
ASSESSORS : 

I 

Compensation in counties of 40,000 or less in view 
of Section 9?55, R .S. ~ssouri, 1929, as amended in 
Laws of 1937, page 570. 

J"anua17 26, 1938 ( 
'"( 

ltr. 0 . G. ~chell 
F l LED 

Assessor ot kille r County 
5 t . ~lizabeth, Missouri 

Uenr S ir : 

This depar t ment is in r eceipt of your letter ot 
J nuar y 17, 1958, i n which you request an opinion as 
f ollows : 

"AS Assessor ot thi a county I 
am asldng yc,ur opinion on seTeral 
matters and hope you shall see 
t1t to gin me the desired 
int'ormation. 

"First--
Do I get paid tor one list only on 
resident or non-reaident land 
owu.ra, r egardless in how manJ 
sec t ions their land liea? Or do I 
han to make a s eparate 118t tor 
eaoh tract the owll8r poasesses a nd 
it so, do I get the stipulated pay 
tor each tra ct, proYided they a re 
1n ditterent sections. 

"Second-
Tn the case ot non-resident lists-­
do I haTe to 11at all ot their 
ho l dings on one list, or do I make 
a lis t f or a man' s holdings f or ea ch 
separate t raot---i:t the latter, what 
do I get paid tor? 

"As an example for ins tanoe we baTe 
Church & Bl aser, who own hundreds and 
hundreds of a cres s catter ed in s oma 
25 or possibly 100re sections--how 
many l ists do I make and l hat am I 
enti t1ed to?" 

• 
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Before ~e can proceed ~o determine the compensat ion 
of an as sessor i n the particular examples hi oh you have set 
forth, v;e must first determine 'h&t the compensation of an 
assessor is i n counties no t excee di ng 40,000 persons in pop­
ulation , whi ch includes !.:iller County. 

Section 98 06, R.S . Missouri , 1929, as amended in 
Laws of 1931 , page 359 , i s in part as follows: 

•The compensatioa of each assessor 
shall be th1rty-tiTe cents per list 
in counties baTing a population not 
exceeding forty thousand, thirty 
cents per list in counties having a 
popula tion of more than forty 
thouaand, and not exceeding sennt7 
thousand, and twenty-tiTe cents 
per list in counties haTing a pop­
ulation in excess ot seTentr thou­
sand inhabitants , and shall be allowed 
a tee ot three centa per entZT tor 
mald.ng real estate and personal aa­
sess•nt books, all the real. estate 
and personal propert7 assessed to 
one person to be coUilted as oM 
name , one- halt ot whioh &ball be 
paid out or the county treaaur, and 
the other halt out of the state 
treasury: Provided, that nothing 
oontai.Ded in this section shall be 
so construed as to a llow any pay 
per name for the name set opposite 
each tract of l and assessed i n the 
nu.marical list . • 

A "tax 118t• as this t er m is used in Se ction 9806 , 
supra , i s that a ccount of t axable property made by the 
owner thereof upon oa th and delivered to the assessor , or 
prepared by the assessor i n a ccordance with tbe provisions 
ot Se ction 9760, R.S . Missouri, 1929, when for any oay.se , 
a l ist is not g1Ten the assessor . It 1s for t aking t his 
list that the assessor is paid. 

In State T. Goatr , 101 s .w. ~57, tbe Supreme Court 
of Y~ssouri on November 12 , 1936, rendered a decision which 
required a oomprehensiTe reTiew of tbe la~ whioh f ixed the 



Mr. o.o, Schell 

compensation of county assessors. It was held in this case 
•that an assessor is not required t o take t he list described 
1n section 9'156, R .S. 1g2t, from persons who own no 'taxable 
personal :property in hia oountJ' and is, theret'ore, not re• 
qu1red to make the list required bJ section 9'160, R.s . 1929, 
for on:ly real estate owned by non-residents ot his countJ" 
(because their personal propert7 is t axable elsewhere), and 
that llOt beiDg requ-ired to t ake a list oontain!Dg only r eal 
estate, an assessor is not *entitle.d to reoeiye aDJ compen­
sation f or making a list .containing only real esta'-•. 

The etteot ot tala case was to give to an assessor 
compensation for making or taking a list only when tha t list 
contained personal property. 

Section 9'756• R.S . Missouri. 192i, provides when and 
1n what manner the assessor shall take "a list ot t axable 
personal proper t y i n hiS oounty• , and provides tbat said 
lists shall contain; fir st • a lis t of all the rea l e s t a te 
and its value; second, a l is t of tbe personal p ropert7 
enumerated in said section and its value. 

The Gomer case , supra, held tha t the liSt ~eterred 
to i n Se ction 9806 , supr a , did no t i n clude · t he l iS t of all 
the real. est a 'te and 1 ts value provided tor in this section,. 
be cause tbe ltst ot r eal estate was no t required to be taken 
by Section 9'156. 

In Laws ot 1 93'1, page 5 '10, s e·otion 9'156 was repealed 
and reenacted. Outside of s ome m.inor changes as to the 
items ot personal property required to be listed, this new 
section made the se changes. It proTide<! that the assessor 
shall •proceed to t ake a list ot the t axable personal. 
property Y! real estate in his col.Ult,.-, and a sentence 
was a dded to the end ot the new section as follows : * The 
word 'list • as uae4 in Section 9806 ot the Chapter (Section 
9806 fixes the assessor's dompenaation) shall include all 
tbe liata required under this section to be taken. • 

The words '"and real estate", aboye underlined, di4 
not appear in Section 9756 before it was a.manded, and • 
see by the a dd! t1oa ot these worcla tba t thiS seetion now 
specitioally requires both per aoDal property and real 
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estate to be listed. The sentence added to the end of the 
new section speo1t1oal~y pro•1dea that the list m.ntioned 
1n Section 9806, supra, means the lists required to be taken 
UDder Section 9756, Laws of 1937, page 570, which is a list 
of both personal propert7 and real estate. 

Numerous presumptiilns are indulged in by the courts 
as aids 1n tbe oons;truotion ot statutes. ~ome of these 
whioh apply here are; that the legislature is presumed to 
be aware ot the sattl.ed law ot the state and by enacting 
a new law, seeks to make soma change. therein. Reed • . 
Goldneok, 112 lib. App . 310. Also, tllat it is to be pre­
sumed that the logialature acted with full knowledge ot 
the judicia l decision under the preexistins l aw when paasing 
a statute. 59 C .J. 1008; State ex 1n1'. v. J!eeker, 296 s . \J . 
411 (Mo.); Thompson v . United States, 246 u,s . 547, 62 
L. Ed . 876. · 

Indulging in these presumptions here , we think the 
intent ion of the legis l eture i n repealing and reena cting 
~ection 9756 , R.b . Missouri, 1929 , in the form it now appears 
i n Laws of 1937, pu.ge 5'70, was t o nullity the ruling ot the 
oourt 1n J tat e v. Gomer, supr a , insotar as t hat decision 
hol ds tha t an ssessor is not required to make or entitled 
to receive compensation for t aking a liat conta ining onlJ" 
real estate • . 

j In o tate v . Gomer, 101 S .w. 2nd, l.o. 6&, the court 
drew nine conclusions concerning the-a.[ties and compensation 
of assessors, These conclusions concisely set out the com­
pensation to be paid and we shall set them forth here with 
the exception of the third v1hicb has been compl etel,. nullified 
by thia aaer.ulmant . Also, we shall interpolate into them the 
changes this a.mendmant has brougbt abou$ and will oait matters 
required to be omitted by the new law. The 1nterpolatio.DS 
will be indicated bJ parenthesia .and underlined. 

"First. That an asseasor should 
obtain a list 1n the torm pres cribed 
by section 9756, R.s . l92e (MO . S t . 
Ann. para . 9?56, p . 7872), (as amended 
~ of 193'7 , page 570) , troa enr,.. 
pe raon who owns -,taxable personal. 
property' (and ~ estate) 1.n hia 
oount7, ~ ita va lue) . 
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"Second . That whenever f rcm any 
cause a l is t of any t axable per­
sonal property (and real esta te) 
is not deli vere~ lffiilby the 
owner or his representa t i Te, tben 
the assessor shall make a list 
thereof as required by section 
9760, R.S . 192~ (~. St. Ann . 
para . g760, p . 7877),or it the 
owner or such property is deceased 
then as required by secti.on 9763, 
R.S . 1929 (MO . St. Ana. para . 9?63, 
p . '167~). 

":b'ourth . That u aaseaaor is re­
quired to make ' Part F irat' ot hia 
book• denolll1D4ted 'The Lalld Liat' 
trOlll the 11a t ot taxable lands 1D 
hia count7 furnished bJ the Secre­
tary ot State, the gonrDI8nt mapa 
&Ad p1a ts on tile in his coWlt7, 
the last assessor's book and otlwr 
information or recorda (see section 
~7~7, R.S . 192~ (~. St. Ann. para. 
97g7, p. 7901); and t hat he ahall 
use the intormation obtai~~~ed troa 
the liata taun tro.m personal propertr 
owners and from other sources to aid 
him 1n o btain1ng a correct deaorip­
tion ot a ll tracts .ot land, in pla cing 
t he name ot th~ true owner oppos ite 
each tra ct, end in ascertaining its 
value . 

"F:tth. That an assessor is required 
to make ' Pa rt Se cond ' ot his book 
denomina ted ' Personal Property,' troa 
the lis ts t a ken by h im from property 
owners, or made out by him whenenr, 
tor any oauae, it has not been pos­
sible to obtain trom the o~r a list 
o f a ny taxable' persona1 propertr 
wbioh he has been able to locate. 

"S ixth. That as compensation toT 
making the numer i oal aaaeaalDIIn t in 
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the land· ltat, an assessor s hould 
be paid s uch aD?Ullt a s I'1JA7 be al­
lowed by the county court not to 
exceed . the sumo~ 3 cents for each 
and e.ery tra ct so assessed; but 
that all contiguous lota in the 
same square or block hich can be 
coneolidated into one tzact, lot, 
or call shall be counted a s one 
tract • . 

•s eventh. That as ~or compen-
sation ~or taking the lista re­
quired to be delive~ed to hia by 
owners o"f pera onal property (and 
real esta te) (in counties ot not 
more than 40 , 000 population) an 
assessor should be paid 55 oeRta 
for each list taken and should also 
be paid a tee of 3 centa per entrJ 
ror eaoh entry , ot a propertr owner's 
name a nd t he personal property aa­
sessed to hi.Jil, in the alphabetical 
lis t 1n t he part ot his book oov­
ering personal property. 

•Eighth. That an assessor ia en­
titled to th1rty-tive cents per ltat 
for e a ch lis t he takaa whioll oon­
taina personal propertr (.§!: real .!!.= 
tate), whether he takes it from the 
owner or makes it on his own view or 
other information obta ined as 
s pecified under section 9760 or 
section 9763, R.S . 1929 (lb . St. 
Ann . par as. 9760, 9763, pp. 7877, 
78'79). 

"Ninth . That the county and the 
state shall each pay one-halt ot the 
compensation tor t a king lists, a nd 
tor making proper entries in both 
the land list and the personal 
property liat." 
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In Sparks T. Clark, 57 Jf.o . 58, and DaTidson T. 
Laclede Land a nd Development Oo ., 253 Mo . 223 , it is said 
that a ll subdiTis1ons or a s ection or l and be longing to the 
same person should be counted as one traot al though sucb. 
subdiTisions may not be contiguous . 

Applying the fore ePing to your pa rticular examples , 
we conclude tha t an asaess.or is only entitled to be paid tor 
ns.king or t aking one list of the property owned by one person, 
whe t her he be a res ident or non-resident, and t hat this list 
should contain a l l the taxable property of that person, both 
real and personal. 'rhe t act that the l and JDa7 lie in more 
than one section D&ke.s no dit~erence in tixing t he compen­
sation of the asses s or for t aking or making the "tax list" . 

CONCLUSIOll 

Therefore, i t is t he op iJlion ot this departaant 
that the t axabl e property ot a non-resident is to be as­
sessed in the same manner a s that of a resident. The as­
sessor i s entitled to rece1Te thirty !i.e cents for each · 
list he taua. All t he property • both real and personal , 
oWD.ed by one peraon in the cOtmtJ should be contained ill 
one list. 'l'hat as compensation for mldng the nwrsrioal 
(or alphabetical.) assessment or entr)' ot l and in tha t part 
ot hS. book denomiDated "land list", an aaaeasor is en­
titled to rece ive a s eo.mpensa t1on a sum to be t1xed by the 
OOWltT court, not to exceed three cents tor eaeh tract so 
assessed., a nd e ntered 1n the J,an~ ~1st . But that for the 
purpose or determining the number or tracts t or which the 
assessor is to be paid, a ll tracts ot land owned by the 
same person in u r one section or l and, are to be counted 
as ·one tract. That tor making the alphabetioal assessment 
or entry of personal property · in t he part ot his book de­
nominated "personal. property", an assessor i s entitled to 
receiYe three cents tor t he entry ot each property owner's 
name and all t be personal property assessed to him.. 'Ihia 
fee of three cents is paid only for the entry ot. t he name , 
and a ll t he personal property and not for each 1 tem ot 
personal property. 

APPROVED by: 

i.E. fMOI 
(Acting) Attornar General 

IJ..B:VAL 

Respectfully submitted, 

.AUBREY R • RA114ETT, Jr • ; 
Aaaista.nt Attorae:r General 


