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ASSESSORS: 

-· _ .. 

It ia the duty of the County Assessor to~ompile 
a land list or real estate book for assessment 
purposes, and the County cannot necessarily be 
required to pay the Assessor therefor. 

c/~~ ~ L. #-5)1 - J'· .z¥-~ 
February 4 , 1938 

Mr . Marti n L. Neat , 
Assessor , St. Loui s County , 
Cl ayton, Missouri . 

F l L E 0 

t la 
Dear Sir: 

In compliance with your request t hat thi s depart­
ment reconsider its opini on rendered on August 24 , .1937, 
to ~r. J ohn H. kcNatt , Prosecuting Attorney of St . Louis 
County , the following is the conclusion tha t has been 
reached based upon and confined to t he questions asked in 
Mr. McNatt ' s letter of inquiry, together wi th the records 
of the county court submitted therewith: 

I . 

~r . McNatt's lett er is as foll ows : 

";le should like to know whether under 
R. s. Mo. 1 929, sec. 9787, our County 
Assessor can be required to compile and 
keep a land list for a full and accurate 
assessment of a ll property in this county 
without being paid therefor out of t he 
County treasury. The County Court has 
order ed Assessor Nea r t o do this work , 
expe cting him to pay for it out of his 
fees rather than, as the s tatute requires, 

· out of the County treasury. We should also 
like to know whether the County Court's 
order requiring Assessor Near t o do this 
work is manda tory. 

"Thanki ng you very much for your courtesy 
i n this matter, I remain-" 
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II. 

The pertinent records of t he county oourt show aa 
follows: 

(a ) The matter of the Asses sor of ~t. Louis County 
making a land list or real estat e book first came before 
t he oourt on May 9, 188~ , whereby it was ordered that the 
assessor should make up his land 1!!1 book in a lphabetical 
order. 

(b) The next pertinent r ecord is that of March 9, 
1906, whereby a method or system of tax assessment to be 
used by the a s sessor of t he county was approved and adopted , 
which method included a s a part t hereof the maki ng of the 
land lis t book . 

(c) The above or der of 1906 pertaining to t he method 
of tax assessment , includi ng a l and list book , was readopted 
by the court from time t o t ime up t o and incl udi ng the last 
and final order made at the May Term,- 1937 , of the court; and 
in this l ast or der t he court finds t hat t he fees of the 
assessor are adequate to pay sufficient personnel to carry 
out suoh method without t he county paying for such personnel , 
and the a s sessor is ordered to proceed to make s uch assess­
ment of the county under t he method adopted. 

III . 

The present general laws or statutes pertaini ng to 
assessments and assessors ' duties , among which a r e Sections 
9780 and 9782, have been i n f orce a l ong number of years, and 
t he county assessor has al ways been re~uired by such laws or 
statutes to make a land list or real estate book . 

In 1883 t he Legisla t ur e enacted nhat .is now Section 
9787, R. s . A:o . 1929, it being the section alluded to in 
~r. ~cNatt's letter of inquiry, and thi s section provides , 
in substance , among other things , that all counties in the 
state which had at the time of t he enactment of this statute 
in 1883, a system of plats and abst racts to facilitate t he 
assessment of property, then in such case the provision 
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respecting t he making of the l and list is superseded. How­
ever, i n th~ instap~ case the county court records do not 
show, either at t he time of t he enactment or the statute 
now in force or since, whether or not St . Louis County had 
and u sed plats and abstracts as a method f or assessment or 
t he county property. 

Another provision of Section 9787 , now discus sed, 
is that any county having a population exceedi ng forty 
thousand in number (St . Louis County be ing one of such counties) 
may by court order adopt any method of assessment it deems fit . 
Hence , by reason thereof, the county court could eliminate 
the land list, i f one was being used , and substitute some 
other means or record in i t s place. However , the county court 
in this instance has not seen fit t o eliminate the l and list 
book , but, on the contrary , has retained it in its c et hod and 
system or t ax assessment ever s ince 1881, or before , up to the 
present time , a s shown by its last order and record aforesa id. 
Hence , it would appear t hat , either under the provisions or 
the general stat ut es aforesaid, Sections g780-9782 , or by reason 
of the county court ' s last and present order , apparently acting 
under Section 9787, i t i s the duty of the a ssessor to make up 
and use a land list book a s part of , and t o f acilitat e , his 
asse ssment of the property in t he county. 

IV. 

Relative t o t he question of whether t he assessor can 
require the county court to pay him additi onal , or any , 
compensation, or t o pay necessary personnel which t he assessor 
might employ for the work or making up thi s l and list, it can 
be answered a s follows: 

Sections 9780 and 9806 provide t he compensation ot 
assessors in counties having a population such a s St . Louis 
County has , to-\rlt, 25¢ f or e a ch a ssessment list and 3¢ 
additional tor each entry in the land list or real e state 
book. Hence, unless t he provisions of Section 9787 (alluded 
t o in t he letter of inquiry) change t he fee or compensation 
basis under t he f a cts i n thi s case , t he a.1"oresa1d Sections 
g7ao and gao6 prevail. 

• 
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v. 

A question has been p resented i n t hi s matter as to 
whether or not t he concludi ng wor ds or cl ause , namel y, "and 
may provide t he means f or payi ng t herefor out of t he county 
t reasury , " f ound in Section 978? , whi ch wor ds or cl ause 
r el ate to t he adoption by the court of some par t i cula r method 
of assessment and t he \rork necessar y t o car r y i t out , can 
be const rued a s to make i t manda t ory , in place of di s cretiona ry, 
on the court t o pay t he asses sor in thi s case t or compiling 
and us i ng t he l and list i n question a s a par t of t he county ' s 
assessment method , having order ed him to do so . I n dealing 
with t his question it i s firs't ne cessary t o eons i der a further 
portion of Secti on 978?, to-wit: 

"Provi ded , t ha t in count i es havi ng a 
population of over fo rty t housand the 
county court may i n addition t o t he for e ­
goi ng provisions for securing a full and 
a ccur ate as sessment of all pr operty 
t herei n liable to taxat i on , or i n lieu 
t her eof , by or der ent ered of r e cor d , 
adopt f or t he whole or any des i gnated 
part of such county any ot her suit able 
and e f f icient means or met hod to t he 
s ame end , whether by procuring maps , 
plat s , or abstract s o f t i tles of t he 
l ands in such count y or designat ed part 
thereof or ot herwi se . " 

I n view of t he f oregoi ng language of t h i s part of the 
section just quoted , it must be s hovm or else a ssumed , in 
order t o make sai d section applicabl e , t hat t he count y court 
by its last and r ecent or der a f or esaid adopt ed a method of 
as s essment "in additi on t o t he f or egoing provis ions f or secur­
i ng a tull and accur ate a ss essment, " or , one that was "in l i eu" 
of such f oregoing provi s ions . Di d t he county court by sal~ 
last or~er , in adopting the method i t di d , do either one or 
t he other? ·./e believe not be cause: 

(a ) The exist ing method of assessment i n St . Louis 
Count y whereby a land list or real e s tate book and per sonal 
proper ty book are used i s not a method i n addi tion to the 
f or egoi ng provi s ions of Section 9?87, inasmuch as there i s no 
s howing one way or t he ot her that t he county was usi ng a plat 
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and abstract method at the time the statute in question was 
enacted. Nor is it in addition to the method prescribe~ in 
t he general sta tutes , Sections 9?80-9782. 

· (b) Neither is ~aid existing method in lieu of 
either of the methods provided f or by the "foregOing provisions" 
ot Section 9787 or Sections 9780-9782. 

In point of fact , it seems to us, gathered from 
t he county court's r ecords s11bmit t ed , that the present exist ­
ing method of assessment in St . Louis County i s the same 
method used by the county for a considerable period of time 
before t he enactment of Section 9787 and used ever since to 
t he present time . Furthe~ , and in point of raot , the last 
order of the court expressly states that t he method of 
assessment called for in t he order is t he same t hat has been 
in force tor the last f ive years or more . Hence , we seriously 
doubt , under t he fac t s as shown, that Section 9787 has any 
applicability in t his case . 

VI . 

Ho~~ver , assuming f or ar $Ument, t hat t he county's 
present method of assessment is a real and substantial change 
#raa the precedi ng method and that it can therefore be sald 
tha t the present method is ja .~ of such former method , 
oan the county , having re~uired the ass essor by its said 
order to proceed under such change in method , be compelled 
to provide the means for paying t herefor out of the county 
treasury , under t he t heory of a mandatory construction of 
t he statute , said Section 9787? The further ques tion asser-ts 
itself here as to whether a change in method of assessment 
is , or would be, suoh a s to do away with , in whol e or in 
part, the basis on which the assessor is compensated for his 
work under Section 9806 a s amended and 3ection 9780, that is 
to say, if t he new method of assessment di d a\~Y with the 
t aking ot assessment lists or co~piling t he land list book, 
or both , then t he assessor would h&ve to rely on t he county 
court , acting under s ai d Section 9787 , t o supply him compensa­
tion , in whole or in part , for whet he wOuld lose under the 
general statutory provisions for fees by reason of such change 
in method. Hence , if the assessor should be deprived or the 
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whole, or a very substantia l part, of hi s fees under the 
general statutes, then it would apparently work an injustice 
for the county court , if acting under the provi sions of 
Section g787, not to supply compensation .t o t he extent neces­
sary. Our courts have frequently ruled 1n cases affecting 
t he rights of public officials that a statute should be 
construed as mandatory eTen though discr etionary terms are 
used , and a lso wher e t here i s an abuse of discretionary 
power , i f manifes t inJustice woul d result if not so cons trued. 
As illustrative of this principle , our Supreme Court in the 
case of St at e ex rel. v . Public Schools , 134 Mo . 296, s aid, 
( 1. c . 305) : 

"While it i s generally t rue t hat 
mandamus will not lie t o cont r o l t he 
'discretion of an inferior t ribunal in 
whom a discretion is vest ed in t he per­
formance or non- performance or certain 
duties devolved upon it by l aVT , it i s 
well settled that if t he di scretionar y 
power is exercised vii th manifest in­
justice the courts are not pr ecluded 
from Coffimandi ng its due exer c ise . Such 
an abuse of discreti on is controll able 
by mandan us . " 

Howeve r , we cannot say , under the facts as submitted 
to us in this case , that t he assessor will be depr ived of 
any of his reg~lar feas or compensation and t hat the county 
court is working a manifest injustice by reason of its last 
court order. Further, even thbugh it be a ssumed that the 
county court could be r e quired under s ai d s ection 9787 t o pay 
t he assessor compensati on out of t he county t reasury tor t he 
work ordered, it is apparent that t here i s no limitation upon 
t he amount t he court coul d fix . In other words , it would be 
entirely di s cretionary with the court t o fix an amount w-holly 
inadequate as compensation. In this c onnection our Supreme 
Court in the case of Sanderson v . Pi ke County , 195 }.~o . 1 . o. 
605 , sai d : 

nit will t hus be seen that t he Legi slat ure 
has vested i n t he county court t he pov~r 
to f i x the compensation ot the treasurer 
for his general ser vices and for his ser­
vices in disbursi ng t he school moneys of 
t he county . With t hi s di s cretion ne i ther 
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this court nor t he circuit court has any 
right to interfere . The county court is 
a court of r ecord , und its acts and pro­
ceedi ngs can only be known by its r ecord . 
A cont ract \dth such court cannot be 
established by parol evidence . (A.aupin 
v . ~'ranklin Co., 6? l.1o . 327 ; Dennison v . 
Count y of St . Louis , 33 l.1o. 168.) tlo 
r ecor d of the county court was produced 
on t he trial or this cause fixing the 
treasurer ' s compensation under either of 
t he foregoi ng sections ot the statute . 
I t is well-set tled law i n this State 
t hat t he ri ght to compensation f or the 
dischar ge of official duties is purely a 
creat ure of t he statut e , and that the 
statute which is claimed to center that 
right must be s t r ictly construed. The 
right ot a public offi cer to compensation 
i s derived from t he stat u t e , and he is 
entitl ed t o none tor services he may per­
form as such officer . unless the sta t ute 
gives it . (Stat e ex rel . v . Adams , 1?2 
Mo. l - ?; J a ckson County v . St one , 168 Mo . 
5?7; Sta t e ex rel. v . ·~lbridge , 153 ~o . 1g~; 
State ex r e l . v . Brown , 146 ~o . 401; State 
ex re l . v . ~'lotford , 116 !l.o . 220; Givens v . 
Daviess Co ., 10? L;o . 603; Williams v . 
Chariton Co., 85 ~o . 645 ; Gammon v . Lafayette 
Co . , ?6 Ko . 675.) " 

The county court i n i ts l ast order finds that the fees 
of the office of t he Assessor of ~t . Louis County are adequate 
t o pay sal a r ies of sufficient personnel t o carry out the 
present method of assessment without payment therefor out of 
t he county treasury . 

Ne do not believe it to be t he provi nce of t his office 
to dispute t his f i nding , even though har dshi p by reason or 
t he court' s sai d order mi ght resul t in t hi s case . The Supreme 
Court has passed upon this principle i n State ex rel . Buder v . 
Hackmann , 265 s. W. 1 . c . 535 , where t he court said: 
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"The ar gument of hardship , and that an 
officer should not be compelled to incur 
a financial loss , in performing the duties 
incident to his office, cannot be con­
sidered by the courts in pas~ ing upon the 
r ight s or relator , a s fixed by the statute. " 

VII . 
• 

Summarizing , and i n conclusion, we say as fol l ows : 

1 . That it is the duty or the asses sor under Sec­
tions 9780 and 9782 (which we bel ieve to be the applicable 
law in this case) to make up or compile annuall y a land 
list or real estat e book for current assessment purposes . 
Or , if Secti on 9787 could be held applicable in this ease 
(vmich would be contrary to our view) so t hat the court 
could act under the authorit y given it to re ~uire the 
assessor t o compile such l and l ist as a part or the assess­
ment met hod a dopted. t hen, the court having so acted , its 
order woul d make it t he duty of the assessor to proceed 
and compi le sai d book . 

2. That i t appearing in t he showing made by the 
county court records that t here has been no materi al or 
real change in the method of tax assessment by the county , 
then as a eonse~uence the provi s ion of Section 9?87 respect­
ing the fixing of t he assessor ' s compensation is not 
a pplicable to t his case. 

3 . That even though t he aforesaid provision of 
Section 9787 could be held appli cable to this case , and it 
could be construed as mandatory upon t he county court t o 
fix compensati on for the assessor , yet the amount to be 
fixed would rest entirel y w1 th t he court • and which amount 
so fixed might prove to be wholly inade~uate as compensation 
to t he assessor . 

4 . That t he l ast or der or judgment or the count y 
court , which '.vas not appeal ed from and hence has become final , 
finding in substance that the fees of t he offi ce of the 
assessor are adequate to carry out the \~rk of t he assess­
ment method in vogue for the l ast f ive years or more preceding 
this order or judgment , i s binding on the assessor. 
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5. That in maki ng up or compiling a land list in 
a lphabetica l order as part of ~he method of a sse ssment , 
t he assessor may by order of court be allowed not t o exceed 
3¢ for each and every tract assessed and enter ed in the l and 
list in addition t o t he other fees allowed hiD by l aw and 
t o retai n same not to exceed the constitutional l imi t. 

Respectfully submitted , 

J . .1. BUFFINGTON, 
. s sist ant Attorney General . 

APPROVED : 

J . E . TAYLOR 
(Acting ) Attorney General . 

J WB :HR 


