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We have received your letter of August 16 which reads 
as follows: 

"There was considerable discussion at the 
meeting of the county co~ttee, under 
Section 10280 of the Revised Statutes of 
Missouri for 1929, as to whether or not 
absent members of the committee could 
vote by proxy which had been duly exe­
cuted and delivered to an individual to 
be acted upon at the meeting according 
to the dictates of the signer of the 
proxy. 

"At the meeting there were 13 aeabers of 
the committee present. At the primary 
there were 30 comndtteemen and committee­
women elected by the Republican voters. 
There were at least nine proxies of ab­
sent members to be voted at the meeting 
which the temporary chairman at the meet­
ing would not recognize. 

"I would like to have the opinion of your 
office as to whether or not absent comittee­
men or committeewomen can vote at the organ­
ization meeting by proxy and if so, 



Honorable J. Carrol Combs -2- August 25, 1938 

if the election of the county chairman 
by the members present, after the prox­
ies had been ignored, would be a legal 
organization of the county co~ttee; 
that is, the election of the ehair.man 
by a majority of those present, it be­
ing an evident fact that all of the 
proxies if they had been allowed to have 
been voted would have been for the los­
ing candidates. * * * * * * * * 

"P.S. I should state that the party 
holding the proxies left the meeting 
before they were offered and never of­
fered the proxies as votes at the meet­
ing." 

The first question you raise is whether or not absent 
members of the county committee can vote by proxy. This of­
fice has previously ruled on this question. In an opinion 
dated August 17, 1936, addressed to the Honorable Joe Crain, 
Prosecuting Attorney of Christian County, Missouri, we said: 

"Section 10280, R. s. Mo. 1929 relates 
to the organization of the county com­
mittee after the August primary. It is 
our opinion that it is the duty of the 
committee, after being duly assembled and 
organized, to determine whether or not 
proxies shall be recognized; in other 
words, by Section 10280, it is the duty 
of the County Chairman to call the commit­
tee for the purpose of organization, and 
if proxies or the various members of the 
committee have been recognized in the past, 
then proxies for said meeting may be 
recognized. Once the Collllli ttee has met 
and organized, it can determine its 
future course with reference to proxies. 
Unless it determines that it will not re­
cognize proxies, then we think such prox­
ies may be accepted. We think the best 
course to pursue is for the members pre­
sent to determine whether or not proxies 
will be recognized when the meeting is 
called." 
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In the postscript of your letter you state that no 
proxy was offered at the meeting. Consequently the question 
is not now presented as to whether any such proxy was 
properly refused or accepted. Also we gather from your 
letter that the committee had never determined whether or 
not proxies should be recognized. Therefore, all we can 
say is that if proxies had been submitted and if the com­
lllittee had either determined to accept·.the same in advance 
or if no action with respect thereto bad been taken at all, 
then it would have been proper for any such proxies to have 
been accepted and voted. 

In connection with your second question you state that 
at the pr~ary thirty co~tteemen and co~tteewomen were 
elected by the Republican voters in Barton County; that at 
the meeting there were thirteen members or the co~ttee pre­
sent and that no proxies were sublllitted for consideration. 
Consequently there were only thirteen possible votes at the 
meeting. Your question then is whether "the election or the 
county chairman by the members present * * would be a legal 
organization of the county committee; that is the election 
of the chairman by a majority of those present****·" In 
other words, is it necessary to have a majority-of the com­
mittee, that is at least sixteen out of the thirty members 
present, in order to transact business. 

Section 10280 R. s. Mo. 1929 is the only statute rela­
tive to the meeting and organization of such a county com­
mittee. This statute reads as follows: 

"The county collllllittee, or city colmllittee, 
as the case may be, shall be composed of 
the committeemen and committeewomen elected 
in the several townships, or voting dis­
tricts, at the August primary next preced­
ing, and shall meet at the county seat of 
the several counties of this state, and at 
such place in any city not within a county, 
as the chairman of the then city committee 
may designate, on the third Tuesday in Au­
gust or the year in which the primary elec­
tion is held, and organize by the election 
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of one of its members as chairman, and 
one of its members as vice- chairman, 
one of whom shall be a woman, and a sec­
retary and a treasurer, one of whom shall 
be a woman, but who may or may not be mem­
bers of the commdttee . (Laws 1923, P . 197, 
sec . 2 . ) " 

It will be observed that the Legislature has not pre­
scribed what number of the governing body shall constitute 
a quorum for the transaction of business . In the case of 
State ex rel . Kiel v . Riechmann, 239 Mo . 81 there was a 
contest between two contending factions of the Repub~ 
City Committee of the City of St. Louis. It was contended 
that certain amendments to the rules of the committee were 
i .mproperly adopted because they were adopted by less than 
a majority vote of the committee . In this connection the 
court said : 

"The statutes of this State authorizes 
the city committee to pass rules for 
its own government, but does not under-
take to say by what number of votes such 
rules shouilld b~ passed . In such case 
the general rule of law is that a bare 
majority will suffice. That was the common­
law rule . * * * * * * 
"Lastly it is urged under this point that 
the amendments were not passed by even a 
majority of the members . The law cr eating 
the city committee contempl ates that it may 
adopt new rules for its own government, but, 
as said above, does not say what proportion 
of the committee shall be required to pass 
such rules. Under that state of facts it 
is clear under the general rule of law that 
a majority can act. Under the law such a 
majority constituted a quorum for the trans­
action of business. 

"The rule is further stated in 29 Cyc., p. 
1688, thus : 'Where a quorum is not fixed 
by the Constitution or statute creating a 
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del iberative body, consisting of a de­
finite number, the general rul e is that a 
quorum is a majority of all the members of 
the body . * * * * ' · 

"The rule seems to be that, unless there 
be some specific law to the contrary, a ma­
jority of a given body has the right to trans­
act all business which the entire body is auth­
orized to do. And not onl y so but that a ma­
jority vote of those present and voting (there 
being a majority participating) can do all the 
things which coul d be done by t he entire body . 
This was the common- law rule, and is onl y changed 
by some express provision . The theory is that 
the majority is the body itself for the trans­
action of business . * * * *· 

"Going now to the case at bar, we must hold 
that inasmuch as the statutes of this State 
have not prescribed what number shal l consti ­
tute a quorum for the transaction of business 
by this committee, the common law fixes a quorum 
of such committee at a majority of its members . 
Such quorum has the full power of the whole com­
mittee, and for the purposes of transacting 
business is in law the committee itself, and if 
in the transaction of any business a majority of 
that quorum votes for a measure such measure is 
as valid and binding as if adopted by the entire 
v~ibe of the committee." · 

Conclusion 

We conclude, therefore, that in the absence of a rule to 
the contrary duly passed by a county committee at which a quorum 
was present, proxies may be accepted; that since no proxies 
were offered at the particular meeting of the committee and since 
there were only thirteen acutal members of the committee present 
and voting out of a total of thirty committeemen and committeewomen 
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el ected by the voters that a quorum was not present for the 
transaction of any business. Since the statute does not 
prescribe what number of the committee shall constitute a 
quorum for the transaction of business, the common-law rule 
prevails, which is that a quorum of such committee must con­
stitute a majority of its members . In this particular case 
sixteen members would be the minimum in order to constitute 
such a majority. Since only thirteen members were present, 
there was not a quorum for the transaction of any business. 

Respectfully submitted 

J . F . ALLEBACH 
Assistant Attorney General 

APPROVED: 

J . E. TAYLOR 
(Acting) Attorney General 
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