COUNTY COURTS; Judges of Barton County Court are entitled to raceive
5¢ mileage in traveling to and returning from holding county court:

may be charged only once for each regular term and not for speclal or
adjourned terms, may not collect mlleage for making trips to look after
county's business or pay a third person mileage to transport the county

court.
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Honorable J. Carrol Combs
Prosecuting Attorney
Parton County

Lamar, Missouri

Lear Sir:

This department wishes to acknowledge your request
for an opinion wherein yocu state in part as follows:

"The deputy recorder of our county
was in my office yesterday afternoon
consulting with me concerning the
amount that should be charged by
the recorder of deeds for marriage
licenses., I note that the state
auditors have also raised thils quea-
tion in several counties in which
the recorders have been making a
charge of 2,00 ior the issuance

of a marriage license and the re-
cording of the same, with the certi-
ficate attached thereto.

"I would like to have the opinion

of your of ice as to the amount which
the recorder of deeds should charge
for issuing a marriage license and
the recording of the same, There

is no question in my mind as to the
meaning of Sec. 2979 which provides
that the recorder shall receive ;1,00
for recording the license, but the
question as I see it, 1s whether or
not under Sec. 11804, which provides
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that for every certificate and seal
the recorder shall receive 50¢, where
both perties make their afiidavit

for a license, the recorder can
charge the 50¢ fee for e ach affidavit,
and if one or both of the parties

are under age and the affidavit of

a parent is necessary, whether or

not the recorder 1is entitled to
charge a 50¢ fee for the certificate
and seal on the affidavits of the
parents, If this 1s true, it would
be possible for the recorder to charge
3,00 for issuing and recording the
marriage license."

I.

The above questioms eare fully answered in an opinion
rendered by this department under date of March 26, 1635,
to Mr. John ., Bohon, kecorder of Deeds, Sedalia, Miss uri,
a copy of which is enclosed.

II.
Your letter further states:

"I would also like to have the opinion
of your office concerning the mileage
to be charged by the county court of
the county in attending court, as to
whether or not I am right or wrong in
my opinion that the county court can
charge mileage only once for each regu-
lar term, but if for any reason a special
term is called after the regular term
has been adjourned, no matter how many
special terms are held by the court,
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that the judges are entitled to
charge their mileage in attending
court for each special term."

Section 11780, K. S. Mo. 1929, contains the following
provision:

"For each mile necessarily travel-
ed in going to and from the place
of holding such court .c.seee 06

Provided, that such mileage shall
be charged only once for each term
of court."”

Barton County, according to the last decennial
census, contained a population of 14,560 inhabitants.
Section 2092, Laws of Missouri 1933, page 205, provides
in part:

" % # # in addition to the per diem
herein authorized to be paid to the
judges of the county court in counties
having less than seventy~-five thous-
and inhabitants, sald Judges shall re-
celve five cents per mile for e ach
mile necessarily traveled in going

to and returning from the place of
holding county court, provided that
such mileage shall be charged only
once for each regular term, and no
mileage shall be paid for any special
or adjourned term."

From the foregoing, we are of the opinion that, Barton
County having a population of less than 75,000 inhabitants,
judges of the county court are entitled to receive five
cents (5¢) per mile for each mile necessarily traveled in
going to and returning from the place of holding county
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court and such mileage may be charged only once for each
regular term and t he judges are not entitled to mileage
for any special or adjourned term.

K 2 ¢ ™
Your letter further states:

"I would also like your opinion on
whether or not the members of the
county court are entitled to charge
the county mileage in making trips
to look after the county's business
where a term of court i= not held,
and whether or not the court 1is
authorized to employ and pay a third
person mileage to transport the
county court to different places in
the county to make an inspection or
to look after the necessary business
of the county."

We have searched the statutes diligently in an effort
to find any authority for members of the county court to
charge the county mileage in making trips to look after
the county's business where a term of court is notheld,
and to employ and pay a third person mileage to transport
the county court to different places in the county to
make an inspection, or to look after the necessary business
of the county. We have failed to find any statute which
would constitute any authority for such charge. The
office of judge of the county court was created by statute;
likewise, the duties and compensation are controlled en=-
tirely by certain sections. It is a well recognized principle
of law that when the fees or compensaticn are demanded by
& public officer said officer must be in a position to point
to the statute, as was said in the case of State ex rel,
Linn County v, Adams, 172 Mo, l.c. 7:

"In order to maintain this proposi-
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tion some statute must be pointed
out which expressly or by necessary
.implication provides such compensa-
tion for such officer, For it is
well settled law, that a right to
compensation for t he discharge of
officilal duties, is purely a creature
of statute, and that the statute
which is claimed to confer such
right must be strictly construed.
(Jackson County v, Stone, 168 Mo,
577; and other cases cited,)"

The statutory authority, allowing members of the county
court mileage in making trips to look after the county's
business where a term of court is notleld, and employing
and paying a third person mileage to transport the county
court to different places in the county to make an inspection
or to look after the necessary business of the county, be-
ing absent, we are of the opinion that the members of the
county court can not legally collect any mileage for said

purposes,

llespectfully submitted,

MAX WASSERMAN
Assistant Attorney General

APFIIOVED:

J. E. TAYLOK _
(Acting) Attorney General
MW sRT



