
MARRIAGE: A marriage in Missouri between a man of twenty-one 
years of age and a woman of sixteen years of 
age is voidable. 

November 18, 1939 

Mr. Frank L. Bihlmeier 
401 Laurel Building 
Muscatine, Iowa 

Dear Sir: 

FILED 8 FI LED .g 
We are in receipt of your request •,for an opinion 

under date of November 9, 1939, which reads as follows: 
11Please advise me as to the legal status 
in your State of a marriage consummated between 
a man of twenty-one years of age and a woman 
of sixteen years of age. 
11The ceremony was performed in your State upon 
statements or affidavits that the woman was 
eighteen. 
11 We desire to be advised if the marriage is 
legal or null and void under your laws. In 
your reply, we would very much appreciate if 
you would quote to applicable sections of 
your statutes. 
11 The above is for my guidance in a situation 
confronting me and I, as well as our court, 
will appreciate your courtesy in giving us the 
information and data as promptly as possible." 

Section 2973 R. S . Missouri, 1929, reads as follows: 
11Marriage is considered in law as a civil 
contract, t o which the consent of the parties 
capable in law of contracting is essential. 11 
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Section 374 R. S. Missouri reads as follows: 

"All persons of the age of twenty-one years 
shall be considered of full age for all pur­
poses, except as otherwise provided by law, 
and until that age is attained they shall be 
considered minors. (R.S. 1919{ sec. 370. 
Amended, Laws of 1921, p. 399J. 11 

The •uestion confronting us is, briefly, whether 
in view of the above statutes, the aarriage you describe 
in your set of facts is void or is merely voidable. We 
have been .unable to find any cases in this jurisdiction 
directly 1n point on the foregoing proposition. 

In 38 C. J. 1283-1284, it is said: 

"While in some states the age of consent 
as fixed by the common law has been adopted, 
in a majority of jurisdictions it has been 
increased by statute. Occasionally such 
statutes expressly or by clear inference 
provide that a marriage contrary to their 
provisions shall be absolutely null and void; 
but unless they show an unequivocal intention 
to abrogate the common-law rule they will be 
construed as directory merely, and as ren­
dering a marriage contrary to their pro­
visions not void, but voidable. * * 11 

There is language in the case of Guthery v. Wetzel, 
226 S. W. 626, l.c. 628, which seems to indicate that our 
courts, if a situation such as yours was presented, would 
follow the general r ule set forth in Corpus Juris. In 
that case was involved the problem of marriage with a 
person of unsound mind, and the court said: 

"The Legislature in enacting section 8280 
and 8281, R. S. 1909, has singled out the 
marriages that are absolutely void in this 
state, leaving, I think, a necessary in­
ference that it was the intention that all 
other prohibitive marriages should be voidable 
only. * * . •: 
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The above language, as used in the Guthery case, seems 
to indicate that a marriage such as that described by 
you, is not void, but voidable. 

There is one other related statute, which explains 
to you the necessity of the woman swearing that she was 
eighteen years of age. That section is Section 2983 R. S. 
Missouri, 1929, relating to the issuance of the marriage 
license, and reads as follows: 

"No recorder shall in any event except as 
herein provided issue a license authorizing 
the marriage of any person under fifteen 
years of age: Provided, however, that said 
license may be issued on order of the cir-
cuit or probate court of the county in which 
said license is applied for, such license being 
issued only for good cause shown and by r eason 
of such unusual conditions as to make such 
marriage advisable, and no recordershall issue 
a l icense authorizing the marriage of any male 
under theage of twenty- one years or of any 
female under the age of eighteen years, except 
with the consent of his or her father, mother 
or guardian, which consent shall be given at 
the time, in writing, stating the residence of 
the person giving such consent, signed and sworn 
t o before an officer authorized to administer 
oaths. The r ecorder shall state i .n every license 
whether the parties applying for same, one or 
either or both of them, a~e of age, or whether 
either or both are minors, and if either party 
is a minor, the name of the father, mother or 
guardian consenting to such marriage . " 

Section 2983, supra, was repealed and reenacted in Laws 
of Missouri, 1939, page 509, virtually word for word. 

CONCLUSION 

In view of the foregoing authorities, our con­
clusion and opinion is that a marr i age consummated in this 
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state between a man of twenty-one years and a woman of 
sixteen years is not void, but voidable. 

Respectfully submitted, 

W. J. BURKE 
Assistant Attorney-General 

APPROVED: 

TYRE W. BURTON 
(Acting) Attorney-General 


