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SALARIES A~D 
CONSTABL ES!: 

FE.t!:S: Constables may charge a fee of one 
dollar for summoning a jury for a 
coroner's inquest . INQUESTS : 

June 23 , 1938 

~-----. 
'\/ F I LED 

£-/-0 
Mr. Alvin H. Juergenameyer. 
Prosecuting Attorney, 
Warren County, 
Warrenton, Mis souri . 

Dear Sir& 

This ia 1n reply to yours of June 20 requesting 
an off icial opinion from t~a department based upon the 
following letter& 

"The law provides that a coroner shall 
have the constable or sheriff to summon 
a jury in case of an inquest . The 
regular fee for the sheriff tor summo~ 
1ng jU17 in a case and culing same for 
trial as per Section 11789 R.S. M. 1929 
is $1. 00. The Statute does not provide 
how the constable shall be paid for 
summoning the jury. 

It is a serv1 ce rendered and I should 
like to know whether your Department 
has made any ruling as to whether a 
constable or Sheriff is entitled to pay 
for summoning a jury for a coroner's 
inquest." 

By your letter you state that you do not find that 
the statutes directly provide how the constabl e shall be 
paid for the summo~ng of the jury for a coroner's in­
quest . In our researCh on this question we find that 
Section 11612, R. s. Mo. 1929 provides as followas 
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. 
"Every coroner, so soon as he shall 
be notified of the dead body of any 
person, supposed to have come to his 
death by violence or caaualty, being 
found within his county, shall make 
out his warrant, directed to the 
constabl e of the townshi p where the 
dead body is found, requiring him 
forthwith to summon a jury of six 
good and lawfUl men, householders of 
the same township, to appear before 
suah coroner, at the time and place 
1n hia warrant expressed, and to 
inquire , upon a view of the body of 
the person t here lying dead, h ow and 
by whom he came to his death. " 

Section 11613, R.S . l~ . 1929 provides as follows: 

8 Every suCh constabl e to whom such 
warrant shall be dir ected Shall 
forthwi th execute the same, and 
shall repair to the place where 
the dead body i s, at t he time 
men tioned, and make return of the 
warr ant, with his proceedings 
thereon, to the coroner who grant-
ed the s ame . " 

Section 11624, R. S. Mo. 1929 provides as follows: 

"It the coroner is unable to take 
the inquest, any justice of t he 
peace, or any judge or justice of 
some court of record of t h e proper 
county, may t ake t he inquest and 
perform all the duties hereby en­
joined on the coroner . " 

From your letter it appears that you are under t he 
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impression that the statute which refers to fees of the 
sheriff would apply, however, in the case of Hagener v. 
Publishing Company, 1?2 Mo. App. 442, the court held 
that it was not the duty of the sheriff to attend the 
cor oner's inquest and for that reason I do not think 
the sheriff's statute on salaries and fees would be 
applicable to your question. Section 11625, R.s. Mo. 
1929 provides as followsz 

•If the constable of the proper town­
ship is unable to execute the duties 
required by this chapter, the off'icer 
taking the inquest may direct his 
warrant t o any househol der of the 
county, who shall pert'orm the duties 
of constable , be subject to the same 
penalties, and entit+ed to the same 
:tees . " 

By this section if the c~stab1e is unable to 
serve the warrant for the jury the coroner may direct it 
to any householder in the county. This section provides 
that suCh householder may receive the same fees for thia 
service as the constable. 

By Section 11632, R. S. Mo. 1929 it proVides in 
part as followss 

"The coroner or other officer holding 
an i nquest • a a provided for by this 
chapter, shall present to the county 
court a certified statement of all the 
costs and expenses of said inquest , 
including his own fees , the fees of 
ju.rors, vi tnesses , constables and 
others entitled to fees for wh1~ the 
county is liableJ"~ * * * * * * * 

Section 11?77, R. S. Mo. 1929 which provides for the 
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fees of the constable is in part as fol l ows: 

•constables shall be allowed fees for 
their serviees. as followsz 

For summoning eaCh j ury before a ~ustice 
of the peace • • ••••• • • •• ••• • ••• • ~1. 00. " 

We recognize the rule laid down by the court in 
the case of State ex rel . v . Brown, 146 Ko. 401, wherein 
it is held that an offi cer is not entitled to a fee or 
compensation unless allowed by · statute. 

Said Section 11777, allowed the conatable a fee 
for calling a jury before a jus tice of the peace but 
makes no provisions for such fee in caae the jury is 
called before the coroner. 

Section 11624,. supra, provides that a justice 
under certain circumstances may hold an inquest. In 
such a case there is no doubt that the constable woul.d 
be entitled to the fees for summoning such a jury before 
a j us tice of the peace who is holding the inquest . It 
would seem to be unfair to the officer to prohibit hLm 
from col lecting a f ee for summo~ a j ury for an inquest 
before a coroner or an7 other offi ~er except the justice 
of the peace whereby the statute referr ed to above he 
would be entitled to the fee 1f t he j ustice of the peace 
holds the inquest.. There is no doubt that the lawmakers 
have intended that the officers be paid tor this service 
for in said Section 11625 they reasserted themselves as 
to thi s fee when they stated that t he householder who 
s erves the procees for t he const able shall be allowed the 
same fees as the constable. 

Said Section 1~632 contemp~tea that the constable 
shall receive fees tor serving the warrant for the jury, 
f or it directs the coroner to include the fees of · the 
const able in his fee bil l to the county court. 
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CONCLUSION 

While there is not a direct provision for paying 
a constable for summoning a jury for an inquest hel d by 
.any officer except a justice of the peace , yet by reading 
all of the foregoing statutes together. we are of the 
opinion that the lawmakers intend that the person Who 
summons a jury for an inquest whether held by a justice 
of the peace , coroner, or any other officer authorized 
to hold suCh inquest Shall be entitled to a fee of 
one dollar for such aerv1 oe and tor mileage as is provided 
by the statute . 

Respectfully submitted, 

TYRE W. BURTON 
Assistant Attorney General 

A!' PROVED: 

3. E. TAYLOR 
(Acting) Attorney General 
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