L1QUOR CONTROL ACT: - ‘Buildings used by various #eIizlou

BUILDINGS USED AS PLACES denominations rog religious uégshig

OF RELIGIOUS WORSHIP: which denominations do not have managing
boards to menage such buildings, are not
buildings regularly used as places of
religious worship, as provided in
Sec. 44-a-14, Laws of Mo. 1935, p. 285.

August 1Y, 1938

TFILED

Mr. A. L. Burns
City Attorney
Marceline, Missouri

Dear Sir:

This is in respomse to yours of August 15th
requesting en opinion from this department based upon
tiie following question:

"A petitioner prays a license to

sell 5% beer in larceline. There is
located within the prohi.ited distance
provided by statute and by ordinance

from the place at which the license is
applied for & regular undsrteking

parlor and connected with it is a

chappel useu for funeral service. There
has also for several months last past,
been held preaching, praying, bible study
and song service., The question is raised
that this constitutes a building in which
religious service is regularly held. The
undertaking business hes been located in
this building for several years, eand the
service and worship for several months.
The service is had by many denocminations
and is apparently not restricted to any
particular church or creed., What I desire
is an opinion as to whether this is a
builaing in which worship is regularly held
within the provisions of the statute.”

Section 44-s-14, Laws of Lkissouri, 1935, page 285,
provides as follows:
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"No license shall be granted for the

sale of intoxicating liguor, as defined

in this act, within ocne hundred (100)

feet of any school, church or other build-
ing regularly used as a place of religious
worship, without the applicent for such
license shall first obtain the comsent in
writing of the majority of the Board of
Directors of such school, or the consent

in writing of the mejority of the managing
board of such church or plaece of worship.
The Board of iAldermen, City Couneil or
other proper authorities, of any incorporated
City, town or village, may by ordinance,
prohibit the granting of & license for the
sale of intoxicating liquor within a dis-
tance as great as three hundred (300) feet.
In such cases, and where such ordinance has
been lawfully enected, no license of any
charcocter shall issue in conflict with such
ordinsence while such ordinence is in effect.”

Upon the guestion that you have submitted, we fail
to find where this statute has been construed, or where a
statute with similar provisions in it relating to the
location of liquor ssles places near churches and schools
has been construed. It seems that your question mey be
determined by what is meent in the sct by the term "other
building rezularly used as & place of religious worship."

Vol. 15 R, C. L., Sec. 137, pege 373, states the
rule as to what constitutes & church as follows:

"In applying the prohibition against
sales near churches, great liberality

is exercised, and the rule of construc-
tion usually adopted is said to favor

the religious institutions and not the
traffickers in liguors, to the end that
the protection be extended to all the
multifarious denomination~ and societies,
irrespective of their particular tenets
or creed, and no metter with what ceremony
or lack of it thelr faith may be evinced.
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Any structure used principally for
religious worship and Bible study is
included although some of its rooms may

be used by societies incidental to the
church, or closely sllied to its
principles, or b, individuals comnected
with or peculiarly eligible tc membership
in the church; and it is not necessary
that the organization be incorporated.

In the application of such legislationm,
however, the courts properly refrainm from
ineluding what in reason cannot and in
common conception ordinarily is not re-
garded as a church., The restraint is
usually bheld not to apply to places used
occasionelly for preaching, or a building
used by an organizetion devoted to the
.reformation of fallem women, unconnected
‘with any church, or & building oeccasicnally
used for entertainments for the benefit

of a church, or used by an unorganized body
as a mission for Bible study and meetings,
when most of the building is used for
residential and commercial purposes.
Furthermore it is held that such a provision
does not apply to church property on which
the construction of an edifice has been
begun but not completed, although it is
intended to be occupied 2s & church, except
where the statute expressly names the churech;
and premises leased, but not yst occupied
for ehurch purposes, ere especially beyomd
the operation of the statute, when the
saloon in question was licensed before the
leasing of the premises, But it has been
held that the crection of a 'dry' area
surrounding & named church attaches the
prohibition to that area, and thet the
operation of the act is therefore not af-
fected by the removal of the church.”

This question is aléo treated in the case of In re
Finley, 110 N. Y, 8. 71, 73, wherein the court said:
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"While I believe that the liguor tax
law should be liberally construed inmn
favor of schools, churches, and homes,
and the licuor tralficker strictly held
to the provisioas which permit him to carry
- on such business in our midst{, yet the court
is bound to give those provisions a reason-
able interpretation, and not comnstrue them
beyond their fair meaning or extend prohibi-
tions to ceses and situations which the law
has not covered. In other words, the court
can and should merely declare and eaforce
what the statute has enacted. Section 24,
subd, 2 (Laws 1896, p. 66, c. 112, as
arended by Laws 1897, p. 225, c¢. 312),
specifying the places in which traffiec in
liqueor shell not be permitted, includes any
place which shall be on the seme street and
within 200 feet of & building occupied ex~
clusively as a church or schoolhouse. On
Seventy-Sixth street, and within 200 feet
of the Fifth avenue entrence tc this saloonm,
is a building purchased in July, 1907, by
the Bay Ridge United Presbyterian Church
for church purposes., It 1s for me to de~
termine whether this building 1s used ex-
clusively as a church within the meaning
of the above statute., The house was built
for and has been used as & frame dwelling
house very much like the other homes and
dwelling houses to be found in the suburbs,
and its structure hes not been changed since
the purchese. The parlor floor is used for
the services of the chureh and Sunday school,
while the pastor or minister in charge lives
with his family on the second floor, keeping
house with the usual acecommodations and con-
veniences for that purpose. The third floor
is occupied by a woman with her childrenm,
who more cr less looks after the work to be
done on the premises. The building was
built for a dwelling house, not for & church,
and its construction has not been changed.
Two femilies now live in it, @nd although
the property is owmed by e church organization
and the parlor floor used for the usual and
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regular church and 3s"both school ser-
vices, yet it is as much a dwelling as a
church, and czunot be considered as used
exclusively for the latter purpose without
twisting the word 'exclusively' from its
usual meaning., The word 'exclusively' means
something, as was said in the ‘atter of Rupp,
95 Misc. Rep. 31‘. 106 N, Y. Suppe. 483,
which recogmnized that, when a building was
used part as a church and part as a dwell-
inz, the protection of the statute did not
apply to it.”

We also find thet in the case of In re George et al.
v. Board of Excise of City of Eklizabeth, 63 Atl, 870, this
question was discussed., Although the facts in that case
were not like the fescts in this case, yet the case is
ertinent to the guestion here submitted, and the court
eld:

"The fact thaet an organized body of per-

sons known as 'Faith Curists,' who believe

in God and Christ, hold meetings and Bible
study and the religious ana secular in-
struction of the young in a building, the
upper part of which is oecupled &s & dwelling
and the downstairs rear portion of which is
used for storage purposes, does 1ot constitute
such building or such body of persomns 'a
church,' within the meaning of P. L. 1905,

P. 42, Chap. 21, so that an inn and tavern
may not be licensed a&as 'a new place' within
the limit of 200 feet 'escertained by measure-
ment from the nearest point of the church
edifice.'™

The Vissouri sct recuires the applicent for a license

to obtain the comsent, in writing, of the managing board of
a church or plece of worship which is within the prohibited

zone, before he can be granted the license.

. Your statement of facts indicates that the building
in which the religious services are conducted is primarily
used as an undertaking perlor; thet for the past few months
the services have been held in this building by many
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denominations, and its use is not restricted to amy particu-
lar church or creed.

A8 to what the lawmakers meant by the term
"regularly used as z place of religious worship," we are
unable to determine from the statute. However, the term
"regularly” is defined in Wordis and Phrases, (3 Ed.), Vol.
8, page 651, as follows: .

"Implying uniformity, contianuity,
consistency, and method, and excluding
the idea of occesional, accidental,
incidental, or casual use.”

: Your request indicates that the religious worship
in this building is conducted by many denominatioms. The
act requires the applicant to obtain the consent of the
menaging bosrd of such church or plece of worship. This
clause contemplates that the building regularly used as a
place of worship shall be used by a church organizatiom
which has a managing board. Your letter does not indicate
whether or not such a board exists, but as the building is :
primerily used es an undertaking parlor, we conclude that
there is no managinz board, but that the owner of the premises
permits the services to be held in this building by various
denominations when such services do not interfere with his
undertaking business. From the faects which you have sub-~
mitted, it also eppears thet the religious services are not
continuously, consistently and methodically conducted in
the building by any one religious denomination, but that
sueh buildingz is used occasionally or casually by the various

denominations.

It is a well known fact that on account of crowded
conditions in church buildings, the Sunday School and Bible
classes are sometimes held in courthouses or other buildings
about a city, but we do not think that the lawmakers comn-
templated that such building would be classed as a building
used regularly as a place of religious worship, which would
prohibit locating a place of selling 1ntoxicating liguor
within & certain distence therefrom. We think that the law-
makers had in mind, when they referred to "other building
regularly used ag a place of religious worship," such build-
ing as a particular religious denomination may have coatrol
over and which building is governed through its board of
managers. We do not think that the building end the use
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thereof which you have described in your request comes
within thet cleass.

We are, therefore, of the opinion that the use of
the building mentiomed in your request is not such a
continuous and consistsnt use for religious worship that
it could be classed as a building regularly used for
religious worship, but that such use is more in the class
of occasional or cesual use, That being the case, the
applicant for the license to sell intoxicating licquor
would not be reguired to obtsin the written consent of
the board of managers, if any, of those worshiping in the
building which you heve mentioned in your request.

—
Respectfully submitted

TYRE W. BURTON
Assistant Attorney General

APPROVED:

J. E. TAYLOR

(Acting) Attorney General
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