special act governing 
eleeticona 1n your eoun~y grants to the Board of Elecltion 
Commissioners the power and ehar.ges them w1 th the duty 
of eanvaasing the r eturns of elections held in your 
county. SUch provisions are inconsistent with the p~o­
visio~ of Section 10~22. R. s. Mo. 1929• and conaequently 
they preva i l over said Section 10322. A reading of the 
act governi ng elections in your co1mty indicat es that the 
Legislature i n t ende d to r.~.ave the duties ordinarily per­
formed by t he eo nty c l erk in connection vti th e leetion 
mattera carried out by the Board of Electi on Commissioners . 

CONCLUSI YN 

It is, therefore, the ·opinion of t h is office that 
1 t is not ne-cessary for the Board of Election Commiasionera 
of St . Louis County to have present at the time eanvaas 
of e l &etion returns ia made two juet1cea of the peace 
or t wo j udgea of the count y court . 

APPROVED : 

3. W. SUF'F'!Nd'l'O» 
(Acting) Attorney Gener al 
HHK: RT 

I espect.ful l y aubmitted, 

HAnnY H. KAY 
Asaiatant Attorney Gene ral 


