
Purchase of real estate shoula 
be made t hrough the purchasing 
agent 

December 2~ 1938 

FILED 
Honorabl e W. Ed J fmeson 
Pr esident lf-:5 Board of Managers 
El eemosynary Inatitutions 
Jefferson City-Missouri 

Dear :Mr . Jameson& 

This will a cknowl edge receipt of your letter 
of December 10 _ r -equesting an opinion from this of­
f ice and which l etter reads as followss 

' 

"We have an option on two 
pi eces of property at s t . 
Joseph that t he El eemosynary 
Board is very anxious to ac­
quire because of the loca­
tion and the very great ad• 
vanbage that would accrue to 
our Hospital plant if t hese 
t wo pi eces of property can 
be purchased •. 

"One piece of property is 
known as the Serry. property 
and is opti oned to us for 
~;1o,ooo, and contains 20 
acres. It is now occupied 
by the superintendent 's dweli­
ing. f or which we are paying 
~100.00 per month. 

"The other piece of property 
is lmown as the Guthrie prop­
erty and contains 30 acres and 
is optioned to us at ·gooo. oo. 
This is l ess than one- half the 
amount this property could have 
been bought for several years 
ago. They f it int o the needs 
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of t he institution at s t .Joseph 
perfoctly . 

"We have t.he money in our appro­
priation f or Additions to purchase 
these properties . \v.hat I would 
like to a ak of you is whether or 
not the Purchasing Agent. upon 
t he recommendation of our Board, 
ean purchase these properties for 
us under Section 2 of the State 
Purchasing Agent • s Act on page 
411 of the 1933 Statutes. If 
ei ther of these opt iona expire, 
in my op1n1on we would never be 
able to get them renewed. The 
t itle s have already been passed 
upon in your o1'f1ce." 

Assuming that your Board bas authority to pur­
chase the above mentioned property, which question, how­
ever, we are not pasaing on as same ia not pr•sented in 
your request, we pass on t o the question asked~ namely, 
should the contemplated purchase, if made , be handled 
by or through ~he State Purchasing Agent . 

In t his connection we refer you to t he pertinent 
part of Section 2 , Laws of 1933, page 411, of the Purchas­
ing Agent Act, which reads as followst 

"The purchasing agent {f. * * -.'H 

shall * -::- * * purchase all lands, 
except for such departments aa 
derive t heir power to acquire 
l ands from the Constituti on of 
t he State . " 

We are unable to find any provision in the 
Constitution of the State whereby the eleemosynary board 
i a authorized t o acqnire lands, hence, such exception as 
made in Section 2 does not apply here . 
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We note that tbe Berry property mentioned is 
l and with a dwelling thereon. Vf.be~ber or ·not the 
Guthrie property is bare acreage or contains improve• 
ment e is not stated~ Section 2 mentioned authorizes 
the Purchas ing Agent to purchase landa and aays 
nothing with r eference t o improvements thereon. How­
ever, it is a general princi ple of law that a transfer 
of land carri es with i t all the improvements thereon 
unless expressly reserved by the deeds of transfer. 
Consequently• we do not believe it was t he intention 
of the Legisla ture t o l imit the purchase t~ bare land. 
i f, perchance# such interpretat ion should be sought 
t o be pl aced upon t he wording of such section. 

CONCLUSION 

It i s our opinion that if the contemplated 
purchases mentioned are to be made same should be 
handled by or through the Stat e Purchasing Agent . 

APPROVED 

J . E. TAYLOR 

Yours very truly 

J . W. BUFFINGTON 
Assistant Attorney General 

(Acting ) Attorney General 

JWB LC 
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