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Hon . G. D. Miles 
Sheriff, Dunklin County 
A.ennett, Missouri 

~2 
• Dear Sir: 

This will acknowled~ receipt of your letters of 
December 15, 1937, and January 8, lg38, in which you re­
ques t an opinion as follows: 

"The County Court of Dunklin 
County has been retuaing to allow 
the sheriff of the oounty 3.00 per 
day tor waiting on said Court when 
it meets with Draina~ District 
Boards , the Board of Equalization 
and various other Le'fee and Drainage 
District Boards . 

"It is my understanding that when the 
County Court is in session, the me~ 
bers thereo~ draw their pay and when 
in session the sheriff is supposed to 
open court. Therefore, when meeting 
with such boards they are in session 
and t he Sheriff is entitled to his 
3.00 for opening Court.• 

Section 1870, R.S . Missouri, 192g, is in part as 
follows: 

"The several sheriffs shall attend each court 
held in their counties, except where 
it shall otherwise be directed by law. • 

Section 11789, R.S . Missouri, 1g2g, f ixes the 
sheriff's oompensation f or such dutiea as follows : 

"For attending each court of r ecord 
or crim1na1 court and f or each 
deputy a ctually employo4 in attendance 
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upon such court the number ot 
such deputies not to exceed three 
per d~ • • • • • • • • • • • • • 3.oo• 

Construing t he t wo aboTe s t atutes together, it is 
plain that it is the mandatory duty of the sheritt to a t­
tend each court of r .ecord or criminal court held in hia 
ooun:t7 when it is in session, either in person or by dep­
utJ', and that his compensation is $3 . 00 per da7 tor each 
day in a ctual attendance. 

The determination ot the question here depends 
upon whether or not the county court is sitting as a 
court or as an administratin body in these instances 
above mentioned . It aitting as an adminis tratiTe body, 
the sheriff is not entitled to a tee for each da7 they 
so sit, because an officer is not "entitled to fees ot 
any kind unless provided tor by statute, and being s olely 
of statutory right, statutes a llowi ng the s ame must be strictly 
cons trued • . state ex rel. v. Brown, loi6 }!jo . 1. c. 406 . 
The statute onl.y provides a fee when the court is in ses-
sion a t a t e rm thereof . 

·he shall consider the ques tion as it pertaina 
t o the Board of Equali~tion first . 

Section 9811, R.S . Missouri, 1 g29, is in part as 
followa : 

"There s hall be in eaoh county 
in this state , except t he city of 
St. Louis, a county board of equali­
zation, which board shall consist of 
the oount7 clerk, Who shall be•seo­
retary ot the sa•, but haTe no Tote, 
the ooun ty s urTeyor, the judges of 
the county court, and the county 
assessor, which board shall meet 
a t the office ot t he county clerk on 
the first UbndaJ 1n April ot each 
year: Pronded, tha t in any oount7 
haTing adopted townahip organization, 
the sheriff ot s a id oount7 shall be 
a member of s aid board of equalization•• 
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Section 9818, R.s . Missouri, 1929, is as follows: 

•The Judses of the county court, 
the county surnyor, the county assessor, 
the sher11'1', ancl the county clerk shall 
r eceive $5.00 per day tor each day ther 
shall act as members or the count7 
'board of equalization: Provided, that 
t~is EJection shall not apply to boards 
of equalization who are paid a salarr." 

Dunklin Count7 has township organization and under 
the above statutes , t he sberitt is paid $5 .00 per da7 tor 
a cting, not as sheritt, but as a member or said board. 
The county court ·in t his instance is not sitting as a 
court, but as the Board or Bqualization and the shertrt 
is not entitled to a tee tor attending said board under 
Section 11V89, supra . 

The county court i s not authorized to s it with 
the Board ot Super~sors ot those Drainage Districts and 
Levee Districts organized under the provisions or 
Chapter M, Articl• l and &, R.S . Missouri, 1929. -These 
are distriota organized by the circuit court. Nor is 
the county court authorized to sit with the Boar4 ot 
Supervisors ot those ~vee DiStricts organized under 
.ti.%'ticle 7 ot said chapter. In . ea ch o f t hese three mentioned 
instances a Board is empowered to act tor the District and 
we tind no statu torr author! ty tor the oounty court to sit 
with or adviee said board. 

The districts organized under Chapter M, Article 2, 
R.S . Missouri, 1929, are organized in .the oounty court, 
and by Section 10S.3 ot said article t be court ia •vested 
with the continuous managemant and control ot said drainage 
district• . In this district , there ia no Board o~ Super-
visors provided ~or . · 

In t h i s type o~ district the oountr court sits 
as a court i n the management and control ot the distriot•a 
atrairs. This is illustrated by r eason or Section 10815 1 

R .s . Missouri, 1929, which provides that atter the in­
corporation ot said diStrict • the court shall. ~ order entered 
ot r e oord !!.n:.• a tax to· pay the expense incurred In or­
ganizing tliiaistriot. Se c t ion 10816 provides t hat atter 
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the district i s established " the court shall , !1, an order ot 
reoord" direct tbe viewers to view the land to establish tie 
looatioa ot the various improvements and report to the court. 
This report i s to be tiled "with the clerk of the court•. 
(Section 1081 'I). The report is publ ished by the clerk ot 
the court, (Section 10819), and exceptiona to the report 
must be tiled w1 th the county court (Section 10820 ). When 
the report is approved, the court shall •J!l: order or reoord" 
le~ the tax on th8 land. This v.hole article requires 
things to be done b7 the clerk ot the oountJ court, bJ 
order ot record, by the Presiding Judge ot the court and 
attest ed by the olerk, and certain things are requited to 
be done a t speoitio terDI8 of said court . All this is incli­
oativ~ tha t the county oourt, i n managing the att a irs ot 
this type or district, sits and acta only as a court ot record 
and not as ex-ott1 cio members ot the Board ot Su-pervisors ot 
said Drainage District. 

CONCLUSION 

Therefore , it is the opinion ot this department 
tha t a county sheritt is entitled to draw the i~ . oo t ee 
prortded by statute tor a ttending county court when that 
body is s itti.ng as a court a t a r egular , adJourned or 
special term; that the county court does not sit as a 
court whUe acting a s members ot the County Board or Equal­
ization; that t he re is no a ta tutory author! t7 tor the county 
court to s it with and advise with the Board or Supervisora 
of t hose Dr ainage and Levee Dis tri cts orga.D.ized under tha 
provis ions or Chapter 64 1 h.rticlea 1, 6 and '1, R. S . M1saouri., 
1929. Under Article 2 of this chapter , the county court is 
t he bo dy ·which manages and controls the affairs or thia type 
ot district and sits as a court while doing s o, entitling 
the sherift to his statutory compensation tor attending 
court while it s o s ita. 

APPROVED BY: 

J . E . rrAitOR 
(Acting ) Attorney General 

LLB:VAL 

Respect:f'\1117 submitted, 

AUBREY R. H AMME'l'T 1 JR • 
ASsistant Attorney General 


