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ASSESZOR3; Personal property which assessor has

failed to assess cannot be assessed
TAXATION after books have been turned over to
collector.

December 22, 1938
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Prosecuting Attorney
Pike County
Bowling Green, lissouri

Dear Sir:

This department is in receipt of your request
for an official opinion which reads as followa:

"The assessor of this County has
falled to assess personal property

in something over 500 cases. This
matter was not called to the attention
of the Board of Equalization and was
‘'not discovered until after the books
had been accepted by the Collector.

Is there any way where the County
Court or any officer has the authority
at this date to make an assessment

for this personal property which was
not assessed by the Assessort®

While Missourl has statutes which provide for the
assessment of real property when the same has been omitted,
Sections 9788, 9789, R, 8. Missouri, 1929 (Mo.St.Ann. 9788,
9789, page 7896, the only provision that we have that deals
with the question of faillure to assess personal property,
is Section 9810, R. S. Missouri, 1929 (Mo.St.Ann. 9810,
page 7909) which provides that whenever "there has been a
fallure to asssess the property in any county for any year
or years," the asseasor shall assess the property for such
years. However, our Supreme Court has held this section to
apply only “hen there has been a complete fallure to assess
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any of the personal property in a county during the year.
State ex rel. Timbrook, 144 3. W. 843, 240 lio. 226.

Ve believe your question is answered by the state-
ment in Hennibal ex rel. Bassen v, Bowman, 93 Mo. App. 103,
71 S. W. 1122, which is as follows!

"There is, therefore, no such thing

a8 an equity in a county or in a city
that will authorise an assessor, after
he has completed his assessment and
turned over his books to the proper
officer and after his assessment has
passed the boards of equalization and
of appeals, to repossess himself of
the assessor'!s books and enter therein
personal property, which by accident
or intention was omitted from the liat
furnished by the taxpayer and which
escaped the notice of the assessor,

He can only proceed at the time and

in the manner pointed out by statute
and to justify his assessment he must
be able to put his finger on the
statute that gives hin the authority to
make 1t # 3 # % # # % &«

In view of the above authorities, it will be seen
that once an assessor has completed his assessment and
the books have been turned over to the collector, that
there is no way that personal property vhinh has been
omitted may be assessed.

CONCLUSION,

It is, therefore, the opinion of this department
that where an assessaor of a county failed to assess
personal property and the assessment book has been turned
over to the collector that there is no way in which
personal property which has been omitted may be then

assessed. )
Respectfully submitted
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