BOARD OF PHERMACY: Constitutional to transfer surplus funds
of Board of Pharmacy at close of bienium
to revenue funda.

July 19, 19039

Honorable Charles R, Bohrer
Secretary

Missowrd Board of Pharmacy
West Plains, Missouri

Dear 3irs

We acknowledge receipt of your request for an opin;
ion from this department whigch reads as followss:

-

"The Board of Pharmacy respectfully
requests an opinion from your office
concerning the constitutionality of
jection 1, page 415, Laws of Missourl
1933, (a copy of which is attached),

as it affects Board of Pharmacy funds,
the trsnsfer of these funds to the Gen-
eral Revemue Fund. Also an opinlon

from your office concerning the legality
of the orders of the Secretary of State -
autuorizing the State Ireasurer to trans-
fer balances remeining in the Board of
Pharmacy fund at the end of any vlienium
period, and the legality of any transfer
by the State Treasurer from the Board of
Pharmacy fund to the (General Revenue
Fund under authority of any such orders
or under the authority of the above men-
tioned statutes.

The Board of Pharmacy 1s supported in

this request by the approval of the offi-
cers and Counell of the Missourd Pharmaceuti-
cal Associlations”

The act to which you refer and a copy of whiech you en-
close 1s found in Laws of lMissourld 19335 at page 415 and which

we must again quote for the purpose of this opinion, in order
that it may be preserved in our opinion files:
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"All fees, funds and moneys from
whatsoev.r source received by any
depurtuent, board, bureau, commisslon,
institution, official or agency of

the state government by virtue of

any law or rmule or rsgulation made

in aecordance witl auy law, shall, by

the officilal authorized to receive same,
and at stated intervals, be placed in

the state treasury to the credit of the
particular purpose or fund for which
collected, and shall be subject to
appropriation by the General Assembly

for the particular purpose or fund for
which collected during the biennium in
wiieh collected and appropriated. The
unexpended balance remaining in all

such funds (except such unexpended bal=-
ance as may remain in any fund author-
ized, collected and expended by virtue

of the provisions of the Constitution

of this State), shall at the end of the
bilennitm and after all warrants on same
have been discharged and the appropriation
thereof has lapsed, be transferred and
placed to the credit. of the ordinary
revenue fund of the state by the state
treasurer. Any official or other person
who shall willfully fall to comply with
any of the provisions of thls section,
and any person who shall willfully vio=-
late any provisions hereof, shall be
deemed gu.lty ol a milsdemeanorj provided,
that in the case of stute educational
institutions there is excepted herefrom,
zifts or trust funds from whatever socurecej
appropriations, gzifts or grants from the
Federal Govermment, private organizations
and individuals; funds for or from student
activities, farm or housing activities,
and other funds from which the whole or
some part thereof may be llable to be re-
pald to the person contributing the same,
and hospital fees; all of which excepted
funds shall be reported in detall quarterly
to the Governor and biennially to the Gen-
eral Assembly."
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In regard to the placing of the moneys collected by
your board in the state treasury, we refer you to Laws of
1937, page 231, Section 1316lec, which provides in part as
follows:

"oge % % % # @ % # All fees collected
by the secretary for the examination

of pharmacists and for the issuing of
the permits authorized by this chapter,
and for the renewal of certificates of
registration and permits, and all other
funds collected by the 3ecretary of the
Board of Pharmacy under this chapter
shall by him be paid into the State Trea-
surer monthly, and shall be placed to
the credit of a fund for the use of the
Board of Pharmacye # # # & #¥

This is in accordgnce with Section 15, Article 10 of
the Constitution of Missouri, which provides that all moneys
belonging to the state be deposited by the treasurer to the
credit of the state for the benefit of the funds to which they
belong. 3Section 19, Article 10 reads as followst

"No moneys shall ever be paid out of the
treasury of this State, or any of the funds
under 1ts management, except In pursuance
of an appropriation by lawp nor unless such
payment be made, or a warrant shall have
1ssuld therefor, within two years after the
of such appropriation act; and every
w, making a new appropriation, or con-
tinuing or reviving an ap-ropriation, shall
distincily specify the sum appropriated,
and thsgoujoct to which it is to be applied.
* % % @

From the above 1t will be seen that regardless of any
other stututory provisions, all funds belonging to the Board of
Pharmaey must be deposited by the state treasurer in the name
of the stute to the credit of the FPharmacy Board, but that same
can be withdrawn only in aeccordance with the biennial appropriations
of the le gislaturee.
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In the case of State ex rel Davis v Smith, State Audi-
tor, 75 Se We (2d), page 828, we find a decision of our Supreme
Court directly on the question which you raise. This was a
case in which the power of the general assembly to transfer the
balance remaining in the fees eollected by the "oard of Barber
Examiners to the general revenue fund was discussed. The Board
of Barber Examiners was included with the Pharmecy Board in the
section found in Laws of 1933 at page 415. Prior to 1933,
the surplus in the Board of Earber KExaminers fund passed to
the public school fund of the state. Chief Justice Frank in
giving the oplnion of the court saild:

"We recognize the right of the legilslature
to provide by law that the surplus in such
fund shall be transferred to the general
revenue fund instead of the public school
fucd # # # # # & the acts siuply direct

the state treasurer to transfer to the gen-
eral revenue fund all sum:s of money in the
state treasury to the credit of the numer-
ous funds named in the act, including the
Board of Barbers fund."

3ince the court in that case upheld the transfer by this
seme act of the surplus in the Barber Board fund, it is reason-
able to presume that they would uplold the law as regards the
Pharmacy fund, since both were included in the Act of 19335, and
both derived thelr income from similar sources, that is, appli-
cation fees and annual license renewal fees,

We conclude therefore, in view of the foregoing case,
that the transferring of the balance remaining in the state trea-
. sury to the credit of the Board of Pharmacy fund into the general
revenue fund was constitutional.

Respectfully submitted,

ROBERT L. IEYDER
Assistant Attorney-General
AP ROVED:

COVELL Re. AnWLTT
(Acting) Attorney-General
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