
SCHOOLS : 
SUPERINTENDENT: 

County superint endent of schools i s 
r equired t o possess only one of the 
alternative qual ifi cations set out 
in Section 9454 , R. s. Mo . 1929 . 

QUALIFICATIONS : 

J anuary 4 ., 1 93 9 

Mr . G. 11ogan liarr 
Prosecuting Attor ney 
Morgan County 
~ersailles. Missouri 

Dear Sir: 

This will a cknowl edge rece'ipt or your request f or 
an official opinion from this department which request 
i~t a s followsa 

~section 9454 of the 1929 sta t ut e s 
of Missouri setting up the qualifi­
cations of the county superintendent 
of schools • . The question has been 
raised as to whether cert ain of the 
-quali:t'ications are mandatory and the 
other four qualifications are director y 
or optional. It seems f rom my r eading 
of the section that the r i rst or the 
two qualifications are mandatory • and 
the last four optional. The r equire­
menta being t hat the applicant for 
t he off1oe should have the tirst two 
qual i fications and any one of the 
other of the four qualifications l ist ad 
in the section in order. 

"Ia this l a s t claus e the correct con­
clusion to be reaChed or the r equi r ements 
t hat are necessary?" 

The portion of Section 9454, R. s. Mi s sour i , 1929 1 
which app~ies to t he question which you have submitted 
i s as follows a 
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"* * * * said county sChool superin­
tendent shall be at least twenty-four 
years old, a citizen of the county, 
shall have taught or supervised sanools 
as his chief work during at l east two 
year s of the eight years next preceding 
his election or appointmentJ or shall 
have s pent t h e two years next preceding 
his election or appointment as a regular 
student in a state teacher• ' college or 
un1vera1ty, and shall at the time of his 
election hold a diploma trom one of the 
stat e t eachers colleges or state university. 
or shall hold a stat e certificate, author­
izing him to teach in the public aohools 
of Missouri, or shall hold a first grade 
county certificate authorizing him to 
teaeh in the county of whiab. he is super-
intendent J * * * * * * ot., * * * * * • 

The first part of t his requirem~nt is mandator,1 
that is, the auperintenden~ must be twenty-four years of 
age and a ci t1zen of t he county. 'l'he remainder of thi s 
portion of the atatute dealing with the superintendent '• 
qualifications oontalns four different requirements, anc1 
your question goes to whether or not the superintendent 
should posse as one or all of such requirements. 'l'hese 
different requirements are separated by the wo~d •or". 

In Words and Phrases, Third Series, Volume v, 
page 653, conqern1ng the word •or", it 1a sai da 

"In ita elementary sense, the word 'or' 
1e a disjunctive particle indicating 
an alternative. It of ten connects a 
aeries of words or propositions, pre• 
aenting a choice of either. Pompano 
Horae Club v. State (Fla.} 111 So. 
801, 805, 52 A. L. R. 51." 

We find where this section of the atatute has been 
before our a ppellate courts on two different ocoaaio~. 
In one oaae, State v. Hodge 8 s. w. (2d) 881, the court 
held that where the superintendent possessed one of' these 
qualifications, tn.t1a, where he held a first-grade certi­
ficate , that he was quali fied t o hold t he office. In the 
caae ' of State ex 1n £ . Chinn v. Ho11owe11 , 288 Mo. _674, the 



--

llr. G. Lou an Marr Januacy ,, 1939 

court held that if the per aon elected held a certificate 
of the board of regents ot a state normal, that he waa 
qualified to hold the off ice. From theae two caaea it 
ia oonclua1ve that if the O&Ddidate poaaeaaea anyone of 
the alternative& set out 1n said Section 9454, aupra, 
that he is qualified to hold t he off ice of county super­
intendent ot sChools. 

CONCLUSION. 

It 1a, theref'ore , the opinion ot thia department 
that if' a candidate for the off i ce of superintendent of 
aohoola baa either taught or auper viaed aoh.ools as hia 
oh1ef work during at leaat two yeara ot t he eight yeara 
next preceding his election or appointmen ta or it he 
llhall have spent the next two years preceding h1a election 
or appointment aa a r egular student in a ·atate teaohera' 
college or ~veraity, and shall at the time of h1a 
election hold a diploma tram one of the atate teacher• 
collegea or atate universi ty, or ahall hold a atate 
certificate, authorizing him to teaoh 1n the public aohoola 
ot the atate, or it he holda a f irat grade county certifi• 
cate author izing him to teach 1n the co\Ulty of whioh he ia 
superintendent, that he ia qualified to become superintend­
ent of aohoola provided he 1a twenty- four yeara of age and 
ia a citizen of hia county. 

Respectfully submit ted 

TYRE W. BURTON 
Aaai atant Attorney General 

APPROVED a 

3. E.: TAYtof!l 
(Act i ng) Attorney General 
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