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LIQUOR C~NTROL ACT: A householder cann~t br ew in his own home 
for home use or have in hib ~o~ ;ession 
by transporting i n his car for h is guests 
and himself , any intoxicating l iquor, which 
includes home brew of alcoholi c content of 
more than 3 . 2 per cent , as it violates terms 
of Sec. 8, Laws of 1933- 34, ~xtra Session, p . 80 , 

July 281 1938 

Honorable G. Logan Marr 
Prosecuting Attorney 
t organ County 
Versailles, Missouri 

Dear Sir: 

This lJepartmen t 1e in receipt of your letter 
of July 27th1 wherein you make the f'oll.owing inquiey: 

• "Is it contrary co the Ll.quor 
Control Act for a householder to 
make home brew for h.1 s ovm home 
use and f'or hia ~wn personal con­
sumption, where the alcoholic 
content of the home brew is more 
than 5% by weight ? 

"Is it contrary to the Liquor Con­
trol Act f or a per son who makes 
home brew of more than 5% by weight 
to transport this home brew in his 
car to the Lake ror h1 s and his 
gue'•ts' consumption on an outing? 
This home brew is not sold but given 
away to immediate guests." 

As the same sections or law will be applicable 
to both questions which you present, we shall treat both 
collectively. 

T.ne Act of 1933-341 Extra Session. Lawa of Missouri, 
195~-34, pages 77 to 95 1 inclusive, under Section 171 page 
83, def~ea "1nto~cat1ng liquor" as rollowa: . 



--: 

Hon. G. Logan Karr - 2- July 28, 19~ 

•x.ne term 'intoxicating liquor' as 
used 1n this act, shall mean and 
include alcohol for beverage pur­
poses, alcoholic, spirituous, vinous, 
fermented, malt, or other liquors, 
or combination of liquors, a part ot 
which is spirituous, vinous, or 
.fermented, and all prepara tiona or 
mixtures .tor beverage purposes, oon­
ta1n1 ng 1n excess ot three and two-
tenths (3.2) per cent ot alcohol b7 
weight.• . 

Tb.ere.f'ore, the term "intoxicating liquor," as used throughout 
the Act, includes the home brew as mentioned in your letter, 
as the same contains 5~. or more than :S.2% as mentioned in 
the statute. 

We think t h e statute which governs the situation 
which you present i s ~ction 8 of' the Act, page 80, which 
is as follows: 

wNo person Shall posse ss ~tox1oat1ng 
liquor within t he State ot Missouri 
unles s the same bas boen acquired 
from some person holding a duly 
authorized license to sell the same 
under this act, or unless the said 
i n toxicating liquor is had or kept 
w1 th the written or printed permission 
of the Supervisor of Liquor Control, 
and the package in which 1ntoxioa ting 
liquor is contained a.nd .tram which it 
is taken .for consumption has, while 
containing such intoxicating 11quor, 
been labeled and sealod w~tn the 
official seal prescribed under this 
act and the r egulations made hereunderz 
Provided f'Urther, tba t nothing 1n this 
~ct Shall be so construed as to pre­
vent the natural fermentation of truit 
juices 1n the home for the exclusive 
u se of' the occupants of the home and 
their guests. • 
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Conclusion. 

It would therefore appear, due tot he terms 
of Section 8, supra. that a householder or a c.ttizen can­
not brew in his own home for home use or may not have in 
his posseS'Sion b7 transporting t he same in his car for 
his guests am himself, any intoxicating liquor, which 
includes home brew of an alcoholic aontent of more than 
3 . 2 per cent, for f're.e u se and conawn.ption, as it violatea 
the terms of Sect.ton 8; the only exception being when 
written or printed permission is granted by the Supervisor 
of Liquor Control or that the beverage be the natural 
fermentation of fruit juJ.ce a in the home f or the exclus ive 
use of t he occupants and their guests. 

APPROVED: 

J. \V. BUr·FINGTOI 
(Act~) Attorney-General 

OWlhEG 

Respect.t'Ull7 submitted, 

OLLIVER w.. NOLEN 
Ass.tstant Attorney- General 


