
MO'l'OR VEHICLES: 
WHEELS: 
WEIGHT COMPUTATION : 

Truck operator may use as many s~ts 9f 
wheels on his truck as he desires so long 
as he keeps the v eh icl e wi thin the 
dimensions of the law as to length, height , 
width, we ight of load and the amount of 
weight on each wheel . 
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Mr. Herbert H. Dougl as 
Prosecuting Attorney 
Newt on County 
Neosho, Mi s souri 
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This is i n reply to yours of recent date wherein 
you a sk the follo\ving question : 

'•noes a person by the use of t he 
t andem have a right to l oad his 
t ruck according to the rubber space 
a o created or is he limited to t he 
amount of we ight provided for by a 
truck of t he same capacity which haa 
no tandem. Or in oth~r words , is 
this tandem f or the purpose of weight 
computation to be used by the weight 
of ficer in entitling the truck owner 
to carry wei ght accor ding to the 
rubber space -crea ted by the u se of 
the said tandem." 

One of the sections of the statute appl icable to 
your question is found at subsection b of Section 7776, 
R. s . Missouri, 1 9291 which is as £ollows: 

"* * * if- ( b ) No motor vehicle exoept 
. a combination o£ tractor and semi­
trailer, the gross weight of whi ch, 
i ncluding l oad, is more than 28 1 000 
pounds , and ·no combination of tractor 
and semi- trail er, t he gross weight of 
which, incl uding load, is more than 
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42 , 000 ~ound s , and no motor vehi c le 
having a gre~ter wei ght than 22 , 400 
pound s on one axl e., and no motor 
vehicl e having a load or ove r 800 
pounds per inch width or tire upon 
any wheel concentrated upon t he sur- · 
race or the highway (said width in 
the case of r ubber tire s , both solid 
and peneuma t i c , to be measured between 
t he r langes of t he rim) , shall be 
operated on the highways of this s tat e: 
Provided a combination of tract or and 
semi-trai l er shal l be cons i dered a 
vehicle of six ( 6) whee l s f or the pur­
pose of computing the distribution of 
the load: Provided that in spe eial 
case s motor vehicl es who s e wei ght , in­
cluding load s , exceed t hose herein pre­
scribed may be operated under special " 
permit s granted a s hereinafter provided. 

By t he provisions or thi s se ction it will be seen 
that the limit of t he l oad which may be carried on trucks 
or tractor s and semi-tra iler combination has been f i xed . 

T.ne l awmaker s have furthe r r estricted t he l ead 
a s it a ffec t s the h i ghway b y providing t hat the mot or 
vehicle shall not have more than e i ght hundred pounds 
per i nch wi d t h or tire upon any wheel concentrated upon 
t h e surface of the highv.ray . 

~ e also find i n ~ws of ~i sBouri, 1931~ page 265, 
~ction 7787, another r egul a tion of the truck load which 
ha s some application to your question. ?.his section pr o­
vides i n part a s f ol lows: 

"!lo motor drawn or propelled veh i cle 
shall be oper ated on t he highways of 
t h i s state t he r idth of which, incl ud­
ing load , is greater than 96 inche s , 
or t he hei ght of whi ch, i ncluding load , 
i s greater t han 12! feet , . or th e l engt h 
of which i n cluding load , i s greater than 
33 reet; and no combination of such ve­
hi cle s coupled together of a total or eo~ 
bined lengt h , i ncl uding coupl ing, i n excess 
of 40 feet shall be operated on sai d high­
ways , and not to exceed t wo vehicles 
shall be operated in combination . * * *• 
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These two sections . when r ead together , revea~ 
that the lawmakers have intended t o regulate trucks 
in t h e following manners 

widt h of truck; 
height of truck; 
l ength of vehicle with 
couplings; 
weight which may be 
transpor ted on a truck or 
tractor and trailer; 
number of pounds per i nch 
of t i re surf ace on t h e sur­
face of t he highway. 

Nothi ng haa been stated in the law as to the number 
of seta of wh eels tnatmay be used on a motor vehicle on the 
highway and having failed to 11m1 t the number • v1e think 
a person may use as many sets of wheels on a vehicle as he 
desires so long as he keeps the vehicle within the bounds 
of the regulations as to length, .height and weight. and 
the weight on eaoh wheel as provided by the f oregoing sec­
tions . 

CIHWLUSION. 

From the foregoing it is t he opinion ot this depart­
ment that a person may • by" the use of a tandem w1 th extra 
wheels. have a r ight to load his truck according to the 
rubber space so created by the extra wheels ao long as he 
keeps within the dtmenaiona of the law aa it applies to 
height . weight . length and breadth. 

Respectfully submitted. 

'l'Yqj:. W. ,URTON 
Assistant ft ttorney Gener al 

APPRO 'Im : 

S. E. TAY'tOR 
(Acting ) Attorney Genoral 
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