SHERIFFS:

Heonorable

Presiding Judge,
Osage County Court, //

Must attend courts of record >r criminal
courts when in session whether his services
be required or not.

Avgust 15, 1938

Iu Lo RObimon’ / J

Chemois, Missouri.

Dear Sirs

This will acknowledge receipt of your letter of
July 22, 1938, requesting an opinion on the following

questions

"Is the Sheriff entitled to compen=-
sation from two Courts for the same
day should the Circult and County
Courts be in session on the same
date, his presence being required
in the Circuit and not in the County
Court."

Several statutes are pertinent to this question.

These are
HO L 1929 L]

Sectlons 1870, 11789, 11513 and 11514, R. S.

Section 1870, supra, provides:

"The several sheriffs shall attend
each court held in thelr counties,
except where it shall otherwise
be directed by law; # % *"

Section 11789, supra, fixes the sheriff's com=
pensation for such duty as follows:

"For attending each court of record
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or criminal court and for each deputy
actually employed in attendance upon
each such court the number of such
deputies not to exceed throe per daz
------------ %.00

Section 11513, supra, provides:

"Any sheriff may appoint one or more
deputies, with the approbation of the
Judge of the ecircult court; # # % % "

Section 115614, supra, provides:

"Every deputy sheriff shall po:sess
all the powers and may perform any
of the duties preseribed by law to
be performed by the sheriff."

In State ex rel. Stevens v. Wurdeman, 295 Mo. l.c.
586, it is sald: "Usually the use of the word 'shall’
1ndioates a mandate, and unless there are other things in
a statute 1t 1ndicatea a2 mandatory statute.’’ The word
®35nallV is used in Section 1870, supra, and under this
rule of law we think sald section 1s mandatory.

Construing the four statutes above Gtogether, it is
plain that it i1s the mandatory duty of the sheriff to
attend each court of record or criminal court held in his
county when said court is in session. He may attend
elither in person or by deputy. His compensation for each
day in actual attendance is three ($3.00) dollars.

The mere fact that his attendance was not actually
required at the time does not excuse him from performing
his mandatory duty of attendlng the court, nor does it
prohibit him from receiving his statutory compensation
when he does so attend elther in person or by deputy.

CONCLUSION

- Therefore, it is the opinion of this department
that it 1s the mandatory duty of the sheriff to attend
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when in session, each court of record or criminal court
held in his county, either in person or by deputy,
whether his services be required or not at the time of
his attendance.

Respectfully submitted,

TYRE W. BURTON
Assistant Attorney General

APPROVED:

J. E. TAYLOR
(Acting) Attorney General
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