PURCHASTNG AGENT: Not required to advertise for bilds on sale
of merchadise.

g
August 7, 1939 IT

Mr, George Blowers
State Purchasing Agent
Jefferson City, Missouri

Attention: Mr, H. . Meyer.
Dear S8Sir:

We have your request of August 7th for an opinion, which
request is as follows:

"Your opinion covering the operations of
this department specifies that on all pur-
chases of $2,000.00 or over, before pure
chases can be made, the request for pur-
chase must be advertised in the newspaper.

If the State has merchandise for sale and
the approximate sale price of this merchane
dise will run over $2,000.00, is it neces=
sary that bids for the sale of this proper-
ty be advertised?

We have at the Missourl Prison for sale, a
number of obsolete machines on which we

have received bids, the highest bid being
$2,041.2806. Is it necessary that this transe
action be adveriised in the newspaper before
the merchandise can be sold?

Ve would appreciste an opinion on this mat-
ter today if possible, due to the fact that
the high bidder will withdraw his bid in the
next few days if not acceptable."

Section 3 of the Purchasing Agent Act (Laws of Missouri,
1933, page 411) provides that all purchases shall be based on
competitive bids. Section 2 of that act provides that the
Purchasing Agent shall chase all supplies, We do not find
any provision in the act 5155 reference to the sale of property
by the state. Section 3 provides that in purchasing supplies
for the state the contract shall be let to the lowest and best
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bidder, thereby indiceting clearly an intention on the part
of the legislature to confine the activities of the Purchasing
Agent to the purchase of supplies for the state,

Section 9 of the Purchasing Agent Act provides that:
et

"% % # # All reports, bids, specifica=
tions and contracts, and all records of
purchases and sales of any kind, whether
by the Purchasing Agent or by departments
as suthorized by him, shall be kept in

the office of the Purchasing Agent and
shall be open to inspection by the public,"

It would therefore appear that the only duty with
reference to sales ia the keeping of records relating thereto.

In view of the fact that you have obtained bids on the
merchendise to be sold, this office is of the opinion that
you should accept the highest and best bid mede, since there
is no provision in the Purchasing Agent Act requiring you to
advertise for bids in two dally newspapers when the transaction
involves a sale of merchandise,

Respectfully submitted,

FRANKLIN E, REAGAN
Assistant Attormey General

APPROVEDs

J. E. TAYLOR
(Acting) Attorney General
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