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Cannot pay check charge on checks 
given i n payment of taxes . 
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' 
Honorable G. Logan Marr 
Prosecuting Attorney 
Morgan County 
Versailles. Missouri 

Dear Mr. Jdarr 1 

We received your letter of May 5th, which read as 
follows a 

•The Collector of Revenues has 
presented to the County Court a 
bil.l covering the year 1937 for 
amounts paid on out of the county 
and out of the a tate checks • lmown 
as a check charge· of about 4¢ per 
check. which is an_ exchange charge 
for cashing foreign checks by the 
bank cashing the check. This 
amounts to about $50.oo per year. 
Is t his one of t he incidental ex­
penaea of the office o~ ·Oollector 
of Revenue, for which the county 
court should pay!• 

) 

If a taxpayer paya his taxes by oheok to the collec­
tor, he violates the terms of Section 99ll R. s. lio. l92g. 
This Section provides, in part, as followaa 

•Except as hereinafter provided, 
all state, county, township, city, 
town, village, achool district, 
levee district and drainage dia• 
trict taxes ahall be paid in gold 
or silver co1n or legal tender 
notes of the United States, or in 
national bank notes.• 

.. 
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Honorable G. Logan Marr -2-

Since the statute provides that taxes •shall be paid 
in gold or silver coin or legal tender notes of the United 
States, or in national Bank notea" it follows, of courae, 
that the collector can legally receive the amount of taxea 
due only in such a manner. If the collector had followed 
the law in this respect, this ch&ck charge would not have 
been incurred. Consequently, your inquiry can be atated 
in t his mannerJ ia the county liable and can it pay for 
certain charges which came into existence through the 
failure of the collector to coll.ect taxes in ·the form and 
manner specifically prescribed by statute? We do not 
think that any such charges can legally be paid by the 
county court. 

The ef'feot of Section 9911, therefore, is that such 
an expense was never to be contamplated and that the 
counties should never be calle4 upon to pay auch an item. 
This is an expense that should never exist. It coul.d not, 
therefore, ever be considered as an expense of the county 
in any aenae, in connection with its authorized buainesa. 

We are not attempting to pass on the question as to 
where t~e liability for such a eheck should tall, under 
the ci~cwnatancea. VIe are only saying that t he county 
court cannot be held liable for, nor can it legally pay 
any such charges brought into existence through the viola­
tion of the express ter.ms of the statute. 

CONCLUSION 

A county court is not authorized to pay a check charge 
paid by the county collector in cashing checks in payment 
of' taxes. Such a check constitutes an illegal demand 
against the county which the county court is unauthorized 
to pay, because Section 9911 R. s. Mo. 1929 provides speci­
fically that all taxea shall be paid 1n gold or silver 
coin or l egal tender notes of the United States, or in 
national bank notes. 

Respectfully submitted 

J • F • ALLEBACH 
APPROVED a Aaaiatant Attorney General 

3. E. TAYLOR 
(Aoting) Attorney-General 
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