
I. ELECTIONS: Eaah cand16ate tor office at ~imary election 
may not h ave ch allenger• or wi tnea3ea within 
t he polls but suCh Chal lengers are selected 

CHALLENGERS: 

by t h e co~tteeman and committeewoman ot auch 
precinct. 

I I . COUNTY COURT : Instruction ot judges ot election. 
County court not required to inatruet j udgea ot 
primary election. 

Jul y 25, 1938 

Honorable Lloyd c. Stark, 
Go vernor of t he State of Missouri , 
Jeffer son City, Missouri . 

F I ~ E 0 I 

l 
Attention: Mr. R. E. Hol liway 

Dear s·ir: 

I . 

The first paragraph of your request pertains to t he 
rights of a candidate who is aeeld...ng the nomination in a 
primary election to have a personal representative to 
witness the counting of the vote s at such primary el ection. 

Section 10270, R. s. Mo . 1929 on t he question of 
challengers at primary elections is as follows: 

"The county, ward or ~ownship committee­
man of e a Ch part y in e aCh count y , or t h e 
ward connnitteaman in any city with a 
population of over 300, 000, may appoint 
two part y ag ents or representatives, 
with alternates for each, who may re­
present his party a t t he polling place 
in each precinct during the casting , 
canvass and ret urn of the vote at a 
primary, who shall act as challengers 
and wit nesses t o the count of the vote 
for t heir r espect ive parties& and have 
the power prescribed 'Jy law. 

By t hi s section a challenger for eaeh party for each poll­
i ng pla ce in t he county or city is sel ected by the count~­
ward or townshi p committ e eman. 
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Section 102061 R. s . uo. 1929 seta out the manner 
of t he selection of j '~dges for t he general election law 
and also the manner of counting the votes. This section 
provides in part as followsz 

"* * * * * * * No person or persons 
shall be admitted into the room or 
office where such ballots are being 
counted, except the judges and clerks 
of eleetiana Provided that any 
political party may sefect a repre­
sentative man Who may be adRdtted 
as a witness of su Ch counting. * * 
* * * * * * D * a 

While this section does not specifical ly state 
how the political party is to select its representative 
t o witness the counting of the ballots , yet by readi.ng 
this section with Section 102701 supra, we are of the 
opinion t hat t he representative of the part y mentioned 
in Section 10206 1 supra, is to be selected in t h e same 
manner that the c~lenger mentioned in Section 102701 
supra, is sel ected, t hat is , by t he county, ward or 
township committeeman of es.oh party 1n such county or 
city selecting one representative ·to represent his 
party at the pol~ing place to wit ness the counting of 
the ballots . 

CONCLUSION 

It is , ther efor e , the opinion of thi s department 
that no individual candida te who seeks nomination at a 
primary election may select his own challengers to voters 
or witnesses to the vote count to be wit~ the polls 
at the t~e of the voting and at the t~e t h e ballots 
a r e counted, but that such witnesses and challengers must 
be appointed by the county , ward or townshi p committee-
man of eaoh party in eaCh county or the ward co~ttee-
man 1n any city with a population of over three hundr _,d 
thousand (300, 000), excep t in ~itie s which may have spec i a l 
provisions relating to selection of cha l lengers and watchers such 
as i s set out in Section 43 , page 261 , Laws of Mi s souri, 1937. 
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II. 

Your second question goes to the duty of the county 
cour t with reference to instructing election judges . Section 
10209, R. s . llo . 1929 provides as tollows .l 

"A11 j udges of elections, appointed 
under the provisions of this article 
shall be selected by the county court 
from a list of persons fUrnished said 
court in t he form and manner tol lowing l 
*****~ * " 

Section 10206, R. s . lAo . 1929 provides in part as 
follOWS I 

•rn a11 countiea 1n this state. four 
judges of election shall be appoi nted 
by the county court for . each election 
precinct 1n each o£ said counties; * *" 

Section 10287, R. s . Mo. 1929 provides in part as 
follOVISl 

"The judges and clerks for primary 
elections held under this article 
shall be appointed in the same 
manner • and possess the same quali­
fications and consist of t he same 
number a.s judges and clerks of 
general elections in this state & 
* * * * *. 

From this section it is apparent that t he lawmaker• in­
tended that t h e j udges and clerks of primary elections 
be selected by the county court aa is provided in the 
general election laws which are Sections 10206 and 10209, 
supra. In our research an t his question we find that 
t h e only dut y the court has with reference to the j udges 
of elections is to appoint the judges and as t h e powers 
and duties of the county court are statutory. such courts 
are limited by suCh statute• that confer upon them t heir 
powers and du t ies . 

• 

I 

' 

. ' . 
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On the question of t he instructions to t he judges 
and clerks of the election we f i nd t hat such judges and 
clerks receive their instructions as to what t h e law is 
by the f ollowing sections . Section 10212, R. s . Mo. 1929 
provides as follows : 

"The s·eeret ary of state shall furni sh 
to the several county clerks and to 
t he register of the city of St. Louis . 
at least ten days be£ore t he next 
genera l election, and as often t here­
after as may be necessary, a suff icient 
number of printed pamphlets contai ning 
t he provisions of t he Constit.ution and 
laws of t he state, prescribing the 
qualifications and dutiea . of voters 
and election off icers, and ~posing 
penalties upon election o£f icers and 
voters, and pers ons attempting or of fer­
i ng to vote in negl ect or violation of 
law. * * * * 11 

And by Section 10308, R. s . Mo. · 1929 i t i s provided 
as f ollows: 

"The clerk of t he county court of each 
county shall cause to be pr inted in 
l arge t ype , on cards, instruct i ons for 
the guidance of electors preparing 
t heir ballot s . He shall furnish twelve 
such cards to the j~dges of election in 
each el ection di str i ct , at t he same t ime 
and in the same manner .as the pr i nt ed 
bal-lots. The judges ot election shall 
post not l ess t han one of such eards 
in each pl a ce or.compe. r t ment provided 
for the preparation of ballots , and 
not l eas than three of s uch cards 
elsewhere in and about t he polling 
place, upon the day of election. 
Said cards shall be printed in large. 
clear t ype, and shall cont ain ful l 
instructions to t h e vot ers as to what 
sh ould be done : Firat , to obtain 
ballots for voting; second, to pre-

---
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pare the ballots for deposit 1n the 
ballot boxes; third, to obtain a new 
ballot in place of one accidentally 
apoiledJ also a copy of sections 
10252, 10330 and 10332. " 

Ravi ng received the laws and the instructions which 
are furni shed t h em by the county clerk. the judges and 
clerks of election. by readi ng suCh laws and instructions, 
will obtain the same informs. tion that t hey did by instruc­
tions from the eounty court if the county cour t was even 
authorized to instruct such off icer s . 

CONCLUSI ON 

It is, therefore, the opinion of t his department 
that the county court is not required to and has no 
authority to specif ically i nstruct t he j udges of elections 
for a primary or a general e~ection and t hat suCh election 
off1e1ala reee~ve their instructions from the ele ction 
laws and instructions which are furnished to them by the 
county c~erks . 

Respectfully submitted, 

TYRE W. BURTON 
Assi stant Attorney General 

APPROVED: 

J . w. BUFFINGTON 
(Acti ng ) Attor ney General 
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