TAXATION - County road and bridge tax 1s a part of the levy
for county purposes. :

December 15, 1938
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liss Thela Shuck Henry =
Prosecuting Attorney
Shannon County
Eminence, Missouri

Dear lilss Henry:

Vie have your request of December 14, 1938 for an opinion,
which reads as follows:

"Shannon County is one of those counties with
an assessed valustion of less than Six Mil-
lion Dollars ($6,000,000.00).

"In May of this year our County Court made

the following levies: - fifty cents on the
$100.00 valuation for County revenue; twenty-
five cents on the $100.00 veluation for
Special Road and Bridge fund, as authorized
by Section 22, Article 10 of the Constitu~
tion, and an additional twenty-five cents

on the $100.00 valuation which they designated
as County Foad and Bridge fund.

"I desire an opinion from your office as to
whether or not the last mentioned twenty-
five cents levy is legal and will appreciate
& response at your earliest convenience."

The authority of the county court to levy taxes for
county purposes in your county is found in Artick X, Section 11
of the Constitution, and in Section 9873, R. S. Mo. 1929, which
provides that in counties having $6,000,000.00 or less of as-
sessed veluetion a tax of not to exceed fifty cents on the $100.00
valuation may be levied for county purposes.



liss ‘hela Shuck Henry -l - December 15, 1938

It 1s & parent from your letter that the county court
hes levied a twenty-five cent special road and bridge tax
wvhich i1s authorized by Section 22, Article X of the Consti-
tution, end has levied the full constitutional limit of fifty
cents for county purposes, which is authorized by Article X,
Section 11 of the Constitution, but in addition thereto hes
levied en additional twenty~-five cents as a county road and
bridge tax, We find no suthority in the Constitution for this
last additional taxe.

Section 7890, R. S. lo. 1929 provides that the county
court of your county may levy a tax of not more than twenty
cents on $100.00 valuation as a road tax, which 107{ shell be
collected and paid and placed to the credit of the "county road
and bridge fund."

Any levy made for the county roed and bridge fund is a
art of the fifty cent levy authorized by the Constitution
Article X, Section 11) and is not in additlion to the fifty

cent levy. State ex rel. vs. Railroad, 270 Mo. 2513 State
ex rel. vs. Wabash Raillway, 3 S. W. (2d) 378,

It 18, therefore, the opinion of this office that the
twenty~five cent additional levy for county road and bridge pur=-
poses 18 irregular and in excess of the constitutional linits
prescribed in Article X, Section 11 of the lMissouri Constitu-
tione.

Respectfully submitted
FRANKLIN L. KEAGAN
Assistant Attorney CGeneral

APFYROVED:

(Acting) Attorney General
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