BELECTIONS: County superintendent of schools need not file
declaration of candldacy.

March 27, 1939

b. H, D, Allison
County Clerk -
Buchanan County ! //

8t. Joseph, Missouri
Dear Mr. Allisont

We wish to acknowledge your letter of March 18th
wherein you state as followa:

"I would like to have a legal opinion
on the following questions concerning
the election of the County Superinten-
dent of Schools which takes place
April 4, 1939,

l, Is it the duty of the county clerk
tofurnish the ballota?

2. Does a candidate for this office
have to flle his declaration of candi-
dacy with the county clerk? If so,
wh;: is the last day on which he can
file?

We are unable to find any section of the
law covering the above questions, It

has always been customary in this county
that the county clerk furnish ballots

but since there is no section stating
what the deadline on filing is, we are
wondering what authority we would have
for ordering ballots to be printed with
the possibility that someone might file
after the ballots come from the printers."



Mr, H. D. Alliison - hrch 27’ 1939

In reply to your first question, we are¢ enclosing
copy of an opinion rendered by thls department under date
of March 23, 1935, which we believe answe:s your guestion
fully. satd opinicn was written to Jos. Creain, Pros. Atty,

Wie have examined the statutes relating to the county
superintendents and find no provision requiring a candidate
for sald office to file his declaration with the county
clerk, or any other off'licer or office, nor do we find any
provision that it shall be filed on a certain date,

Section 10257, k. S, Mo, 1929, provides that the name
of no candidate shall be printed upon any official ballot
at any primary election unless at least sixty days prior
to such primary, a written declaration shall be filed by
the candidate.

) As poirted out in the enclosed opinion, however, (page
&) =

"Under the statutes crcating the office

of county superintendent of schools,;

there is no primary election, the election
of a county superintendent of schools

to be conducted along with and as a part
of the annual school district meeting

held in «pril, and the person receiving
the highest number of votes, regardless

of party affillation, is decla:ed elected
to the office."

From the foregoing, we are of the opinion that candidates
for the office of county superintendent of schools do not have
tof ile declarations of candidacy in order to be elected to
sald office provided they heve the other requisite qualifications.

Lespectfully submitted,

MAX WASSERMAN
API'ROVED: Assistant Attorney General

W. J¢ BUFKE
(Acting) Attorney General
MW RT



