RECORDER: If instrument is a recordable one under Section

11543 and 1s properly acknowledged recorder must
record same regardless of other defects.

November 28, 1938

Hon. Edward V. Long
Prosecuting Attorney
Pike County

Bowling Green, Mi.sourl

Dear !Mr. Long:

%e have received your letter of CUctober 14, 19338,
which reads as follows:

"The Recorder of this County has
asked me to secure for him the
following ruling:

Does he have the authority

to refuse to record a refussal

to act as trustee iIn a mort:;age
when such refusal has not been
notarized but has been witnessed
by two witnesses?

Doges he have the authority to
refuse to record any deed which
is in his opinion Iimproperly
drawn?"”

We are enclosing & copy of an opinion written by
this office on Jamary 26, 1935 and addressed to Lemuel
Re Mead, Recorder of Deeds, Marshall, Missouri. The holding
in the enclosed opinion is that when a deed is presented for
record and it Dears no acknowledgment, then it 1s the duty
of the recorder to refuse to record the samej; that no in-
strument, paper or writing which is not regularly proved
or acknowledged or which does not come within the purview of
Section 11543 Re.:. Missouri 1929, should not be recorded.

A
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Section 11543 R.S. Missouri 1929, reads as
follows? ‘

"It shall be the duty of re- .,
corders to record: First, all

deeds, mort ages, conveyances,

deeds of trust, bonds, covenants,
defeasances, or other instruments

of writing, of or concerning any
lands and tenements, or goods and
chattels, which shall be proved or
acknowledged according to law, and
authorized to be recorded in their
offices; second, all papers and
documents found in their respective
offices, of and concerning lands

and tenements, or goods and chattels,
and which were received from the
Spanish and French authorities at
the change of government; third, all
narriage contracts and certificates
of marriage; fourth, all commissions
and official bonds required by law to
be recorded in thelr offices; fifth,
all written stdatements furnished to
him for record, showing the sex and
date of birth of any child or children,
the name, business and residence of
the father, and maiden name of the
mother of such child or children."

It will De noted that it is the duty of the recorder
to record certain instruments which are "proved or acknowledged
according to law." 4s to the meaning of the term "proved or
acknowledged according to law" Section 3021 R.”. Missouri
1929, provides as follows:

"The proof or acknowledgment of every
conveyance or instrument in writing
affecting real estate in lay or equity,
including deeds of married women, shall
be taken by some one of the following
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courts or officers: First, if
acknowledged or proved within

this state, by some court having

a seal, or some Jjudge, justice or
elerk thereof, notary public, or
some justice of the peace of ths
county in which the real estate
conveyed or affected 1s situated;
second, 1f acknowledged or proved
without this state, and within the
United States, Dy any notary publiec
or by any court of the United States,
or of any state or territory, having
a seal, or the clerk of any such
court, or any commissioner appointed
by the governor of ghis state to
take the acknowledgment of deeds}
third, if acknowledged or proved
without the United States, by any
court of any state, kingdom or
empire having a seal, or the mayor
or chief officer of any city or town
having an official seal, or by any
minister or consular officer of the
United States, or notary public having
a seal,"

It follows that "proved or acknowledged™ means that
the same rmust be taken by certain desiznated courts or
officers. Witnesses only will not suffice. Consequently
any deed or instrument in writing affecting real estate,
in order to be recordable, must be proved or acknowledged by
a court or officer set out in Section 3021 supra. For the
purposes of this opinion we are not deciding but we are
r8suming that an instrument drawn by a trustee by which he
refuses to act as a trustee 1n a deed of trust, sufficiently
concerns "landa and tenemants" to be recordable under the
provisions of Section 11543.
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You also ask whether a recorder has the authority
to refuse to record any deed which is in his opinion im-
properly drawn. We sald above that a recorder must refuse
to record an instrument if it is not properly or regularly
ackrowledged or if it does not come within the purview of
Section 11543, We assume then that this question relates
to a situation where the acknow edgment is proper and
regular and the instrument is a recordable one, but it
appears to the recorder that the instrument is otherwise
defective or 1s otherwise improperly drawn.

As far as we have oveen able to determine the
Missourl courts have not passed on this exact question.
However, other states have. In the case of Weyrauch vs.
Johnson, 208 N.W. 706, the Supreme Court of Iowa said:

"We may observe that the county
recorder 1is largely a ministerial
officer. It is a matter of common
knowledge that many instruments

that are technically defective are
recorded, and the record of such
instruments may be insufficient to
impart constructive notice. There
seems to be no provision in the
atatute which clothes the county
recorder with the judicial power to
determine the legal validity and
effect of every instrument tendered
to him for record, or the effect of
such recording. He cannot arbitrarily
refuse to record instruments which are
in proper form and eligible to record,
under our recording acts, where a
reasonable request for recording is
made and the fee i1s duly tendered.”



Hon. Edward V. Long -5= November 28, 1938

In the case of People ex rel. Consumers' Brew-
ing Company of New York vs. Promme, 54 N.,Y.S. 833, the
Court said:

"The duty of the register 1is to
record or file in his office those
instruments or pepers which, by the
laws of the state, are entitled to
be recorded or filed. Whether, in
the making > r execution of such in-
astruments, the partlies thereto have
made a valid instrument or not:ﬁ is
not his province to determine.

A perusal of the statutes relating to the powers
and duties of a recorder show that he 1s largely a ministerial
officer. There are no provisions in the stututes which
clothe a recorder with judiclal powers to determine the
validity and effect of every instrument tendered to him
for record, If the instrument 1s recordable and 1f the
same is proved and acknowledged according to law the recorder
has no alternztive. He must record any such document when
properly tendered to him even though he believes it to be
otherwise defective.

CONCLUSION

When any instrument recordable under the terms of
section 11543 R.S« Missouri 1929 is properly presented to a
recorder for record and the seme 1s proved or acknowledged
according to law the recorder must record it, However, such -
instrument must be proved or acknowledged and the signatures
of two witnesses alone will not suffice. A recorder 1is
largely & ministerial officer only and he has no authority
to determine whether an instrument 1s otherwise defective
or if it has been otherwise improperly drawn.

Respectfully submitted,

APPROVED$ J« Fo. ALLEBACH
Assistant Attorney General
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