
TAXATION:· 
SALE OF LAND TO TRUSTEE : 
THE TRUSTEE MAY NOT BE 
D~PUTY COUNTY COLLECTOR : 

I . -- ~ 
. Deputy county colle-cto:t-· ~y not act 
a s trustee. Authority o~ lt he trustee 
to collect f ees for service. 

November 17• 1939 

Honorable G. Logan Marr 
Prosecuting Attorney 
Mor gan County 
Versailles. Missouri 

Dear Sir: 

This is in reply to your request wherein you lsub­
mit t he question of whether or not a · deputy collecto~ may 
act as a trustee tor the county court to purchase laqds 
sold for delinquent baCk taxes b7 virtue or t he prov~:ions 
of Section 9953a. Laws of Missouri. 1939• page 85lJ ~d 

Whether or not such deputy collector trustee can 
~ke a good title to lands so purChasedJ and 

Whether or not such trustee would be parmi tt~ 
to collect the compensation authorised to be paid to 
trustees for suCh saleaJ and 

Also, your letter of November 8th. whicn sup~e­
mented your firat request wherein you ask t he queat1 
of whether or not costa must be paid a deputy colleo or 
who buya t h e lands aold and 1n which sale the deputy 
collector acts for the collectorJ and 

The question of what the ten per cent co~sa1on 
to the trustee is baaed upon. 

In your r~queat you refer to our opinion datr 
November 30th• 1937, wherein we held that neither th 
county collector nor his deputy are authorized to bi 
in at sales or purChase lands offered for sale for 
delinquent taxes b7 the county collector. In view of 
that opinion. then you ask the queation of whether o~ 
not the fact t hat the deputy collector who has been 
appointed trustee would alter our conclusion taken in 

\ 
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t h e foregoing opinion. The trustee mentioned 1n your let­
ter ia appointed bJ virtue ot t he provisiona ot Sect~on 
gg53b• page 851• Lawa of Mi s souri. 1939• which provi~ea in 
part aa fo1lowas 

"It ahall be lawful for the Councy 
Court or any Pounty. and the Comp­
trolle r .• Mayor and President of the 
Board of Assessors ot the City of 
St. Louis. to designate and . appoint 
a suitable person or peraons with 
discretionary authority to bid at all 
sales to which Section 99538 is appli­
cable, and to purchase at suCh sale a 
all lands or l ots necessary to pro­
tect all taxea due and owing and 
prevent their loas to the taxing 
authori tiea 1nvol ved :from inadequate 
bids. SuCh person or persona ao 
designated ar e herebJ declared as to 
such purchase• and aa title holders 
pursuant to collector's deeda issued 
on such purChases, to be trustees tor 
the benefit of all funds entitled to 
participate in the taxea against all 
aucn l ands or lots ao aold. * * * * • 

This section provides that the court may appo~nt 
aame suitable person with discretionary authority to bid 
at the sal es ~ which l ands are aold and to protect the 
taxes and prevent los s to the taxing author~ties :from 
inadequate bida. Since we have held in the opinion h•re­
totore referred to that t he deputy collector would not be 
author ized to bid at sales or purChase lands offered ror 
aale tor delinquent taxes by the collector, we do not 
t hink that th~ tact that the county court would appoint 
suCh deputy collector aa trustee ~o bid for it would 
alter our views taken in t he opinion. 

In connection with this opinion we would like to 
particular ly call 70ur attention to the ata tement of ~e 
Supreme Cour t in McLeod v. Burkhalter, e t al., 57 Mlsa. 
65, 66• the court saida 
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•• * * Besides. persons Charged with 
the administration of' the fiscal ~­
t'airs of the people BlUst be content 
with t he gai ns provided for in the 
fees and aalariee allowed b7 law, and 
ahould not be p•rm1tted to augment 
them~ apeculat1ona in the ~da or 

. property which come under t heir ot-
tic1al control. * * * * * • * * * * • 

CONCLUSION. 

I t is, t herefore, the opinion of t his depart~nt 
that the deputy county collector would not be a prop:l!: 
peraon and it would be against public policy to name 
to. act as trustee tor the taxing authorities to pur . se 
l ands sold for delinquent taxea b7 virtue of' the pr~ 
visions of Section 995~b, page 861, Lawa of Mi s souri, 1939. 

II. 

You next aubmi t the quest ton that in caae au~ 
deput,. . collector is a trustee and baa bought l ands ai:t 
auoh sa.les and has taken title aa such trustee,. are t e 
acta of' such deputy collector void or vo.i_dable, and 
he make a good title to the lands which h e baa so pu 
chased and is holdi ng as trustee? 

Ir the deput7 collector is not authorised to • ct 
aa such trustee and he doea as auch r egardless of' such 
unauthorlsation• then we thirlk he would come within *e 
classification of a de f acto of'f'1oer. Since we have held 
in our f'1rat conclusion that such depuq collector ial not 
qualif ied to act ae t h e trustee to repreaent the count7 
court at delinquent land a ales, then this questi on h er-e 
would involve t he question of' whe~er or not sueh deit7'• 
acta would be void or Yoidable. We think that au ah put7 
collector appointed aa trustee would be a de. f'acto ap o1ntee. 
In St. Louis Count7 v. John Sparks- 10 Mo. page so_ t e 
question of the acta of a de facto orf'icer waa conaid~red 
b7 the cour t and there th~ rule was atated as f'ollowals 

"The appointment ot a per son to an 
offi ce, who has not .the necessary 
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qua1ifioations, is not void. He ia 
de racto an officer, and his acta, 
until his removal. are valid.• 

Following the rule announced in t~e st . Louis 
County case it would seem that e?en though the deput7 
collector, acting as such trustee, doea not poasess the 
necessary qualirioationa to act as suCh trustee, yet ~. ­
&n7 act which be would perform as auch trustee would 1\Mt 
valid. 

CONCLUSION. 

Thererore, if aucb deputy collector truatee buya 
land and takes title aa a designated truatee, then he ma7 
make a title to such landa and conve7 the interest that 
he baa obta,_ned a a trustee. 

III. 

On the queation of whether or not suCh deputy col­
lector trustee would be entitled to the compensation pro-­
vided b7 the atatute tor the trustee on the reaale ot 
lands granting that auoh appointment ia aga$,nst publ1 o 
policy, in view ot the tact that he ia acting aa a de 
facto officer, we think the rule ia applicable which ~s 
announced in State , ex rel., v. Clark, State Auditor,1 52 Mo. 508, wherein it is held that he who has t h e coif.'" 
misaion 1a entitled to the emoluments of the office until 
his authorit7 is revoked by proper proceedings. And 1n 
the oaae of Dickerson v. City of Butler, 27 No. App. ~. 
1. o. 14, the court sa1da 

•• • * It Jlalst be considered as the 
aettled law of this atate that, in 
an action for teea. ~he title to the 
office cannot be decided, and that 
a de -facto officer. while y;-poaaeaaion 
ot~e office, can recover~e feea ol 
the--orflce. • • ....-... • ---

CONCLUSION . 

Following the rule announced 1n t he above cases • 
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it is the opinion ot t h is department that the trustee. 
though he ma7 not have t he qualifications to act as auch, 
ia a de facto otficer and is entitled to the emoluments 
ot the ofrice during the time that he is acting as auch. 

IV. 

In 70ur auppleaenta17 requeat of the 8th, yo~ 
requested an opinion on whether or not the costa mua~ 
be paid b7 a deputy collector who bu7a 1n at his own 
sale and alao t he question of just what the ten per $nt 
COIIID1aa1on is baaed upon. 

You will reter to Section 99~b, page 861, Lawa 
ot ll1asouri, 1939, and it will be seen that the trustee 
ia not entitled to this ten per cent commission until, 
he sella this land. Since we have ruled above that tpe 
trustee, e•en it he ia a de facto trustee, ia entitlep. 
to the tees tor his services. That being t he case th~ 
trustee, who is a deputy collector, 1t he bu7a in the 
land tor t he proper officials, and se:U. them h«t would 
be entitled to the ten per oent commission. Said Section 
9963b, supra, provides in part aa rollowas 

•• * * Compensation to trustees aa 
herein designated shall be payable 
solely from proceeds derived trom 
the sale ot lands purOhased b7 them 
•• suoh trustees and shall be .t1xed 
b7 the authorities hereinbefore 
designated, but not in exceaa or 
ten percent (10%) or the price for 
which aD7 auoh lands and lots are 
sold by the trustees. • * * * * * • 

You will note from the language ·or this aectibn 
that the trustee is to recei•e not in excess of ten p'r 
cent ot the price ror which he sella lands and lots w~ah he 
is holding aa suCh trustee. 

CONCLUSION. 

We are, thererore, or the opinion that the trustee, 
eYen thougn he ia a deputy collector, 1r he perrorma t he 
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acta o~ a trustee,.· la entitled to the ·oommiaaion auJr-
1sed bJ the statut e tor aucn ae~vicea. 

(6) Hen. G. Logan li&Fr 

We are f'urther of the op1rd.on that the baaia t 
t.he compenaa t1on to which nch truate• La entitled r 
•~ll1ng land.a Which he hae purobaa~d as auoh offi cial 
1a ten peP cent ot the sale pr1oe for which auGh lan 
and lota are aold. 

Reapect.tull7 submitted 

TYHE W. BUlt'l'ON 
Aaaiatant Attorn•7 Gener~ 

APPROVEDz 

w. I. BURKE 
(Acting) Attorne7 General 

TWBsDA 


