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COLLECTOR : Deputies may not be reimbursed for costs expended 
in procuring bond to protect collector, under pro­
visions of Section 1, Laws of Mi ssouri, 1937 , page 

I 190 . 

December 21, 1938 

hon. F . T. Jared 
Associate Judge 
County of Greene 
Sp- ingfield, l.iissouri 

Dear Judge: 

Thia is to acknowledge receipt of your request · 
for an op~io~ reading as follows: 

"Ylhen our County Collector gave bond 
one year ago, he required that one of 
his deputies give bond, whiCh he did 
and pa14 for . Yow he presents (the 
deputy) a statement to the County 
Court asking that the court refund 
him the amount ($50) which he paid 
for the $10,000 bond made to the Col­
lector at that time, claiming under 
nee . 1, P. 190 Session Acta 1937. 

"It appears to me that that paragraph 
in this section which saya, 1Shall 
be required by law of this state, or 
by charter, ord~ance or resolution, 
or by any order of any court of this 
state, to enter into a1~ official bond 
and ect. would not allow bond to any 
one to be paid for but of public funds, 
unless the law, ordinance or court 
order required that such one was re­
quired to give bond. We .felt that the 
state and county are fully protected 
in t he bond given by t he principal, 
the collector, which bond ia . required 
by law. Are we right 1n t his conten­
tion? If' the bondi n.g company making 
collector' • bond would r equire of the 
collector that he have certain of' hia 
deputies bonded, would t hat have any 
bearing in the caae?" 
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Attention ia directed to Section 1, Laws of Mi ssouri, 
1937, at p age 190, which provides 1n part as fo1lows a 

"VJhenever * * * * * any off icer of 
any county of t h i s stat e, or any dep­
utJ, appointee, agent or employee of 
any such officer * * -~ ·:!· ~; *' * i:· '\~ .r.­
shall be required by law of thu 
State, or by charter, ordinance or 
reaolutio~ or by any order of any 
court i n t his Stat e, to enter into any 
off icial bond, or other bond, he may 
elect , wi th the consent and approval 
of t he governing body of such state, 
department, bo~, bureau, commission, 
official, count y , city, town, village, 
or other politi cal subdivision, to 
enter into a aur.ety bond, or bonda, 
w1 th a 4uret y comp&Iq or surety cam­
paniea, authorized to do buaineaa in 
the Stat e of iasouri and t he coat of 
every aueh surety bond shall be paid 
by the public body protected t hereby.• 

You will notice £rom the above quoted section of 
the s t atute t hat i f arq off icer or deputJ shall be required 
by law of tnia s t ate to enter into off icial bond or other 
bond, he may elect, with those designated, t o enter into a 
surety bond, t he coat of' 11h1ch shall be borne by t he publ ic 
body protected • . As we construe t h is section of the statute• 
it is believed t hat unless the law of' thia s t ate r equirea a 
bond, or a bond being required aa aet out in the statute to 
be given, that t he costa cannot be borne by t he public body 
pr otected. 

We have made a diligent search to ascert ain whether 
a deputy collector 1a required by law to enter i nto any 
bond and have found no such law. · We have assumed, however, 
t hat t he county court baa made no such order requiring tbe 
bond. In t hat event, the statute above quoted, would ap­
ply. 

The only section we have .found which might bear 
on t his subject under conaideration is Section 9896, R.s.A 
Miaeour1, 1929, which reada aa fo~lO'Ifs& · 
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•collectors may appoint deputiea. by an 
instrument in writing. duly signed, and 
may also revoke any s uch appointment at 
their pleasure, and may require bonds or 
other securities from auch deputies to 
aecure themael ve"a; and each such deputy 
shall have like authority, 1n every re­
spect. to collect the taxes levied or 
assessed wit~ the pQrtion of t he 
county, town, district or city assigned 
to ~. which, by tbia chapter, ia vested 
in the collector himaelt J but each col­
lector shall~ in eveey respect, be re­
sponsible t o the state, county , town8, 
cities, districts and individuals, cam­
paniee, corporations, as the case may be, 
f or ·all moneys col1ected, and for every 
act done b7 any of his deputiea whilst 
acting aa auch. and for any anission of 
duq- of such deputy. Any bond or se­
curity taken from a deput',y by a collector. 
pursuant to this chapter, shall be ava1.l­
~ble t o such collector, hia ropreaent•• 
t1.ve• and suretiea, to 1ndemn1~ tnem f or 
any loss or damage accruing from any act 
of such deputy." 

~ . 

This section, you w1.ll have not iced, wae only enacted 
for the purpose of indemnifying t he collector 1n the event 
of detaul.t by Ol'}e of his deputies, so aa to obviate any 
loaa which t he collector may suff er. You will have f'urther 
observed that it is discretionary wi th the collector aa to 
whether or not such a bond is to be g1 ven. In this i~a t ance, 
the collector has exerciaed such discretion permitted UDder 
the statute by req~ring a bond of hia deput,y. Therefore, 
since t he county court has made no order requ1r1.ng bond and 
the law ~poaea no requirement as to a bond, then 1.t followe 
that a deputy collector of reven~ may not be re~buraed for 
the coeta of such bond obtained under the prov1siona o~ Sec• 
tion 1, supra. Thia ta because th~ bond g1 ven wae only made 
for the purpoae of protecting the collector and not tor the 
purpose of protect1.ng a pub lie bod)'". Had the county court 
made an order requiring aueh a bond be given in order to pro­
tect the count71 probably the count7 deputy collector would 
be entitled to be reimbureed t or the costa ot such bond. 

\ 
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CONCLUSION 

It 1s the op~on o~ thia department that a 
deputy collector may not be reimbursed out or public 
funda for costa of band given to 1ndemn1t( or protect the 
collector when such a bond ia not required by law and the 
county court haa made no order requ1r1ng such bQDd. 

RespectfUlly submitted_ 

RUSSELL C. S~NE 
Aaa1atant Attorney General 

APPROVED Byl 

(Acting) Attorney General 

RCS :VAC 
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