LIQUOR CONTROL: Club holding 3.2 percent. Members thereof may
not store intoxicating liquor in lockers on

premises .

February 21, 1938

lir. Joseph M., Garvey, iresident

Department of Folice

St. Joseph, Missouri

Dear Sir:

FILED |
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This department is in resceipt of your letter of

February 3, 193¢, in which you request an opinion as

follows:

"The shrine organization of St.
Joseph operates a golf and country
club here in St. Joseph. In con-
nection with their club house, they
have a tap room in which they sell
liquor. I informed them it would
be necessary for them to obtain
liguor licenses in order to sell
liquor. They have no objection to
buying the license, except that
under the retail liquor license
they would be compelled to close
their tap-room on Sunday. oSunday
is the day they entertain most of
their guests,

*T then suggested to them that they
might obtain a 3.2 beer license and
if any of the members wanted to )
drink something stronger than beer,
they could build locksrs vhich the

members could rent and in which they

could store liquor purchased from
outside dealers for their personsl
use. This suggestion they have

followed and accordingly purchased a

3.2 beer license in the name of the
steward of the club.

"Judge Sam 'ilcox, of our Circuit
Court, who is the potentate of the
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elub, informed me this morning

that the affidavit on the back of
the application requires the affiant
to state that no ligquor of any
stronger alcoholiec content than 3.2
will be kept or stored on the prem-
ises, The Jjudge pointed out that
the steward hesitated about signing
such an affidavit because of the
presence of liquor in the lockers.

"The affidavit seems to go somewhat
further than the law, whieh provides
that it shall be unlawful for any
person holding a malt liquor license
or permit and not holding a retail
ligquor dealer's license covering the
premises deseribed in said malt
liquor dealer's license or permit

to have or keep in or upon the preme
ises 2ny intoxicating liquor of any
kind.

The question which you present, stated concisely,
is: May the holder of the 3.2% beer permit of a c¢lub con-
struet lockers in which members of the club may keep their
own intoxicating liquors and not rum contrary to the pro-
visions of the Liquor Control Act, prohibiting the keeping
of intoxicating liquor on the premises covered by a 3.2pF

beer permit?

Seetion 13139-h~1l of the Liquor Control set (Laws
of 1935, page 397) is in part as follows: .

"Any person holding a permit under

this artiecle to sell non-intoxicating
beer at retail, who shall have or

keep or secrete in or about the prem-
ises described in and covered by his
permit any intoxicating lisuor of an!
kind or character * * * * * * * % =x
shall be deemed guilty of a misdemeanor.”

Section 13139-2z-17 of the Liguor Control Act (Laws
of 1937, page 536) is as follows:
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"Before any permit authorized by
this article other than a manu-
facturer's or wholesaler's permit
shall be issued and del ivered to
any applicant therefor, such appli-
cant shall take and subscribe to an
oath that he will not allow any in-
toxicating liquor of any kind or
character, including beer having an
alecoholic content in excess of 3.2
per cent by weight, to be kept,
stored or secreted in or upon the
premises described in suech permit,
and that such applicant will not
otherwise violate any law of this
state, or knowingly allow any other
.person to violate any law of this
state while in or upon such premises,"

Section 13139-2z-21 of the Liquor Control Act (Laws
of 1935, page 40l1) is in part as follows:

"Any person holding a license to
sell non-~intoxicating beer only who
shall sell, give away or otherwise
dispose of, or suffer the same to be
done in, upon or about his premises
any malt liguor containing alcohol
in excess of three and two-tenths
per cent (3.2%) by weight, or any
other intoxicating liquor of any kind
or character, shall be deemed guilty
of a felony." ;

In State v. Robinson, 163 Mo. App., l.c. 226, it is
said:

*"In the interpretation of statutory
language the meaning must be given
that is most consonant with the poliey
or obvious purpose of the statute.”

Construing the above sections together, it is ap-
parent that the obvious purpose is to prevent persons li-
censed under the non-intoxicating liquor laws of this
state from handling or having about his premises, either
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directly or indirectly, intoxicating liquor. The only con-
struction consistent with this purpose and which must be
adapted here 1s as follows: A person holding a 3.2% beer
permit must not, directly or indirectly, under any ciroume
stances, have, keep, secrete, sell or otherwise dispose of
intoxicating liquor, or suffer the same to be done in, upon
or about the premises covered by his permit,

The construction of lockers on these premises in which
members of the elub will keep their own liguor would be but an
attempt to circumvent the obvious purposes and terms of the
statutes, A person may not do by indirection that whieh is
prohibited from being done directly,

CONCIUSION

Therefore, it is the opinion of this department that
when a club or association, or some person as steward of said
club or association, has obtained a 3.2% beer permit, the mem-
bers of said organization may not keep intoxicating liquor
in lockers for that purpose om the premises covered by said
permit. The doing of this subjects the licensee to prose-
cuf::n, as well as being grounds for the revocation of his
permit., !

Respectfully submitted,

TYRE V. BURTON
sAssistant Attorney General

APPROVED By:

J.E. TAYLOR
(Aeting) Attorney General
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