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COUNTY TREASUER:

BONDS, SALE OF:'

) County Treasurer shall advertise bouds for

) bids as directed in Sec. 2911, R. &, 1929;

) County Court may order Treasurer to reject
bids; and court may order treasurer to again
advertise the bonds in the same manner,
or then may sell them at private sale.

september 28, 1939

ire Je De Gillespile

County Clerk
Oregon County
Alton, Missouri

Dear Sirt

Ihis Department is in receipt of your letter of
September 25th, wherein you request an opinion based on
the facts as contained in your letter, which is as follows:

"This Court (County of Oregon) would
like to have the opinion of your
office, as to the legal procedure
thet this Court should take to sell
Bonds that was authorized by Election
on the 10th day of January 1939,
({26,000.) to construct a Court-

house and Jall in said County (V/.Ped.).

"lst. Iiust Bonds be advertised as
stated in Section 2911, R. S. ko. 1929

"2nd, Does this Court have the power
or legal rights to sell at private bids
without first advertising such Bonds3"

Your questions involve a construction of Section

2911, Re 5. lice 1929, which is as follows:

"The county treasurer of the county
issuing such bonds is hereby '
authorized to sell and dispose of all
such bonds in the manner hereinsafter
provided., 3Sald treasurer, under the
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direction of the county court,

shall cause notice to be published
for thirty days, in at least two
daily papers published in the state
and one weekly paper published in

the county, that sealed proposals

for the purchase of all or a part

of saild bonds as may appear in sald
notice will be received at his office,
and that the same will be opened by
him in the presence of the county
court on the day and hour mentioned
in the notice, Said treasurer may,
under the direction of the court,
reject any or all bids that the court
may not deem satlisfactory as to price
or otherwise, and in case of rejection,
he may again advertise and sell said
bonds in the same manner; or if the
court so order, he may sell them at
not less than their face value, at
private sale, and report the same to
the court at the next term thereafter,”

I.

In answer to your first question as to whether or
not the bonds must be advertised as stated in Section 2911,
gquoted supra, we call your attention to the fact that the
section states that the county treasurer " cause notice
to be published" etc. The verb "shall n used in a
statute is usually construed by our courts as mandatory and
not directory and we think the statute is plain in its
terms and must therefore be complied with. Accordingly, we
rul: that the bonds must be advertised as stated in the
Section,

II_
In your second question you desire to know whether
the County Court can sell bonds at private blds without ad-
vertising such bonds,
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Of course, having ruled that bonds must first
be advertised, it would appear that the same would answer
your second question. However, we assume that you refer
to the last clause in the statute, "or if the court so
order, he may sell them at not less than their face value,
at private sale, and report the same to the court at the
next term thereafter,"

We think that the only construction to be placed
upon said statute 1s, first, that the bonds must be adver-
tised for bids; second, that after the court has considered
the proposals for the purchase of .the bonds the court may
order the treasurer to reject any or all bids; and, third,

that the court may order the treasurer to again advertise
the bonds in the same manner,

As far as we can ascertaln from our research,the
statute (Section 2911, supra) has never been passed upon or
construed by our courts. In the case of White v. Scarritt,
341 Ko. 1004, l. c. 1013, the statute in question 1s mentioned,
but only incidentally, but we think that it throws some light
on what will be our ultimate construction of the same. In
said case 1t 1s sald:

"On January 11, 1932, the treasurer received
only one bid, It was a very low bid,
coupled with numerocus conditions, and par-
ticularly required a disposition of the
injunction suit, The court re jected the

bid and directed the treasurer to negotiate
a private sale of the bonds under Section
2911, Revised Statutes 1929, subject to

the approval of the court,”

The statute uses the words, "may again advertise,"
making the matter directory for the second advertisement
of the bonds. Therefore, in answer to your speeific question,
we are of the opinion that the bonds must be first advertised
as directed in the statute. If all bids are rejected by the
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County Court the County Court can then direct that the

bonds be re-advertised or then may sell them ai not less
than thelr face value at private sale; but we are of the
opinion that no private sale can be made until the bonds
are advertised in the manner as contained in the statute,

Respectfully submitted,

OLLIVER V. NOLEN
Aaslstant Attorney-General

APFROVED3:

— _W.J. BURRE

(Acting) Attorney-General
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