e COUNTY COURTS:

Cbntributiona by counties to State Social
Security Commission.

October 4, 1938

) FILED
State Social Security - [
Comnission of Missouri ) ¥
Jefferson City, Missouri — 5)
Gentlement

This will acknowledge receipt of your letter of

September 27, 1
office on the f

938, wherein you request an opinion of this
ollowing two questionm, to-wit:

"l. Can the Coun%y Court hire, pay
for and furnish the services of a
person to cooperate with the State
Social Security Commission in the
administration of the Social Security
Law?

2. If the County Court can hire,
pay for and furnish the services

as referred to above, shall such
expense be classified and charged
as 'Contingent and Incidental Ex-
penses and Expense of Paupers not
otherwise classified', as set forth
in Class § of the County Budget
Act? (Laws of Missourl 1933, ppe.
341"342 . , ol

Answering your first question, we say as follows:

I.

.. Section 10 of the Soclal Security Act, page 473,
Laws of Missouri 19357, provides in part as follows:

T r—
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"For the purpose of establishing

and maintaining county oifices,

or carrying out any of the duties

of the State Commnission, the State

is authorized to enter into agree-

ments with any politiecal subdivision

of this state, and as a peart of such

agreement the State Commission may

accept moneys, services or quarters

as a contribution toward the support

and maintenance of such county offices.

# # # # #0ther loyees in the count

office shall be ﬂn!i:_ni of sueh 1

county and shall be employed with

due regard to the population of the

county, existing conditions, and

purposes to be accoupliahnd and

lhlll ba E%id the State Comuission.”
ﬂ).

A county is a political subdivision of the State.
In authorizing the State Commnission to acece services from the
county, the county necessarily must have correlative
authority to furhish such service. :

A county as such can only act through human agenecy,
or in other words, persons. Hence, Ly the apt terms of this
section the State Commission is authorized to enter into a
contract with the county, whereby the county is to furnish and

tate Commission 1s to receive the services of a person
or persons designated by the county as a contribution towards
the support and maintainance of the Comuission's County office.

- Manifestly, it is clear that the services provided
for in said sectlon are services rendered by a human being
designated or furnished by the county for such purpose.
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A companion question is whether the county is
glven suthority by saild section, or otherwlse, to pay such
person or persons rendering such service, out of the county
funds,

It is a rule, generally, in this state, and all
others, that "the laborer 1s worthy of his hire". The rule
as stated in legal phraseology in 39 C.J. Sec. 192, page 142,
is:

"The right of an employee to compen=-
sation rests in general upon the
performance of services, under an

agreement, express or implied, that
compenlation shall be had therefor,:us"

However, we believe the authority given the county
to pay such person is found in Section 10, itself, if not
in express terms, at least by strong implication. We attach
significance to the concluding sentence of the section, to-wit:

"Other employees in the count

office & e residents ol such
county and shall be employed with due
regard to the population of the county,
existing conditlons and purposes to

be accomplished and shall be
by the State ConmuissiIon.” sis
ours).

Manifestly, by the words "other employees" in the
county office, such words or terms comprehend that there are
additional persons or employees in such office, other .than the
"other employees" placed in such office by the Commission. The
further fact that the section provides that the "Commission”
shall pay such of the employees as are placed in The office by
the Commission, reasonably leads to the conclusion thst the
Legislature intended that an employee or employees placed in
the office by the county should liewlse be pald by the county.
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Additional reasons for our conclusions that the
section itself provides authority for such payment by the
county, lies in the faet the county is authorized to con=-
tribute money directly to the commission for the support
and maintenance of the county office. Hence, the county
authorized to use its funds in such last mentiondd way,
it would appear stultifying to the intention of the legislature
to say that the county could not use such funds in paying
the employees it furnishes for the Lenefit of the county
office but must send such funds, if 1t contributes any at
all, direct to the commission for the same purpose. It is to
be noted, that the county is entitled to contribute three
elements for the benefit of the county office, namely,
moneys and services, and quarters.

Referring to the last element mentioned, to-wit,
furnishing querters for the county o ffice, it would seem
idle to say that the county could not pay rent for and furnish
such quarters, 1 it were necessary so to do.

The county given the expreas authority, as it is,
to contribdke money, services and quafters for the benefit
of the county office, then 1f it is to be prohibited in using
such money, or any other county funds, in payment for the
services mentioned, and/or, for rent and furnishing of
quarters, the authority to furnish such services and quarters
is destroyed and the evident legislative intent frustrated.

It is our conclusion that a county has the authority
to furnish a person or persons to render service in support
and maintenance of such county office of the State Commission,
and to pay directly to such person such compensation as may
be agreed upon between the county and such individual.
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II.

Relative to your second question, it 1s to be
noted, that the division of the county funds under the County
Budget Act, Lewa of Missouri 1937, p. 423, requires that
Class § shall previde for a contingent and emergency expense
fund,

It 1s our conclusion that the payment for the ser-
vices hereinbefore dealt with, can and should be classified
and charged as contingent and incidental expense and expenses
of paupers not otherwise classified. Or if Class 6 of the
Budget Act contains the balance mentioned after the obligations
called for therein, if any, are met, then payment for such
services can be made out of either Class 5§ or 6 as the
case may warrants

Respectfully submitted,

HARRY H. KAY

Assistant Attorney-General

APPROVED:

T W, BUFFINGTON

(Acting) Attorney-General
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