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LIQUOR CONTROL : 

a y 1 , 3 

Ron. Merrill E. Mont gomery 
Pros ecuting Attorney 
Sul.l i'van County 
Milan, Missouri 

Dear Sir: 

This v1111 acknowledge receip t or your request 
for an official opinion \1hich reads as follows: 

"Our County Court have U&ually 
i s sued permits to sell either hard 
liquor or malt liquor whenever the 
applicant obtained a license from 
the St ate. By order or record our 
Court has fixed County License tees 
a t 35.00 tor a tive~r cent beer 
license and $50.00 tor package liquor 
or hard liqupr vendors. 

"Recently an applicant for a five per 
cent beer permit ldshed t o renew his 
license, he adTised the County- Court 
t hat he had been adTised that hi& ap- . 
plication tor renewal ot his St ate Li­
cense had been. granted . Thereupon he 
deposited $35.00 with the County Clerk 
who issued him a County Lic8llse. Some­
time i a ter he was advised that his ap­
plication t or renewal ot his s tate 
license had been denied and he was un­
able to s ecure a State License. There­
after he applied to the Count7 Court 
tor a r efund of his $35.00 ·theretofore 
deposited tor County License. 

"The County Court would like .to know it 
they, under the l aw, are empowered to 
r efund thi s money to the applicant after 
the same bas been pa i d and County License 
duly i ssued?" 
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In an opinion rendered by this department on Feb~ 
ruary 14, 1938, to George E . Heneghan, St. Louis Countr 
Counselor, we passed on the proposition of whether the 
county court has authorit7 to issue a liquor license to a 
dealer or whether the county court is con-tined to the mere 
collection ot a ~ee, in the sum permitted, as the court 
my by order of record determine. We s a id in this opinion: 

"Section 25, Laws ot 1935, page 276, 
is in part as follows: 

•In add! tion to the perm! t tees and i.i­
cense tees and inspection tees by this 
act requir.ed to be paid into the state 
treasury, every bolder of a permit or 
license authorized by this act shall 
pay into the county treasury of tp.e 
county wherein t.he premises described 
and covered by such permit or license 
are located, or in case such premises 
are loca ted in the City ot St. Louis, 
to the colleetpr ot r evenue or said city, 
a t ee in such sum (not in excess of the 
amount by this a ct required to be paid 
into the state treasury for such state 
permit or license) as the county court, 
or the correspondi ng authority in the 
City of St. Louis, as the case may be , 
shall by order of record determine.• 

It i s true, as you have sta ted in the 
body of. your letter, the repea l ot Sec­
tion 24 , Laws ot 1933, Ex. Seas. Acts, 
page 77, and tbe enactment of Section 25, 
supr a , has made the provisions ot Section 
25, supra, confusing as to wbether or not 
the county courts of this state may now 
i ssue a license or only collect a tee for 
the pr ivilege ot selling liquors within a 
county. 

The section itself a t no time r efers to a 
license to be issued, but we think the reason­
able i nt erpreta tion to be given the pro­
visions ot t his section is as follows: 

The county court is authorized t o chars­
such dealer in- liquors a certa in sum. 

• This is to be done by an order ot reoord. 

, , 
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The payment of this sum is a pre­
requi s ite to engaging in the business 
of selling liquors in the county, (as 
\~shall illustrate later). This be-
1rtg true, it is necessary that the 
person paying said sum to the county 
receive sozrathing as evidence that he 
has complie¢ with Section 25 , supra , 
a.nd the order or the court made pursu­
ant thereto. The necessity or a person 
having sollBthing a s evidence tha t he 
has pa id the county charge is illus­
trated by r eference to a ruling or the 
Supervisor or ·Liquor Control to the 
eftect tha t ea ch applicant tor a state 
license must, before s a id state license 
is issued, s ubm1 t proof that he has 
paid the charges made by counties or 
cities or t his s t ate. This evidence, 
we think, may be in theform or a re­
ceipt, permit, license or a certified 
copy of the order of the county court 
concerning said liquor dealer , showing 
payment by him of the charge fixed bf 
the court.. It may a lso be, we think, 
by any other means which will efteot­
ua te the rule a boTe re1'erred to • 

. Tbe mere applicat.ion of one of the 
aboye terms to the evidence given by 
the. Court to the dealer when he pays 
this charge does not make it that. How­
ever, it may v;ell be ter med any one of 
t hese terms since, in eftect, its only 
us~ is to enable the d.ealer in liquors 
to obtain his state license, and the 
payment of the fee is to provide the 
county with revenue • 

As heretofore stated, the payment of the 
char ge made by a county is a pr-erequisite 
to engaging in the liquor bus i.ness, not 
only because of the rule of the SuperviSor 
a ft)r ementioned1 but also for this reason. 
This departmen~ ruled, in an opinion ren­
dered to G. Logan lfarr, Prosecuting At­
torney of Mor ga·n Count:r, on August 28, 
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1935, that a person ma7 be prosecuted 
for engaging in the liquor business 
w1 thout paying the charge or ~ee to 
·the county. A conviction or this ot­
~enae VK>uld have the ef~ect or auto­
matically revoking that person's state 
license under the provisions ot Section 
30, Laws o~ 1933, Ex. Sess. Acts , page 
88. 

Therefore , upon this ques tion, it is 
the opinion o~ this department that al• 
though Section 25 ot the Liquor Control 
Let does not provide that the oountJ 
oourt issue any license when a dealer in 
liquors paJS the county charge or tee, 
the county oourt may and should g1. ve the 
person something in the ~orm o~ a re­
ceipt or permit as evidence ao that tb.at 
person may present the same to the State 
Department ot Liquor Control when he ap­
plies for his s tate license.• . 

The above, we think, amply illustrates that the liquor laws 
or the state only perm!t the collection or certain tees and 
is a revenue in so tar as the county is concerDid. 

In S t a te ex rel. v. Jackson, 84 s .w. 2nd 988 (MO. 
App.), the court, in speaking of countr courts and their 
powers, said: 

"Such oourt· is a orea tun or the Oon­
s ti tution, and 1 ts powers are limited 
by the terJII8 or the various sta tutes 
detilli.ng its powers. It has DO common 
l aw or equitable jurisdiction." 

\lith this rule ot law in DliDd, and treatin8 tD.e 
liquor a ct as it pertains to counties as a rennt» measure 
only, we proceed 'to this question. Has the county court 
authority to r e turn the tee paid in under these circum• 
stances? 

\ie a ssUllJft the tee paid the oounty court was volun­
tarUy paid without protest, but even though it was oot, 
under the ruli~ in :tieumer v • .Ta.ckaon Count7 • 2'11 A~ . 59-i, 
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the applicant is still not entitled to have th8 tee re­
turned. In this ca.e, it is said a t l.c. 600: 

•rn or4er to recover from a municipal 
corporation a tax or tee paid to it 
involuntarily and under protest one 
of the essential prerequisites (among 
others) , of t he right to recovery, iS, 
that it must appear that the tax or 
fee was illegal.". 

The tee char ged here iS l egal. Section 25 , Laws 
of 1935, page 276 , permits the county court, by o~der of 
record, to fix and determine t he amunt to be paid .by a 
liquor licensee a t any sum not in excess ot the a.IIX)unt 
required to be paid by the licensee into the State Treasuey 
tor the state permit . The fee required of an i n toxicating 
malt lig.uor dealer tor consumption on the premises 1a 
~35.00 (Section 22, Laws ot 1935, page 274), a nd that is 
the amount the county cottrt charged and was entitled to 
receive f rom this applicant . 

In 33 C.J., pas- 571, Section 179, it is stated: 

"As a general rule a person who has 
paid the tee tor a liquor license on 
making his application therefor cannot 
recover it baok v.pon the subsequellt 
refusal. o:r the license, in consequence 
ot his failure to comply with other 
condit1ona, or tor other sutt1c1ent 
reasone." 

The presumption is that the Supervisor ot Liquor Control 
bad sutticient rea sons tor retuaing this applicant a state 
license and was authorized to do so. 

A number ot the authorities renewed in the Corpus 
Juris citation abon hold that such a re~ may be made 
it the statute contemplates am a uthor'-•• it. This brings 
us b~ok to what is said in State ex rel.. v. JackSon, S\q)ra ,. 
A study o~ the statutes perta1n1ng to the regulation and 
control .of intoxioa ting liquors renal• no such author! ty, 
and withou~ statutory a uthority, the county court oannot 
act. 
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Section 9981, R.S . Mi ssouri, 1929, authorizea 
county courts to retund moneys collected UDder an il­
legal le~, but this section does not apply because the 
tee was legally determi.Dad and collected• 

CONCLUSI ON 

Therefore, it is the opinion of this department 
that the county courts a re not authorized to refund to 
an applicant for a state liquor license t he fee paid by 
him to tbe county, when his application for the state 
liceJ;lse is subsequently denied. · 

APPROVED By: 

1 l!. 'rAYLOR 
(Aoting ) Attorney General 

LLB:VAL 

Respectfully submitted , 

RUSSELL C. S TONl£ 
Assistant Attornay General 


