ELECTIONS: Judges of election in Jackson County can change
address of reglstered voters on election day when
such voter moves to another address in same precinct.

November 3, 1938

LED
Jackson County Poard o '

Flection Commissioners ,/,
Court House
Independence, Mlssourl

Y

Gentlemen:

We have recelved your letter of Octoler 3, 1938, re=
questing an opinion from this Department, which letter reads
as follows:

"please give us your opinion as to whether
judgés of Election on Election day, should
erase the former addrcss of a voter and
insert the new on the registration, where
the voter has changed his residence within
the same precinct (See third Subdivision
of Sec. 10504 Re Se 1929).

"Some workers here are insisting that under
the latter part of Section 10517 all changes
of registration shall be made in the pree
sence of the Board of Flection Commissioners.
We think 'Such changes of registrationt
mentioned in this Section do not include
change of address within the same precinct,"

The population of Jackson County as shown by the last
decennlal census 1s 470,454, Therefore, reglstrations and
elections in sald county are governed by the provisions of

Article Xy, Chapter 61, R. S. Missouri 1929.

Section 10504 contalned 1In sald article, providaa in
part as follows:
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"Third: Lach voter shall vote only in
the precinct in which he or she resides
and 1s registered, but if a change of
residence is made in the same precinct
such voter, at the time of voting shall
designate such change and be allowed to
vote, if seid judges are satisfled that
such voter has not moved out of the
precinct and shall request the judges
and clerks at the time heor she offers
to vote to erase the former address and
Insert the new, and, if required by said
Judges, shall make oath that such change
of residence has been made in good faith:"

This section is applicable when the voter moves to another
address- in the same precinct in which such voter is properly
registered. The Jjudges of electlon are by this statute specifically
authorized to change the address on the registration books when
such voter presents himself for the purpose of voting on election
dﬂy.

Section 10517 which you mention in your letter, and which
is also contained in Article XV, 1s not in conflict with
Section 10604. Section 10517 reads as follows:

"If, on eny one of the days of regis-
tration, any reglstered voter who has
moved In the same precinct appears to
have hls residence number or postoffice
address corrected, the judges shall make
the correction by drawing a line through
the o0ld address and writing the new
address in the space provided for that
purpose. If any voter who has regls-
tered in one precinct shall remove to
another at any time before Wednesday

next preceding the clection at which he
or she desires to vote or if such voter
shall appear before the board of election
comuissloners or the clerk thereof at any
time before said Wednesday and declare
his or her intention to move and be
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domiclled in another precinct on elec-
tion day and shall request a change of
registration and a certificate thereof,
it shall be the duty of the board of
election commissioners to allow such
change of registration to be made by

a ving the voter enter his or her name

on the registry of the preecinct to which
such change is made or is to be made and
to erase the name from the registry in
the precinct from which such voter
removes by drawing a red line through the
name and noting in some appropriate way
that the change has been granted and
certificate issued. The board of election
comnisslioners shall thereupon lssue to
such voter a certificate in approoriate
terms allowing such change giving the
number of precinct from which the voter
removes and the mumber of the precinct

to which removal is made and when such
voter offers to vote in the precinct to
which he or she shall remove ne or she
shall present such certificate of removal
to the judges 1f by them required before
being allowed to vote. All such changes
of reglstration so made after the close
of the regular registration shall be made
in the presence of the board of election
commissioners or a majority of them and
attested at the end thereof by such board
of election ¢ ommissioners before the
reglstration books are delivered to the
election judges in same manner as attesta-
tion is required of the judges by section
10516« After such change is made such
voter shall cease to be a registered
voter of the precinct in which he or she
shall have first registered and shall become
& reglstered voter entitled to vote in the
precinct to which removel is made."



Jackson County Board of
Election Commissioners. == November 3, 1938

The first sentence of the above statute deals with
the change of address of any registered voter within the same
precinct. It says that if a registered voter appears on any
one of the days of registration to have his residence number
or postoffice address corrected, the Judges shall make the
correction "by drawing a line through the o0ld address and
writing the new address in the space provided for that
purpose.” In other words, the registered voter may follow
this procedure in changing his address 1n the same precinct,
if he so desires, and in that event the judges are required
to make the changes. This part of the section applies in
such a situation "if, on any one of the days of registration"
such registered voter shall present himself for that purpose.

Section 10617 then proceeds to outline the procedure
in the event such reglstered voter moves from the precinct
in which he is reglistered to an entirely different precinct.
The stetute then provides that all "such changes" of registration
so made after the close of the regular registrations shall be
made 1n the presence of the Board of I lectlon Commissioners,
or 2 majority of them, anc attested by the Board before the
registration books are delivered to the election Judges. The
next and last sentence in the statute then provides that after
"such change" 1s made such voter shall ce:sze to be a registered
voter of the precinet in which he or she shall have first
reglstered and shall become a reglsteredrvoter entitled to
vote in the precinct to which removal is made. The way the
legislature used the terms "such changes™ and "such change"
it is quite apparent that it was referring only to changes of
address from one preclinet to another. If this la not the
proper construction why should the last sentence of the statute
recite that after "such change" the voiter would be a reglstered
voter only in the precinct "to which removel 1s made”.

The voter who merely moves to another address 1in the
same precinct does not cease to be a registered voter in the
precinct in which he first registered and he does not thereby
become a registered voter in another precinct. The term "such
change" as used and intended ln the statute does not in our
opinion refer to a change of address in the same precinct.
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The effect then of Section 10617 1s that if a regis-
tered voter shall move into a new and different precinct after
the close of the regular reglstration only the Loard of
Election Commissioners, or a majority of them, can effect
such change. This for the reason that the election judges
on election day cannot add new names to the reglstration
lists. The election Judges are specifically authorized by
Section 10504 to "erase the former addreas and insert the
new" in the s me precinct on election day. The judges are
not, however, thereby adding a new name to the registration
list in the precinct or changing said list 1n any way, except
the address of the particular voter, since such voter 1is
already properly registered as a voter in the precinct and
his name 1s on the list given the Jjudges by the election
commi ssioners.

CONCLUSION

The Jjudges of election in any precinct in counties
containing 150,000 or more inhabitants and . overned by Article
XV of Chapter 61, R.S. Missouri 1929, are authorized to
permit any registered voter who has changed his residence
to another residence in the same precinect to vote, and such
Judges are also suthorized to erase the former address and
insert the new. Cection 10504 R.S. Missourl 1929, provides
for this procedure 1f the Judges are satisfled that such
voter has not moved out of the precinct., It is not necessary
for a registered voter to appear before the Board of Election
Comzissioners in order to accomplish a change in address in
the same precinct.

Respectfully submitted,

APFROVEDS
Je ¥« ALLEBACH
assistant Attorney General

Je W. BUFFINGTON
(Acting) Attorney General
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