
RECORDER OF DEEDS: Required to produce original records at 
trial on order of subpoena duees tecum. 

June 7th., 1959. 

Hon. Ernest c. Martin, 
Recorder of Deeds, 
Pettie County., 
Sedalia, Missouri. 

Dear Sira 

We desire to acknowl edge receipt of 
your letter of March 7th, 1939, requesting an 
opinion., which is as followsr 

"Is t he Recorder of Deeda re­
quired, when subpoenaed with a 
duces-tecum subpoena, to take 
the permanent record8 out of 
the county's vault and intro­
duce them as evidence in the 
various courts in the atate?" 

In considering this question we shoul d 
observe the following •. eetione& 

Section 3045, R. s . Ko., 19~9, reada aa 
follows : 

"The record of •uch re- recorded 
c onveyance• •hall impart notice 
to the same extent and ahall be 
admis sible in evidence with like 
effect as the original record.• 

Section 3049, R. s. llo., 1929, reads as 
follows a 
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followaa 

"Where any auch instrument ia 
acknowledged or proved, certi-
fied and recorded, 1n the 
manner herein prescribed, and 
it shall be shown to the court 
by the oath or affidavit of the 
party wishing to use the same, 
or of anyone knowing the fact, 
that such instrument is los t , 
or not within the power of the 
party wishing to use the aame, 
the record thereof, or the trans-
cript of such record, certified 
by th~ recorder under the seal 
of his office, may be read 1n 
evidence, without further proof. " 

Section 3050, R. s . Mo., 1929, reads aa 

"Neither the certificate of t he 
acknowledgement nor the proof o£ 
any auch instrument nor the r ecord 
nor the transcript of the record 
of such lnatrument, shall be con­
cl usive, but the same may be re­
butted." 

Section 3051, R. s. Mo., 1929, reads as 
follows& 

"If the party contesting the 
proof of any such 1natrument 
shall make 1 t appear tba t such 
proof was taken upon the oath 
of an incompetent witness, 
neither such lnatrument nor the 
record thereof shall be received 
1n evidence until established by 
other competent proof.• 

Section 3057, R. s. 1929, reads aa 
follows a 
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"Copies of suCh instrumenta, or 
of the record of the same, dul y 
certified by the recorder of the 
county 1n which the aame may have 
been recorded, shall, upon proof 
of the loss or destruction of the 
original instrument, be read in 
evidence, with like effect and on 
the same conditions aa the ori­
ginal ina trument . " 

From the fi.rat four of the above aectiona 
it appears that t he Legislature contemplated the 
production o£ either the record, the tr~crlpt 
of the re~ord, or a cert1£ied copy of any instru­
ment which had been recorded and subsequently 
lost. Section 3057, supra, however, makes it appear 
that a copy of any l ost instrument or of the 
record of t he same, either of which must be duly 
certified by t he Recorder, shall be read in evi­
dence without the production of the original re­
cord in your o.fflce , It would a ppear, therefore, 
that aa a practical matter, an application for a 
subpoena duces tecum requesting you to produce 
your original recorda, should be refused by the 
judge before whom the application is made, if a 
certified copy can be obtained. 

In t his connection, the ease of State ex 
. rel Mi ller v. O' Malley, 342 Ko . 1. c . 646, states& 

"It may be conceded further that 
the court ' s action 1n las~ or 
denying a subpoena duces tecum ia 
d1scret1onar,- or judicial, aa op-
posed to ~sterial. For the 
court must pass upon& the relevancy 
and material ity of the evidence s ought 
to be brought in, * * * * * * J and 
the ha.rd.ahips entai l ed 1n producing 
itJ * * * * and, of course, the legal 
question whether i t is subject to 
subpoena. • 
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It ia our opinion t hat whenever 
you are aerved with a subpoena dueea tecum 
requiring you to appear with the or1g1nala 
of certain recorda, 70u must do ao, but aa a 
practical suggestion, it would appear t hat 
a conference w1 th your Circuit Judge • and the 
production of' this opinion~ would reault in 
h18 rei'ueing applications f or the production 
o~ your ori ginal recorda in the future. 

Reapectful.ly eubmi tted~ 

ROBERT L. HYDER, 
Assistant Attorney General . 

APPROVED: 

J. E . TAYLOR 
(Acting ) Attorney Genera~ 
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