
ELECTIONS: Qualified voter does not lose residence by join­
ing the Navy unless the int ention shows otherwise. 

October 11, 1938 

F l LED 

Board of Elect ion Commissi oners 
City of St . Louis ~f 
208 S. 12th Boulevard 
St . Louis, Missouri 

Gentlemen : 

This is to acknowledge receipt of your letter of 
October 3, 1938, requesting an official opinion from this 
department, which is as follows: 

~'The Board would like your opinion on 
the following case: 

11 0ne Edward John Jones, aged t wenty- four 
years, whose parents, so he states, have 
lived at 3838 South Broadway for the past 
sixty- five years, made application today 
to register . Mr . Jones states he entered 
the Navy in the Bureau of Medic ine Surgery 
when he wa s sixteen years of age, with his 
parents' consent, and was discharged five 
months ago, returning to the home of his 
parents. He also stated he has never before 
made application to register . 

"We at first were inclined to pass him be­
cause of the Constit utional provision 
(Article 8, Section 7 ), but this seems to 
apply to voting only and presupposes one 
having been registered. In the affidavit 
of registration however, he would be asked 
to swear that he has resided in the State 
of Missouri one year (Section 16, New 
Permanent Registration Law) . " 

J 
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Article VIII, Section 7, of the Missouri Constitu­
tion reads as follows : 

"For the purpose of voting, no person 
shall be deemed to have gained a resi­
dence by reason of his presence, or lost 
it by reason of his absence, while em­
ployed in the service e ither civil, or 
military, of this state, or of the United 
States; nor while engaged in the naviga­
tion of the waters of the State, or of 
the United States, or of the high seas, 
nor while a student of any institution 
of learning, nor while kept in a poor­
house or other asylum at public expense, 
nor while confined in public prison . " 

Section 12, Session Laws of 1937, page 244, sets out 
the qualifications of voters in cities of the population of 
6 00,000 or more, which applies to the City of St . Louis. 
This section reads as follows : 

"Every citizen of the United States, in­
cluding occupants of soldiers ' and 
sailors' homes, who is over the age of 
twenty- one years, who has resided in the 
State one year immediately preceding the 
election a t which he offers to vote, and 
during the last sixty days of that time 
shall have resided in the city where such 
election is held, shall be entitled to 
vote at all elections by the people, if 
properly registered, unless he comes within 
the following exceptions: 

(1
2

) If he is an idiot or insane person. 
( ) If he has been convicted of a felony, 
or of a crime connected with the exercise of 
the right of suffrage and has not been granted 
a full pardon therefor. 
(3) If he is confined to any public prison . 
(4) If he is kept at any poor house a t pub­
lic expense. 
(5) If he has been convicted a second time 
of a felony, or of a crime connected with the 
exercise of the right of suffrage . " 
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A voter does not lose his residence by being away 
t emporarily either to an institution or as a member of 
the Navy . As in all election laws, the intention of the 
voter must be determined. Under the state laws, a member 
of the Navy is not entitled to vote, but at the same time 
he does not lose his residence by reason of becoming a 
member of t he Navy . 

In the case of Goben v . Murrell, 190 s. W. 986, 
1 . c . 987, the court said: 

"Now in this case the students, having 
been allowed to vote by the election 
officers, are presumed to be legal 
voters . Gass v . Evans, 244 Mo. 329, 
344, 149 S. W. 628. It is not enough 
to destroy such presumption to show 
that the voter was a student going 
to school in the city where he voted 
(Gumm v. Hubbard, 97 Mo. 311, 320, 
11 S. W. 61 , 10 Am. St. Rep. 312), 
for the fact that one goes into a 
city only for the purpose of going 
to school does not conclude the question 
whether he is a legal voter. He may 
intend to reside at such place . It 
is a question of intention, not, how­
ever, determined conclusively by his 
t est i mony . Hall v. Schoenecke, 128 
Mo. 661, 31 s. w. 97; ;.sei bold v . Wahl 
(Wis . ) 159 N. W. 546. The onus of 
showing that he was not a qualif ied 
vot er is on the contestant . South 
Mo. Land Co . v. Combs, 53 Mo . App . 
298; State, to Use, v. Hudson, 86 Mo. 
App. 501, 510; Gilliland v. Rail road, 
19 Mo. App. 411, 419; Appleman v . Sport ­
ing Goods Co., 64 Mo . App. 71 . 

"In this view of the law, has the con­
testant, through the agreed statement, 
clearly shown that the students who 
voted for the cont estee were not legal 
voters? We think he has. He has shown 
by tha~ statement that they left their 
places of residence and ' came to Kirks­
ville for the sole purpose of becoming 
students at the American School of 
Osteopathy, an i nstitution of l earning 
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located at said city, with the intention 
of remaining in said school three years 
and of then locating at pl aces elsewhere 
for the practice~ osteopathy; ***and 
that said persons have never alte~ed their 
intentions of leaving the city of Kirks­
ville as soon as their course of study at 
said school shall have been completed.' 
That is to say, they came to Kirksville 
not to 'reside', as that word. is under­
stood in its application to the quali~i­
cation of voters, but for a temporary 
purpo~ which, when accomplished, was 
to end their presence there . Residence 
must have some connection or identifi­
cation with the community . One's stay 
should at least be indefinite and not, 
as shown here, for the mere temporary 
purpose of attending school and then 
immediately leaving to locate in a 
permanent home elsewhere." 

Also in Fry 1 s Election Case, 71 Pa. 302, 310, 10 Am. 
Rep. 698, the court said: 

"The stated case expressly declares that 
the students referred to in it came to 
Allentown from other counties for no other 
purpose than to receive a collegiate educa­
tion, but intended to leave after graduating. 
It is evident that the college was not their 
true and permanent home; their stay there 
was not to be indefinite, as the place of 
a fixed abode, until future circumstances 
should induce them to remove. Their purpose 
was indefinite (definite) and temporary, and 
when accomplished they intended to leave. 
They retained their original domicile, for 
the fac t s stated show that they never lost 
it. On this point the authorities are1n 
entire accord." 

In the case of Chomeau v. Roth, 72 S . W. (2d) 996, 
1 . c . 999, the court said: 
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"The fact that the challenged voters 
were students is in and of itself not at 
all decisive of the case . Our Missouri 
Constitution provides in article 8, sec­
tion 7 (Const. art . 8, sec. 7, p. 677, 
Mo . St . _Ann . ), that for the purpose of 
voting, no person shall be deemed to have 
gained a residence by reason of his · 
presence, or to have lost it by reason 
of his absence, while a student of any 
institution of learning. So the Constitu­
tion leaves the student much as it finds him, 
permitting him either to retain his original 
residence for voting purposes , or to take 
up a residence wherever his school is located 
if he so elects. In other words, mere 
physical presence at the school is not 
enough either to gain for him a voting 
residence at the school, or to cause him 
to lose his existing voting residence at 
his home; the whole question, as in all 
similar situations, being largely one of 
intention, to be determined not alone from 
the evidence of the party himself, but in 
the light of all the facts and circumstances 
of the case . Hall v . Schoenecke, 128 Mo . 
661, 31 s. W. 97; Goben v. Murrell, 195 
Mo. App . 104, 190 S. W. 986, 197 S. W. 432. 

uThe two cited cases, · and particularly the 
former, control this case in all essential 
respects . As they announce the law, it is 
entirely possible for a student to gain a 
residence at the place where he is attending 
school, although he may have gone there for 
no other purpose than to attend school; the 
question of whether a change of residence is 
effected depending upon the intention with 
which the removal from the former residence 
was made . A temporary removal for the sole 
purpose of attending school, without any in­
tention of abandoning his usual residence, 
and with the fixed intention of returning 
thereto when his purpose has been accomplished, 
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will not constitute such a change of 
residence as to entitle the student to 
vote at his temporary abode . But con­
versely, an actual residence, coupled 
with the intention to remain either 
permanently or for an indefinite time, 
without any fixed or certain purpose 
to return to the former place of abode, 
is sufficient to work a change of domicile . 
Nolker v . Nolker (Mo . Sup . ) 257 s . W. 
798; Finley v . Finley (Mo. App . ) 6 S. W. (2d) 
1006 . 

* * * * * * 
"And in this view of the case, not only 
bad the particular students abandoned 
their former residences upon entering the 
seminary, as there was evidence to dis­
close, but they presented themselves as 
voters at the proper precinct in the city of 
Clayton, declaring to the election officials 
in charge thereof that they regarded the 
seminary as their place of residence . We 
grant that such statements on their part 
were not conclusive upon the question of 
their intention, but the evidence thereof, 
together with the other matters we have 
heretofore dwelt upon as significant , amply 
warranted the trial court i n finding, as 
it did, that they were qua~ified to vote. 
If, as i s said in Goben v. Murrell, supra, 
residence for voting purposes must have 
some connection or identification with the 
commun ity, such connection or identification 
could not better be evidenced than by a 
participation in the community 's publ i c 
affairs by those who claim no other com­
munity as their residence . " 

CONCLUSION 

In v i ew of the foregoing, it is the opinion of this 
department that Edward John Jones did not lose his residence 
i n the City of St. Louis by joining the Navy for the reason 
that it would have been impossible for him to declare his 
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intention of being a voter in another city or state, as in 
most states members of the Navy are prohibited from voting . 
I t is also the opinion of thi s department that at no time 
did Edward John Jones abandon his home with the intention 
of not returning to the City of St. Louis, and for that 
reason, although a member of the Navy, his residence should 
be considered as in St. Louis and he should be entitled 
to register and vote . 

Respectfully submitted, 

W. J . BURKE 
Assistant Attorney General 

APPROVED: 

J . E. TAYLOR 
(Acting) Attorney General 

WJB: HR 


