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BANKS & BANKING: COURT ORDERS IN SALES OF REAL ESTATE OF 
LIQUIDATIONS 

• 
BANKS IN LIQUIDATION NEED NOT BE RECORDED 
IN COUNTIES WHERE LIQUIDATION I S BEING HAD. 

March 24, 1938 

-

Honorable Douel as Mahnkey 
Prosecuting Attorney 
Taney County 

FILED 

5fo 
Forsyth. Missouri . 

Dear Sirt 

This is to acknowledge receipt of your letter 
of recent date in which you r equest the opinion of this 
~epartment on t he following questions: 

(l} Should pet i tions and court orders 
for sale of real estate in 
liquidation of banks be recorded? 

(2) If they are recorded who should 
pay t he bi ll? 

For the answer to your question we r efer you to 
Section 5330, R. s . lio. 1929, which provides in part as 
followss 

"The cozmnissioner i.s authorized, upon 
taking pos s ession of the property and 
business of such corporation or pri­
vate banker, to liquid.ate the affairs 
thereof * * * *• He may, upon an order 
of t he circuit court or judge ther eof 
in vacation * * * * aell or otherwise 
dispose of all or any of the real and 
personal property of such corporation 
or banker, In case any of t he r eal 
property so sold i s located in a-county 
or city other than the county or city 
in which the application to t he court 
or j udge the r eof in vacation for leave 
to sell the s ame is made, the co~ssion­
er shall cause a certified copy of such 
order and the appli cation therefor to 
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be tiled in the otf'lee of' the recor­
der of the county or city in which 
such real property is located. • ( Un­
derscoring oUliS) • 

We interpret this to c ean that if the real es­
tate is located in a county outside of the county where 
the liquidation i8 being had that; in that event it i s t he 
duty of t he Commissioner of Finance to file a certified 
copy of said order and the application therefor in the 
office of t he recorder 9f ~h~ county or city where such 
real property is located, H~'ever, ir the real estate 
1s located in the county where the liquidati on is being 
had there is no duty on the commissioner to fi le the 
certified copies of the order and application in that 
county, If the cert1.fied copies of t he petition and or­
der are filed in the county outside the county where the 
liquidation is being bad~ we th1,~ it is the duty o~ the 
commissioner to pay the riling e~en8es However, it 
t he purchaser of real estate! so~a ' b.y t~ special deputy, 
desires to have a certified copy of ~h~ ~pplioation and 
order of sale f'iled and recorded in the pffice or the 
recorder ot deeda, of the county where the liquidation 
is being bad, he may do so but there ~.s no oblig~tion on 
t he cammissio~er to pay such expenaes. 

It is, therefore, our opinion that the Commis­
sioner of' Finance should file a certified copy of the 
order and t he application' ~~ the ~ounty where the real 
estate to be sold is located if' same is outside the 
county where the liquidation 1s being had, and it i8 his 
duty to pay f'iling fees therefor, and if' the real proper­
ty is within the county or c ity wherein the liquidation 
is being had there is no obligatton on the Co ~ssioner 
of Finance to have same filed and pay the f'e~ t herefor. 

Yours very truly, 

COVELL R. HEWI TT 
Assistant Attorney General 

APPROVEDs 

J. E. TAYLOR 
(Acting ) Attorney General 
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