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BEALTHs Persons who have ha~ one ye~r trainir 
under registered operator of bQsiness 
of cosmetology and hairdressing and 
who possess the other qual ifi eatbns 
prescribed by the statute , may take 

COSMETOLOGY AND ijAIRDRESSING: 
QUALIFICATIONS FOR EXAMINATIONs 

J.larch 29 , 
the examination for registered operator& 
1%8 

.3t .. ~ o ___ , 

Miss Nellie L. Killion, Director 
D1 via ion ot Cou.tology and Hair­
dressing , 
St ate Board of Health , 
J efferson City , Missouri . 

Dear Madams 

Ft LED 

This ia to acknowledge youra ot Kay 21, 1958 
requesting an official opinion .from this department · on 
the fol lowing questions s 

Firat a Wba t qualifications are 
required of persona who have been 
apprentice• to an operate~ of a 
business of cosmetology or hair­
dressing, who desire to take ~the 
examinations held by your depa~t­
ment for the purpose of obtaining 
a certificat e to engage in the 
occupation of cosmetologist, hair­
dresser or manicurist. 

Seconds A construction of the law 
as it applies t o the number of 
apprentices ant operator may have 
1n his busineaa at the same time. 

Thirda Registration of apprentices 
wi th t he Stat e Board. 

Qll~ IC S. Mo. Jq3q1 
The first part ot Section 9092, R. S. Mo . 1929, 

applies to the certificates of regist ration tor achoola 
which teach hairdressing and cosmetology. The latter 
part of the sa~d section is as tol~owaa 

•Bo a chool, as provided in th1 a 
article , shall operate w1 thin 
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t hi a state unless a proper cer­
t1r1cate ot registration under 
this article has riret been ob­
tained. Nothing conta.ined 1n 
tbi a article sh$ll proh1bi t regis­
tered operators w1~1n a hair­
dre ssing or coametol.ogiat•a or 
man1euriat 1 a establ1&bment trom 
teach1ng any of the practices ot 
tfie classified occupations 1n 
their regula r course ot business, 
provided the owner or manager 
t he r eor d oes not hold h1maelr out 
as a school and does not h ire or 
employ or teaeh regularly at any 
one and the same time, more than 
one apprentice to three or less 
opera tors regularly employed with­
in their bus i ness. and said ovmer or 
manager doe a not accept any tee for 
instruction~• · 

• q~l!> 

The foregoing part of said Section 9092 specifically author­
izes the rebiatered operator to teach any of the practices 
of t he occupation of hair dressing, eoame,t.ology or mani curing 
provided the operator does not hol.d himaelf out aa a aohool 
and provided he does not hir e or employ or teaoh regularly 
at any one and the same time more, than one apprentice to 
three or l ess operators regularl y employed in the bus iness, 
and provided further that such operator does not a ccept a 
fee tor su ch inst ruc t i on. S.y S-eot i cm 90954 R. S . Mo . 1929, 
it 1a proV1dedt 9<i/.S 

•No one shall be admitted to exaDti­
na tion oP registrat16n under this 
article unless he or abe poaaeasea 
tbe followi ng qual1f1cationat {a) · 
Apprentices or students ~ed not be 
regis~ered. but shall• while learn­
i ng or acqu1.Ping any of the practioea 
of the alasa1f1ed oecupationa, be at 
least aix\.een yeara ot age. of good 
moral oiba:raoter end have an education 

... 
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equivalent to the completion 
o f the eighth grade. (b) Ap­
pli cants may be registered aa 
operators 1n any ot the practices 
or the elasaif'i ca. tiona under thia. 
arti ole upon the payment ot exam­
ination fee, provided they are ot 
good mor a l Character and have an 
edu cation equivalent to the com­
pletion of the eighth grade and 
shall have s~rved and completed 
the required time and studies a s 
determined by the state board ot 
health to be necessarily related 
to an,- one or combination of the 
practices but not le~s than one 
year for the claas!tication of 
hairdressing and cosmetologists 
and not less than three montha 
for t he cla ssification of mani­
curi&ta under the superv1.a1on ot 
a registered operator as an ap­
prentice,"+ ********** 

qu.?, ft.!> . ..,a. ,c;.3q 
Section 9102, R. S . Mo. 1 929 makes the following 

proviaionaa 

9 Power t o refuse ·a certificate .. -
The state board or health aha11 
have pC}wer ~o re.t'Use a certif1 ea~ . 
to an,-orut gull ty of f'raud 1n pa,as-
1ng the examination or at any time 
convicted of a fel-on,. or guilty of 
groas i mmoral! ty * grossly unpro­
fessional or diahone•t oonduet 
or to anyone addicted to the use 
o£ 1ntoxi eating liquor or druga 
to au eh an extent as to render him 
or her unfit to engage in any o£ 
the practices or oocupe.tion~ c1~a­
s1fied under thie ·art1·cle or to 
anyone advertising by means or 
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false or deceptive statement• 
know1ngly made or for the failure 
to display the certificate aa pro­
vided in this article. · The board 
shall have pov;er to revoke or sua­
pend certificates for an7 on e of 
t he foregoing causes." 

From th1a section it seema that the Legislature has pro­
Tided a means in which the board or hea1th may have ample 
supervision and control over the applicants snd register­
ed operators and if an operator conducts htmaelt 1n a 
grossly unprofessional manner,. then the boar d may revoke 
his license. Therefore, if an operator is trying to eYade 
the law in any manner. it seems that the· health be». rd. 
would be authorized to revoke the license on account of 
such unprofessi onal conduct ~ 

q~ I"!> 
It appears by said Section 9092, supra .. that eaoh 

three or leas operators may emplo7 or teach regularly at 
one and the same time only one apprentice, and by said 
Section 9095,. supra, if such apprentioea,. having the other 
qualifications requir ed, bas served one year as an apprentice 
under the supervision of a registered operator,. then he or 
ahe is qualified to take the examination or the board to 
become a registered operator. 

A porti on of your letter directs criticism to the 
l ew because it does not require the apprent1 ce to be r egis­
tered during the term of his or her apprenticeabip. Th1a 
criticiam, of course, woul.d have to be directed to the 
legialatora as this office can only conatrue the law aa it 
1a. 

om: CllJ S I ON 

From the foregoing ,. this of fice is of the opinion 
that any peraon who has served one year aa an a pprentice 
under « registered operator of a hairdreasing or coametology 
establi~~nt, who has paid the p~oper e~nation tee, who 
is or good moral character and who has an education equivalent 
to an eighth grade education,. ahall be authorised to take 

\ 
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the examination tor a re g1ste~d operator's certificate. 

We are further ot the op1nion that the provialona 
of Sect i on 9095, aupra, relieves the apprentice or student 
from the duty of registering w1 th the State Board during 
apprenti ceship or whil e atte~g ~Cbool. 

We are f urt her of the opinion that for eaoh three 
or leas operators regularly employed within the bualneaa ot 
coametoloQ or hairdress ing, t here may be one apprent1c•• 

RespectfUl l y submitt~ 

TYRE W. Bt.RTON 
Assi stant Attorney General 

APPROVEDs 

J. E . TAYLOR 
(Acting) Attorney General 

TViB sDA 
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