OFF.CERS - SALAI'TES AND FEES - LIMITATIONS:

1. Constable is entitled to 10¢ per mile for serving
jury summons for inquest.

2. Officer may make claim for any salary or fee provided
the same is unpaid and the statute of limitations has

not run.

August 8, 1938

:
Mr. Joseph B. Wentker

Prosecuting Attorney
5t. Charles, lissouri

Dear Sir:

This is in reply to yours of July 27th wherein
you request an opinion upon the fcllowing set of facts:

". State audit of the books of St. Charles
18 now in progress. The local auditer

has pointea out a previous opinion rendered
by the Attorney-General's office that the
Constables are not entitled to a $1.00 fee
for serving a warrant or summons of Jjury-
men to serve at inquests conducted by the
Coroner, inssmuch as no provision is made
in the Statutes providing for such a fee.

"In order to further clarify as to what

the Constable may be entitled to, and in
order to gzet a definite ruling thereon, so
as to clear the situation in this and other
counties, may I submit the folleowing propc-
sitions:

"l. Sec. 11777, Rev. Sta. lo. 1929 Fees

of Constables, provides 'For each mile
actually traveled in serving any process'
ceee90.10. Now then the warrant or summons
would seem to be & process, and would the
Constable therefore be entitled to such 10¢
per mile in ealling upon and selecting the
Jurors for inquests.

"2. If such 10¢ per mile fee is applicable
to the serving of such warrant or summons
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of inquest Jjurors, can the Constable

meke a eclaim therefor om inguests which
have been closed, and to offset such claim
against the $1.00 fee (for summoning) im-
properly pald.

"If sueh 10¢ mileage fee is applicable and
cannot be offset as to past inquests, then
we take it of course that sueh fee can be
charged in the summoning of future inguest
Jurors.”

I notice from the first paragraph of your letter
that you are under the impression that the Constable is not
entitled to a $1.00 fee for serving & warrant or summons of
Jurymen to serve at inquests conducted by the Coromner, On
this particular question, this office on June 23, 1938, in
an opinion remdered to ¥r, Alvin H, Juergensmeyer, Prosecut-
ing Attorney of Warren County, held that the Constable may
charge a fee of $1.00 for summoninz a jury for a Coroner's
inquest. I am enclosing a copy of this opinion for your in-
formetion. This office has also furnished a copy of this
opinion to the Auditor's U fice, which will likely take care
of that question in the audit of your Constable.

I.

Your next guestion goes to the authority of the Con-
stable to charge mileage for serving the warrant or summons
on the jurors for the Coromner's inquest,

_Seetion 11777, R. BS. ¥o, 1929, provides the following
fee for Constables:

"For each mile sctually traveled in
serving process.....$0.10."

The word "process"” 1s defined in Words and Phrases,
(4th Ed.) Vol., 3, puge 194, as:

"A writ, warrant, subpoena, or other
formal writing issued by authority of
law."
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Section 11612, R, 5. ¥o. 1929, speeks of this
process as & warrant directed to the Constable to summon
e jury, which jury shall appeer before the Coroner for
the purpose of holding the inguest.

Section 11613, . S. Yo. 1929, provides that the
Constable shall forthwith execute the warrant and make re-
turn thereon.

CONCLUSIO:

From the foregoing, it is the opinion of this depart-
ment that the warrant or summons which is delivered to the
Constable by the Coroner for the purpose of summoning a
Jury comes within the class of process which is contemplntod
by the lawmakers thet the Constable shall be entitled to
charge mileage for service thereon by virtue of the provisions
of said Section 11777.

II.

The second guestion submitted in your request goes
to the question of whether or not a Constable can meke a
claim for mileage for serving a warrant or summons for the
Coroner's jury, after he has already turned in his bill for
the payment of his fees in such incuest and after the inguest
has been closed.

On the last clause of this request, that is, whether
or not if the Constable is entitled to the mileage fee,
could he offset it against the claim improperly paid, as
this office has held thet such claim is not improperly paid,
we deem it not necessary to rule on that part of your request.

On the question of whether or not an officer may
make a claim for fees in a case which has been closed, we
find that he may meke such claim if the statute of limitations
has not rum.

Vol. 46, C. J., Sec. 275, page 1027, makes the follow-
ing statement on this question:
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"The acceptance of less compensation
than that established by law for the
office does not estop an officer from
subsequently claiming the legal compen-
sation.”

Section 862, K. S. Lo. 1929, provides that the five-
year statute of limitatiom runs on:

"Second, esn action upon a lisbility
created by & statute other than a
penalty or forfeiture."

In the ccse of State ex rel. Wingfield v. Kansas City,
236 S. W. (ko.) 516, an employee who was wrongfully discharged
as a civil service employee sued for his salary. The court, in
holding that his recovery for compensation due him was subject
to the five-year statute of limitation, said:

"Moreover, we hold that seetion 1317,

Re Se 1919, dces a{ply; this being 'an
action upon a liability created by a
statute other than a penalty or for-
feiture,' and that this case is governed
by the five-year period of limitationmns."

COLCLU

From the foregoing, it is the opinion of this depart-
ment that the Constable or any other officer may make a claim
for any compensation which is due him under the statute
provided such claim has not been paid and provided the five-
year statute of limitation has not rum.

Respectfully submitted,

TYRE W. BURTON
Assistant Attorney General
APPROVED:

d. B, TAYLOR
(Acting) Attorney General
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