SCHOOLS: METHOD OF CHANGING SITE OF SCHOOL LOCATION IN
CONSOLIDATED DISTRICTS

Feébruary 3, 1938 v
2

Honorable Emory C. Medlin
Prosecuting Attorney
Barry County

Cassville, Hissouri

Dear Sir:

This 1s to acknowledge your letter dated Janu-
ary 31, 1938, as followss

"The consolidated district number
8 of Purdy, Missouri, school house
was destroyed by fire some few
weeks ago, and there is an effort
being made to change the site of
the school house by a vote of the
tax payers of the district,

"It is my opinion that the site

of a consolidated district cane-
not be changed by the vote of the
tax payers. It is also my opinion
that volume 28, Missourl Appeal,
on page 70, W. E. Gladney et al vs.
John M. Gibson settles this ques-
tion, however, I could be wrong
and would like to have your opinion
in regard to locating a site or
changing a site of a consolidated
district whether or not it is in
the power of the véters and tax
payers of the district or in the
hands of the board.”"
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Section 9330, Revised Statutes Missouri 1929,
reads, in part, as follows:

"Wwhen the demands of the district
require more than one public school
building therein, the Board shall,
# # # % and the Board shall select
and procure a site in each newly
formed ward and erect a suitable
school building thereon and furnish
the same."

The above statute has been construed in a number
of cases whereln it was held that the Board of a consoli-
dated school district can change a school site without
the necessity of a vote of the resident taxpayers.

Gladney v. Gibaon, 208 Mo. App.T03235 S.V.271;

State ex rel. Miller v. Consolidated School
District, 224 Mo. App. 1203 21 S. W. (2) 645;

State ex rel. Gehrig v. Medley, 28 S. W. (2)1040;

Crow v. Consolidated School District, 36 S. W.
(2) 6763

Corley Ve Hontgonel‘,', 46 S.W. (2) 2835 .

In State ex rel. Gehrig v. Medley, supra, the
Springfield Court of Appeals saids

"It seems to be contended by relators
that the school board in a consoli-
dated district has no power to change
a school site unless authorized by a_
vote of the resident taxpayers. Tﬁ;re
is no niFIf'IE'EE:E_conEEniion. The
board in a consolidated or city school
district has the power to change the

site without a vote of the taxpayers.”
(cases cited).
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Therefore, by virtue of Section 9330, the school
board in a consolidated district may change a school
site without & vote of the resident taxpayers. However,
does it necessarily follow that the resident taxpayers
are precluded from voting to change a school site,
which is the question presented in your request for an
opinion. Nowhere do we find any statute which permits
the resident taxpayers of a consolidated district te
vote upon any question pertaining tec the changing of
a school site, or the establishing of one. The only
statute found relative to consolidated schools on
establishing of a school site or changing same is
Section $330. Therefore, we conclude, and it is our
opinion,that the Board of a consolidated school dise
trict 1is vested absoclutely with the discretion as to
the location, or changing of location, of sites used
for school purposes, and as long as the Board does
not abuse its discretion in the premises, the courts
wi}l not interfere. Corley v. Montgomery, 46 S. W.

(2) 283.

Yours very truly
CLLIVER W. NOLEN

Assistant Attorney General

APPROVED

J. E. TAYLOKR
(Aeting) Attorney General
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