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OPTOMETRY: Person appointed to Board must file oath

OPTOMETRY BOARD: of office before he 1s qualified.

OFFICE8s - Incumbent remains member of Board until
successor qualifies.

August 2, 1939

FILED

Dr. F. J- Guilbault
423 North Broadway -
St. Louis, Missouri .

Dear Sir:

This department ia in receipt of your request
for an official opinion which reads as follows:

"I was sppointed a member of the
Optometry Board of Missouri for a
term ending June 30th, 1936. On
May 26, 1939, J. T. McWay was
appointed as a member of the
Optometry Board of Missouri, to
succeed me., He was confirmed by

the Senate on June 20, 1959. Accord-
ing to the récords of the office of
the Secretary of State, he has not
qualified for the office to which he
was appointed.

"In view of the faet that my succes-
sor has not qualified, I request that
you give me an opinion as to whether
or not I am still a member of this
board." :

Section 134908, R. S. Missouri 1929, provides in
part as follows:

"The governor, with the advice and
consent of the senate, shall appoint
five persons from among such practice
ing optometrists of the state as have
had not less than five years' practical
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experience in optometry as defined
in section 13501 of this chapter,
who shall constitute the state
board of optometry. # # # % # & #
The term of the members of said
board successively, shall expire,
on the 30th day of June of each
year snd the term of asll members
after the first board 1s appointed
shall be for a period of five years
and until their snocollcrc shall be
R ot board of
e state board of
optometry, before entering upon the
discharge of thelr duties, shall
make and file with the secretary
of state, the constitutional ocath
of offlce. # # % % # & % # % % % "

Article XIV, Section §, of the Constitution of
Missouri provides as follows:

"All officers, both civil and mili-
tary, under the authority of this
State, shall, before entoring on the
duties of their respective offices,
take and subscribe an ocath, or affir-
mation, to support the Constitution

of the United States and of this State,
and to dt.nnn themselves faithfully

in office."

This department is informed by the Secretary of
State that J. T. McWay, the person appointed to luccood
you as a member of the State Board of Optu-tr{
not filed the constitutional ocath of office with tho
Secretary of State which is required by Section 13498
quoted above.

The necessity that an appointee take an ocath
of office before entering upon the duties of the office
is recognized in 22 R. C. L., page 448, wherein the
rule 1s succinetly stated as follows:



"Where an appointee is required to
teke an oath of office he cannot be
considered as qualified unless he
takes such oath,"

In State ex rel, Hull v. Gray, 91 Mo, App. 438,
the court said at 1. c. 4443

"Taking an official oath may be

said to be a prerequisite to the
right, de jure, to hold an office.
The ocath of office marks the entrance
upon the duties of an officer. And
s0 we find that all officers under
the authority of the State, belore
entering on their duties, must take
and subseribe an oath to falithfully
demean themselves in office and sup~
port the Constitution of the United
States and of this State. B8ection 6,
article 14."

In view of the above suthorities it will be seen
that Dr. McWay, since he has falled to file his oath
of office with the Secretary of State, as required by
the statutes and the Constitution, is not at the present
time a member of the State Board of Optometry. He must
fulfill all the requirements of the statute and the
Constitution before he can be considered a member of
such board.

The question next arises as to what is zuur
status as incumbent member of the board. As stated
above, Section 13498, which provides for the state board
of optometry, states that each member of the board shall
serve "until their successors shall be appcinted and
qualified."™ Article XIV, Section 5 of the Constitution
of Missouri provides as follows:

"In the absence of any contrary proe
vision, all officers now or hereafter
elected or appeinted, subject to the
right of resignation, shall hold office
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during their officisl terms, and
until their successors lhl.li be
duly elected or appointed and
qualified.™

S8ection 11196, R. S. Missouri 1929, provides es
followss

"All officers elected or appointed
by the authority of the laws of
this state shall hold their offices
until their successors are elected
: or appointed, commissioned and quali-
. fled.

These provisions are interpreted in State ex inf.
v. Williems, 222 Mo, 268, as follows (1. c. 285)3

"s # # # The plain, unequivocal im-
port of this section of the Constie
tution is, that when the regular

term expires, the office becomes, in
the eye of the Constitution, vacant,
but with authority to the incumbent,
already qualified, to contimue by
virtue of such previous qualifiecation,
made effeective for the purpose by the
Constitution, to discharge the functions
of the office until he is succeeded in
the way preferred the people, as
pointed out in the titution made
by them, and in the laws made in
pursuance of that instrument.' # # # "

In the recent case of Langston v. Howell County,
;:J:. Y. (24) 99, 1. e. 102, our Supreme Court spoke as
owss

"s # # Langston's official term was
fixed at one year, but upon the
expiration thereof, no successor
having been appointed, his right
to hold such office, and his title
thereto, continued until the right
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of a duly appointed end qualified
successor attached. His right to
hold over end his continuance in

the office was of course contingent
and defeasible subject to be ter-
minated at any time by the appoint-
ment and qualification of his
successor, During the time an
officer so holds over, under the pro-
visions of the constitutional and
statutory provisions, supra, he
holds the offlce as a de jure
officer (46 C. J. p. 969) and by

the same tenure, after the prescribed
term, until the right of his duly
chosen and gqualified successor
attaches.,  # o # % 2 % % # % % & ¥

Therefore, since your successor on the State
Board of Optometry, although he has been appointed,
has not qualified because he has failed to file the
oath of office with the Secretary of State as required
by law, you are still a member of the State Board of
Optometry and will continue as such until your succes-
sa qualifies.

CONCLUSION.

It is, therefore, the opinion of this department
that a person appointed to the State Board of Optometry
mist file an ocath of office with the Secretary of State,
and until he so does, he is not a member of saild board.
Until the person so appointed does qualify, the incum=-
bent member whose place he is to take remains as a meme
ber of the board and is vested with all the powers and
duties of such members.

Respectfully submitted

ARTHUR O'KiEFE
APPROVED: Assistant Attorney (General

J. E. TAYLOR
(Acting) Attorney General
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