ELECTIONS: Temporary appointees appointed by judge or clerk of
elections in St. Louis City to fill vacancies until

a judge or clerk is appointed by the Board of Election
Commissioners is not entitled to compensation for his

services,

ceptember 7, 1938
G-
FILED|
Board of Election Commissioners / /
/

208 South Twelfth Boulevard
St. Louis, Missouri

Gentlemen:

This will acknowledge receipt of your inquiry
of recent date which recds as rollows:

"In the law for the permanent regis-
tration of voters, approved June 30,
1937 (Laws of Missouri, 1937) -

cection 5, at Page 241, reads in part
' * * ¥ and they must not hold any
office or employment under the
United States, the State of Missouri,
or under the county or oit¥ in whieh
such election isto be held'; and,

Section 38, at Page 259, reads in
part 'If any Jjudge or oiork shell

not be present upon the expiration

of fifteen minutes from the time to
open the polls, or he is disgualified
or refuses to act, the judge or judges
present, and if none are preseant, then
the clerk present, representing the
same political party as the person
caus ing the vacanecy, shall immediately
£ill, for the time by the selection of
a member of their party, the place of
such absent judge or clerk, and notify
the Board of the substitutiom * * *',

At the Primery Election, August 2,
1938, the Board ruled W.P.A. employees
came under the bans of Seetion 5. This
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ruling, together with the usual run
of vacancies on election mornings be-
cause of illness and for other reasons,
developed approximately one hundred
fifty vacancies, and from one to six
hours elapsed before the complement of
judges and clerks were in all the pre-
c¢inets. These vacancies were reported
by telephone to the Board, and the
message was answered by a returmn tele-
phone instruetion in nearly every case,
to the Speeial Deputy Election Com-
missioner (a Democrat and a Republican
being assigned to each precinet) to
serve until relieved, or until the
Board's regular substitute appointee
arrived, The Board's budget provided
for $36.00 per precinet for this
election (four judges and two clerks
at $6.00 each), which amount has been
p::: to the Board's appointees, six in
o er.

The Board asks your opinion (1) are

these temporary appointees to be viewed
in the light of 'party' appointments and
not compensated by the Board? (2) is the
Board obligated to compensate these tem-
porary appointees; if so, shall the time
be calculated on a pro rata day basis and
how shall it be calculated, or do these
temporary appointees come within the pro-
visions of Section 817"

In the City of St. Louis, the Board of Election
Commissioners appoints judges and elerks of electiomn for
definite terms, The law applicable to elections in the
City of St. Louis is embodied in an act found in the Laws
of 1937, beginning at page 235, Reference hereafter to
certain sections refers to sections of said aect.

Section 5 of said act provides as follows:
"S5aid board of election commissioners

shall at least sixty days prior to eaech
presidential election thereafter select
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and choose four eleetors as Jjudges of
election, for each preeinct in sueh

¢ity. They must be eitizens of the
United States and entitled to vote in

the eity at the next general election,
and they must be men or women of good
repute and character who can speak, read
and write the English language, and be
skilled in the four fundamental rules of
arithmetic, and they mist be of good
understanding eand capable. They must re-
side or be employed or have a place of
business in the ward for whieh they are
selected to aet; and they must not hold
any office or employment under the United
States, the state of Missouri, or under
the county or city in whieh such eleetion
is to be held, and they must not be
candidates for any office at the next en~
suing election., Two clerks of election
for each precinct shall be selected within
the same time by said board, and shall
possess the same qualifications as the
judges. Being a notary publie shall be no
disqualification for judge or clerk. HNo
person shall be appointed nor serve as
Judge or clerk in any election or regis-
tration who has been convicted of an of-
fense punishable by imprisonment in the
penitentiary, or who has been confined

in any county jail, workhouse, penitentiary
or house of correction within five years
prior to such appointment. OSaid judges
and clerks shall be appointed for a term
ending sixty days prior to the next pres-
idential election after the election at
whieh they were appointed to serve, and
shall, during said term, serve as Jjudges
and clerks at all special, losal,
muniecipal, primary and general elections,"

Section 6, after providing the method of selection
of judges and clerks, provides as follows:
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m % % ¥ * and the persons thus se-
lected shall be appointed and com-
missioned by the board, if qualified
and confirmed by the board.”

Seetion 7 provides for the holding of examinations
for those selected as judges and clerks and provides that
"No person shall be compelled to serve as judige or clerk .
for two years after the expiration of his term of service."”

It will be seen from the foregoing sections that
judges and clerks of election are selected by the Board of
Election Commissioners, that they must possess certain
specified qualifications and that they serve for definite
terms of office., Yhen persons are onee gualified and com-
missioned as Judges and clerks, they are available for
service at all elections held during a definite term. They
t;usr:;oonn regular election officials with definite terms
of office.

Seetion 81 provides for compensation of election
officials provided for by the aet. Said seetion reads in
part as follows:

wk * * Precinet judges and clerks shall
receive as pay six ($6.00) dollars for
each day or part of day while on duty,
except pay shall be allowed only for
those days mentioned in this Aect."

We think it is clear that when the lLegislature en-
acted Section 81 it had in mind providing for regularly
selected election officials. It is true that Sectiom 38
provides for the appointment of temporary appointees to
£il1l in for absent judges and clerks until a judge or clerk
could be selected by the authority having the power of ap-
pointment of Jjudges and clerks, to-wit, the Board of
Election Commissioners, Said Section 38 reads in part as
follows (underscoring ours):

"If any judge or clerk shall not be
present upon the expiration of fifteen
minutes from the time to opemn the polls,
or he is disqualified or refuses to act,
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the Jjudge or judges present, and if
none are present, then the clerk
present, representing the same political
party as the persomn causing the vaeaney,
shall immediately fill, for the tims by
the selection of a member of their
party, the ¢e of sueh absent

or clerk, not 'Wmoi%
substitution. 4And one of the judges or
a elerk, if all the Jjudges be absent,
shall administer to suech ary ap=

ointee the oath as required o
; iﬁp or clerk originally appointed,

and blank forms shall be sent out by
the Board for such purpose, which oath
shall be preserved and returned to the
Board and such tgm‘;%nm shall be sub-
Jeet to the same p nt and penalt
a8 any other judge or clerk. The Boar
upon receiving the notice of the va-
ecaney, shal].l:ppoint to £ill the s;m,
a or ¢lerk of the same political
pa.r%y as the judge or eclerk causing the
vacanoy. Such judge or clerk so ap-
pointed shall take the same ocath es
provided for a regular m. or a reg-
ular clerk, before the , or the
Chief Clerk, or any assistant of the
Boerd, who are hereby authorized to ad-
minister such oaths, or one of the re-
meining judges and replace the temporar
appointes and assume the duties of %o
position as speedily as possible. Such
judge or clerk so appointed shall be
subjected to the same punishment and
penalties as any other judge or clerk."

It will be noticed that the foregoing section re-
fers to the person selected by the judges or the c¢lerk

to £ill the vacancy temporarily as the
It does require that the regular oath be a

T t:rngintu "

such temporary appointee, but at no place does the section

p—

refer to the temporary appointutoanr; liuﬂg or elorg. :;
is merely a t ar ointee t ge of su
absent judge or cicrg.%t properly be referred to
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as temporary Jjudge or temporary clerk. The section pro-
vides that the Board, upon receiving the notice of the
vacaney, shall appoint to fill the same a Jjudge or eclerk
and that the or clerk appointed shal " the oa
of & regular Ju or elerk. The person appointed by the
Board to fill the vacaney is referred to as the or
clerk so appointed. The Board i1s the body whieh has au-
Thority under w to appoint judges and clerks of

election.

Neither Seetion 8l nor any other section of the
act makes provision for compensation to the ra
a ntees above referred to., Compensation prov
or ges and clerks of election, but not for those who
mey in an emergeney be called upon to fill the place of
a judge or clerk for an hour or so. The rule as to com-
pensation for publie officers has been laid down in the
case of Sanderson v. Pike County, 195 Mo., l.¢. 605, in

the following language:

"It is well-settled law in this State
that the right to compensatiom for
the discharge of official duties is
purely a creature of the statute, and
that the statute whieh is claimed to
confer that right must be strietly
construed. The right of a publie of-
ficer to ocompensation is derived from
the statute, and he is entitled to
none for services he may perform as
such officer, unless the statute
gives it. (State ex rel. v. Adams,
172 Mo. 1-7; Jackson County v. Stone,
168 Mo, 577; State ex rel. v. VWalbridge,
153 Mo. 194; State ex rel. v. Brown,
146 Mo. 401; State ex rel. v. Viofford,
116 Mo. 220; Givens v, Daviess Co.
107 Mo. 603; Williems v. Charitom Co.,
85 Mo, 645; Gammon v. Lafayette Co.,
76 Mo. 675."

Construing Section 81 striectly, as we are re-
quired to do by the foregoing rule, we must conclude that
the compensation therein provided is for Jjudges and clerks

of election and not for temporary appointees selected by
judges or clerks of election to fill temporarily the plasce

left vacant by an absent judge or clerke.
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CONCLUS ION

It is, therefore, the opinion of this office
that temporary appointees selected by judges or the clerk
of an election preeinet in the City of St. louis to fill,
for the time being,the place of an absent judge or clerk
until the Board of Election Commissioners can select a
judge or elerk and qualify him to £ill such vacanecy, is
not entitled to compemsation for such temporary services.

Respectfully submitted,

HARRY H., KAY
Assistant Attorney General

APFROVED By:

(Aoiing) Attorney General

HHK:VAL



