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SCHOOLS : 1.t is not permissible for a school board, by a majority 

vot e, to use the $50. 00 deduction to be added to the 
equalizationquota to liquidate indebtedness in the 

:..., building fund. 
I 

April 2, 1938 

Mr. Roy w. s tarling 
.Attorney at Law 
El don. Missouri 

Dear Mr. Starlinga 

This department is in receipt of your letter of 
March 28t h, wherein you request an opinion involving t wo 
questions, the .first question is as .followsa 

I. 

"Is the Count y Treasurer entitled to 
commi ssions on moneys received Crom 
the state and paid out in one lump 
sum by t he County Treasurer, by cheek, 
to the Treasurer of a City, Town or 
Consolidated School District, the 
county court having made an order 
a~lowing t he County Treasurer Compen­
sation, in addition t~ t he salary, 
equal to one half oJ: one per .cent of 
all scheol moneys disburaed by h~, 
in accordance with the provi sions of 
Sec. 9266 R. s. 1929?" 

At the outset it appears that this department on 
J'une 7, 1935 in an opinion rendered to Hon. Nat B. Rieger, 
prosecuting attorney of Adair County, in which it was held 
that under an i nterpretation o.f the statutes it was t he 
duty of t he county collector to pay direct to t he treasurer 
of t he state, town or consolidat~d school district all 
moneys which aaid districts were entitled. Copy of: t h e 
opinion is herewith enclosed. This, 1n effect. would appear 
to dispose of the question which you present. However. we 
are enclosing opinions bearing on the question of t he com• 
penaation or cammiasion of t he treasurer f or school moneys 
disbursed,_ one to Hon. Forrest Sm1 th, State Aud1 tor, 
Jefferson City, Miasoari. and the other to Hon. Thomas A. 
Mathews, Prosecuting Attorney at St. Francois County, copies 
of which is herewith enclosed. 

II. 

The aecond queation is as fo~lowa s 

"Is it pe~as1ole for a school 
board, by majority vote, to use the 
Fifty Do1lar deduc tion to be added 
to the equalization quota of the 
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district by virtue of Sea . 9270- q, 
to liquidate i ndebtedness in the 
building fund of t he district accord­
ing to the last provi so of Sec. 9312 
R. s. 1929? In other words , is this 
money paid by t he State construed to 
be 'tui tion' so far design.ating what 
money r:J.aY be used in t he building 
fund so far as the last named section 
is concerned?" 

Section 9270-q, Laws of Missouri 1935, formerly 
Section 16 , pa§e 351, contains t he provisions relative 
to the sum of ~50. 00 to be added to the equalization 
quota. The pertinent pa.rt of said section is as tol­
lowsa 

. ' 

"The board of directors of each and 
every school distri ct in t his state 
that does not maintain an approved 
high school offering work through 
t he twelfth grade shall pay t h e tui­
tion of each and every pupil resident 
t herein who has c oopleted the work 
of the highest grade offered in the 
sch ool or schools of said district 
and attends an approved high school 
in another distri ct of t he same or 
an adjoining county, or an approved 
~igh school maintai ned in connection 
with one of t he state institutions of 
higher learning, wher e work of one 
or more higher grades is offeredJ 
but the rate of tuition paid shall 
not exceed the per pupil cost of main­
tai ning t he school attended, les s a 
deduction at the rate of f ifty dollars 
for the entire ter.m, which deduction 
shall be added to t he equalization 
quota of t he district maintaining the 
school att ended, as calculated f or 
the ensuing year, if said district 
is entitled to an equalization quota J 
if t he district ma intaining the school 
attended is not entitled to an equali­
zation quota, then such deduction 
s h all be added t o the teacher quota 
of said district, as calculated for 
t he ensuing year; but t he attendance 
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of such pupils shal l not be counted 
in determining the teaching uni t s 
of the school attended; and the cos t 
of maint aining the school attended 
shall be defined as the amount spent 
for teachers • wages and incidental 
purposes, • 

In an opinion rendered by this department on Septem~ 
ber 2, 1933 was held to the effect that a l l s t ate money 
must be pl a ced to the credit of the teacher s ' £und and 
carmot lawfully be used for any other purpos e . Likewise 
in an opinion on February 7 , 1935 was held by t his depart• 
ment to the effect that : 

"Repairs and replacements to the build­
ing shall be paid out of the building 
fund, and if there is not e,nough money 
in the buil ding fund, the sum shall be 
transferred out of the i n cidental fund." 

Section 9312, referred to in your letter, is herewith 
quoted: 

"The treasurer shall open an account 
for each fund specified in this section , 
and all moneys received from the state, 
county and township funds , and all 
moneys derived from the taxation for 
t eachers ' wages, and all tui tion fees , 
shal l be placed to t he cr edi t of t he 
' teachers• fund' ; t he money derived from 
taxation t ·or incidental expenses shall 
be credited to t he ' incidental fundJ' 
al l money derived from taxation for build­
ing purposes, from t he sale of school site, 
s choolhouse or school furniture , from in­
surance, from aale of bonds , from sinking 
fund and interest, shall be placed to the 
credit of the ' building fund;' and all 
moneys not herein specified that now be­
long to any school district, or that may 
hereafter be received by such school dis­
t rict, shal l be placed to the credit of 
~ ' teachers' fund' of such school dis ­
trict. No treasurer shall honor any 
warrant unless 1 t be i n the proper f o.::'1:1 
and upon the appropriate fundJ and each 
and every war.rant shall be paid f r om 1 ta 
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appropriate fund, and no partial pay~ 
ment shall be made upon any achoo~ 
warrant, nor shall any interest be 
paid upon any such warrant : Provided, 
that the board of directors shall have 
the power to transfer from the 1nciden~ 
tal.s to the building t'Und such aum aa 
may be necessa.l'y for t he ordinary re.ft 
pdrs o( school property • Provided tur~ 
ther. that in the event of a balanoe ' 
remaining in the building fund after 
the purpose for which said fund was 
~evied is accomplishe-d, the said board 
shall have the power to transfer such 
unexpended balance to the incidental 
fundt Provided further • that by a 
majority vote of the school board tui~ 
tion fees may be used to liquidate 1n~ 
debtedness accrued in the building £und, • 

By the provi.sions of Section 9312, al~ moneys derived 
from the state shall be placed to the credit of the teachers' 
fund. By further provisions of the section, tuition tees 
may be used to liquida te indebtedness accru ed 1n the build• 
1ng rund but the~e is no provision authorizing the Board to 
in anywise transfer or use the f unds in the teachers ' fund 
for any other purpose than that authoriz~by this section. 

In the decision of Consoli dated School District #6 vs . 
Shawhan, 273 s. W. · 182, the court has said: 

"That the powers of the board of directors 
of school district are liDited to those 
specially delegated. Directors are personal• 
ly liable for misapplication of moneys in 
t~ohera' fund for purposes other than 
paying the te.achere J not withstanding they 
act in t;ood .faith and w1 thout wilfull intent. • 

CONCLUSION . . 

We are. ther~fo~e, of the opinion that the money de­
rived froo the state under the equalization quota by virtue 
o.f Section 927D-qt cannot La used in the building rand. 

ReapeQtfUlly eubmitt~ 

APPROVED: 

OLLIVER W. NOLE!i 

1' "6 M aVT XS 
Assistant Attorney General. 

I 


