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Judge of Probate Court receiving personal

service from relative within fourth degree
does not violate Sec. 13 Art. XIV where such

relative 1s not appointed to an official

position,

June 24, 1938

Hone Lee C. rhillips
Judge of Probate Court
New ladrid County

New lMadrid, M._ssouri

Dear Judge Fhillips:
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We acknowledge your letter of June 18 in which you
inquire as follows:

Sec.

"I would like to have your opinion
and legal advice on the matter of

appointing & clerk in the Probate

Court.

"Would it be legal to appoint as
clerk a relative of the Probate
Judge who would serve without pay
in this capacility.

"fhanking you for jour advice in
this matter, I am. ‘

13 of Art. XiV of the Constitutlion of the State
of M.:souri provides as followss

"Any public officer or employe of
t: ils State or of any political sub-
division thereof who shall, by vire
tue of sald office or employment,
have the right to name or appoint
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‘any person to render service to
the State or to any political sub=
division thereof, and who shall name
or appoint to such service any rela=
tive within the fourth degree, elther
by eonsanguinity or affinity, shall
thereby forfeit his or her office or

employment,.”

Under the above section of the Constitution any public
official who names or appolints any person within the fourth
degree either by consanguinity or affinity to render services
to the State makes himself liable to forfeiture of offices
This office has tek en the positlion, however, that the proper
construction to be placed upon such constitutional provision
is that such relative must be appointed to hold an official
position existing under the laws or Constitution of tiis State.
We can see a distinction between a person rendering service to
the State in an official capacity and the rendering of service
to an individual official because of the relationship. The
test as we understand it is whether or not the person is ap=
pointed to fill an official position and as such to render ser-
vice to the Statee Vhere a public official has in his office
& member of his family who does not ocoupy an officlal posi=
tion, nor as such render service to the State, but whose ser-
vices are rendered personally to the official involved without
expense to the State, and only to the offlicer by reason of
the family relationship, we do not believe t:at such situation
comes within the meaning of the lepotism Law,

You did.not give us many facts in your inquiry and we

are assuming that the relative you have in mind comes within
the fourth degree. We also assume from your letter that the
relative you wish to have assist you is not to be employed as,
nor is he to be consldered as a statutory clerk in any sense.
Ve are assuming that such relative will merely Le assisting
you personallyj that he will not take an oath of office or per=-
form either in hiis own name or in the name of a principal any
of the duties of a statutory clerk, If this 1s the case, then



Hone. Lee C. Phillips -5 June 24, 1938

we do not believe that the Nepotism Law will be violated by
the arrangement you have in mind.

On the other hand, if the relative is within the fourth
degree of relationship and you plan to have such relative per-
form the duties of a statutory clerk, such an arrangement
would be in violation of the constitutional provision whether
you paid such clerk a salary or not,

CONCLUSION

It is therefore the opinion of this department that if
the services to be performed by a relative of yours are merely
personal to you and that such relative will not hold any of-
ficlal position existing under the laws or Constitution of
thh.s State, that the Constitution will not be violated,

Respectfully subtmitted

Je Fe ALLEBACE
Assistant Attorney CGeneral

A: PROVED:

J. E. TAYLOR
(Acting) Attorney General
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