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ELECTIONS: Several questions on registration of voters in Ste.louis.

February 17, 1938,

FILED

Board of Election Commissioners ;/
For the City of St. Louis, /

208 South Twelfth Boulevard, / yi
St. Louis, Missouri. / /
Gentlemens ’

This will acknowledge receipt of your letter of the
8th instant, which reads as follows:

"The Board of Election Commissioners respect-
fully requests an opinion from you regarding
the case of a registered voter who has moved
to a new address in the same voting precinect
and who offers to vote without having been
transferred, under the provisions of Seec-
tion 18 of the Registration Act of 1937 (Laws
of 1937, Page 235).

"Your office rendered an opinion regarding
this matter under the former Registration Aect,
on October 1, 1928, and again on Janvary 15,
1931, The Board desires a ruling under the
provisions of the Act of 1937.

"The pertinent provisions of the Act seem to
be Sections 12, 17 and 24, also Seetion 10178
of the Revised Statutes of Missouri, 1929,
There are two situations to be considered,

one in which the voter has moved too late to
transfer his registration under Seetion 18,
the other, in which he has had ample time to
transfer his registration but has not done so.
In the latter case, it would seem to make a
difference whether the registration still
remains standing on the precinet register or
has been canceled by the Board. In that case,
the voter would have had notice under ﬂu,yo-
visions of Section 25. /
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"The Board desires also to be advised regard=-
ing the right of appeal to the Circuit Court
provided under Section 27 of the Act of 1937.
Under the corresponding section of the former
law, Section 10697 R.S. Missouri, 1929, voters
who had moved to a new address outside the
precinet from which they were registered claim-
ed and exercised the right to appeal to the
Circuit Court from adverse decisions of the
Board, even on the day preceding an eleection,
and sometimes the Board was ordered by the
Circuit Court to register a voter after the
time provided for registration under the law
had expired.

"The new section differs from the old one in
one important respect, which seems to be in-
tended as a limitation of this right of ap~
peal. Thé old section provided for an ap-
peal %in all cases where any person is denied
registration.' The new section adds the
worde 'who mekes application to register
within the time fixed by this Act,' whiech
would exelude last mimute appeals, except in
cases wherein the Board had canceled a regis-
tration within the week preceding an elec=
tions The voter is allowed three days in
whieh to appeal from an sdverse decision of
the Board (Seetion 27).

"The Boerd will appreciate your ruling with
reference to these problems arising under the
Act of 1937."

As we roed your letter, you mske two inguiries, and we
shall answer them in order. The first question is: "Is a registered
voter who has moved to & new address in the same voting precinet, but
who has not had his registration transferred, entitled to fote? The
answer to this question necessitates an interpretation of the Act
governing registration and elections in your eity, same being found
at pages 237 et seq. Laws of 1937.
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In interpreting election laws, as was said in Nance v.
Inrboy. 251 lige leo. 3B82:

"It is right well in setting out to remind our-
selves of some fundamentals, viz: While the right
to vote is not a vested, natural right in a striet
sense, yet it is a constitutional right in those
citizens possessed of emumerated constitutional
qualifications. (Constitution, art. 8, sec. 2.)
It may be regulated by statute but mot lightly .
denied or sbrogated. (Gass v. Evans, 244 lo. l.c.
360; Bowers v. Smith, 111 Mo, l.c. 55.)0. * "

Again in the same opinion, l.e¢. 383, the court said:

"Eleetion laws mist be liberally construed in
aid of the right of suffrage.* * *"

Turning to the prirvisiou of the law to see who is emtitled
to vote, we find the following: (Section 10178).

"Every male citisen of the United States and

every male person of foreign birth who may have
declared his intehtion to become a citisen of

the United States according to law, not less than one
year nor more than five years before he offers to
vote, who is over the age of twenty-one years, pos-
sessing the following quelifications, shall be en-
titled to vote at all elections by the people:
First, he shall have resided in the state one year
immediately preceding the election at which he
offers to votej second, he shall have resided in
the county, eity or town where he shall offer to
vote at least sixty days immediately preceding

the election; and each voter shall vote only in
the township in which he resides, or if in a towm
or city, then in the election district therein in
which he resides: * * *,"
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Section 12, page 244, 245, Laws of 1937:

"Every ecitigen of the United States, ineclud-
ing occupants of soldiers' and seilors' homes,
who is over the age of twenty-one years, who
has resided in the State one year immediately
preceding the election at which he offers te
vote, and during the lest sixty days of that
time shall have resided in the ecity where such
election is held, shall be entitled teo vote at
all elections by the people, if properly regis-
tered, unless he comes within the following ex-
ceptionss * * "

Section 13, page 245, Laws of 1937:

"The vote of no one shall be received by

said judges whose neme does not eppear upon
sald registers as & qualified voter in the
precinct where such person offers to vote."

Therefore, the voter you inquire about would be entitled te
vote if his neme sppesrs upon the registers "as a qualified voter
in the precinet” where he offers to votes

The question then is "When is a voter properly registered?”
Turning to Section 2 of the Registration Act, we find a registered
voter defined as follows:

"'Registered Voter', except where otherwise
clearly stated, shall mean the person whose
name appears on the registration records as a
qualified voter."”

It would seem, therefore, that the voter you inquire about
in the foregoing question is, at the time he offers to vote, & regis~-
tered voter, and his name does sppear upon the registers as a qualified
voter in the precinet where he offers to vote.
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You mention in your inquiry Section 18 of the Act, whieh
relates to the transfer of registration, said Seetion 18 reading in
part as follows: :

"Any registered voter who changes his address with-
in the oity may at any time until five days preced-
ing any election transfer his registration by send~-
ing to the Board & signed application for transfer
or by appearing in person at any office of the Board
and meking spplieation for transfer.* * *"

It will be seen that Section 18 provides that a voter who
has changed his lddr.:&lz %El for transfer of his registration to
his new address, but ng is said as to the effect of his failure
to make such application. The law does not say he shall be deprived
of his vote unless he avails himself of this privilege of transfer.
We think thet in considering this section we should follow the rule
amounced in Nance ve Kearbey, supra, l.c. 383, which is in the fol-
lowing language:

"The uppermost question in applying stetutory
regulation to determine the legality of votes cest
and counted is whether or not the statute itself
makes & specified irreguletiry fatal. If so,
courts enforce it to the letter. If not, courts
will not be astute to meke it fatal by judicial
construction.* * * Again (pp.6l=2): 'If the law
itself declares a specified irregularity to be
fatal, the courts will follow that command ir-
respective of their views of the importance of
the requirement, (Ledbetter v. Hall (1876), 62 do.
422). In the absence of such declaration, the
Judieiary endeaver as best they may to discern
whether the deviation from the preseribed forms
of law had or had not so vital an influence on
the proceedings as probably prevented a free and
full expression of the popylar will,* * ="

The same rule was followed in the case of State ex rel. v.
Brown, 33 S.W. (2d) 104, wherein the Supreme Court in discussing the
feilure of a voter to comply with certain directions of the law said:
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"+ » *The statute does not prescribe the
consequences of the failure of an applicant
either to file his application not later than
the fourteenth day preceding the election aor
to appear before the election commissioners on
Monday, Tuesday, or Wednesday of the first week
prior to the election; it does not declare that
e feilure of an applicant in either of the two
respects mentioned shall preclude his right to
be registered, Now every person having the
qualifications prescribed by the Constitution
has the right to vote, and the sole objective
of the statute is to determine the individuals who
possess those qualifications and make a publie
record thereof,* * *"

If the voter changes his address very long before election
the matter will probebly come to the attention of the Board, so that
the proceedings provided for in Sections 24 and 25 of the Act will be
called inte plays It will be observed, however, that even by these
latter two sections the penalty for failure of the voter to heed the
notices of the Board to apply for transfer of his registration is
cancellation of his registretion.

If the Board calls upon a voter to apply for transfer of his
registration and the voter ignores the notices and requests of the
Board, his registration will be cancelled, and, therefore, when on elec~
tion day he offers teo vote, his name will not be found upon the registers
as a qualified veter in the precinet where he offers to vote. He ecould,
therefore, not vote because not properly registered in that precinet;
but if such cencelletion of his registration has not taken place, he
would be registered as a qualified voter in the precinet where he of-
fers to vote, and hence he would be entitled to vote under Sections
12 and 13 of the Act, as well as under Section 10178 R, S. Mo. 1929,

The Legislature has given the Board authority to compel voters
to transfer thdir registration by giving such Board suthority to cencel
their registration if they refuse to apply for transfer after certain
notices and requestes have been given them, and thus the Board has power
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%o keep registration lists up to date, However, the Legislature has
not said that if registrations are not transferred when voters change
their addresses, such voters shall lose their votes. It may be the
Legislature provided the method set out in Section 18 for the voter to
voluntarily apply for transfer of his registration, in order that he
might have his registration transferred in a more simple mamner than
by waiting for the action of the Board under Sections 24 and 25. At
any rate, the Legislature has not said that failure to make such vol~
untary appliecation for transfer will deprive the voter of his right
to vote. On the eontrary, the Legisleture has said that if on elec~
tion day the voter is registered as a gualified voter in the precinet
at whioh he offers to vote, he is entitled te vote.

CONCLUSION.

It is, therefore, the opinion of this office that a registered
voter in the City of St. Louis, who has moved to a new address within
the precinot where he is registered, but whose registration has not
been transferred, is entitled te vote in such preecinet.

1I1.

Your second question, as we interpret your letter,is, "Does
a person who has been denied registration by the Board have the right
of appeal unless his applipation for registration was made within the
time fixed by the Act within which voters may apply to be registered?”

It is axiomatic that there is no right of eappeal at common
lew, and that the right of appeel is purely stetutory, as was said
in Turr v. Terminal Reilroad, 277 Mo, l.c. 238:

"Sinoce appeals are matters which are wholly govern=-
ed by statute, it follows thet where there is no
statute allowing an appeal, no appeel will lie.”

Section 27 gives the right of appeal to a person who has ap=-
plied for registration within the time fixed by the Act, and who has
been denied registration. JTo that class of eppliocants the statute
has given the right of eppeal, but it has not given the right of ap~
peal to any epplicants other than those who make application to re-
gister within the time fixed by the Act,
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CONCLUSION,.

It is, therefore, the opinion of this office that a person
in the City of St. Louie who applies for registration after the
time fixed by the Registration Aet, page 237, Laws of 1937, and is
denied registration by the Board of Eleotion Commissioners, does not
have the right of sppeal to the cireuit court, We do not mean to
hold thet such a voter might not, under certain circumstances, have
other remedy, but we merely say he would not have the right of ap=-
pﬂl.

Respectfully submitted,

HARRY H, KAY
Assistant Attorney-General

APPROVED:

Jo E. TAYLOR
(Acting) Attorney=General.
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