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NEWSPAPERS: If newspaper moves .from one town to another in 

a different county, in order to qualify for 
public advertisements, it must be published 
regularly for a period of three years or more at 
its last location. 

February 7, 1938 F) LED 

!41 
Honorable Dwight H. Brown, 
Secretary of State, 
Jefferson City, Missouri 

- ··· 

Dear Sir : 

We acknowledge receipt of your request under date 
of January3lst, last, relative to an opinion on the 
qualification necessary .for newspapers to publish public 
advertisements, which letter is as follows: 

r. 

".Agreeable with our conversation of even 
date, I am reducing to a memo the substance 
of our conversation . 

"The question has been raised concerning 
toe status of a newspaper when moved .from 
one seat of publication to another . 

"You will recall that the General Assembly 
changed the law concerning the qualifica-
tion of a uewspaper for handling public 
notices or legal publications; changing the 
period of required continuous publication 
.from one year to three years . Now the 
question is being raised whether or not a 
newspaper that is qualified can change its seat 
of publication and retain its standing as a 
qUal-ified newspaper. It naturally follows that 
there is involved in this question that of the 
laws of retention of partial qualification. 

"To use a purely hypothetical case, suppose 
the owner of the ltk>kane Missourian should con­
clude to cater to thei.r present circulation 
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from a publication seat in Jefferson City, 
and also develop a Cole County constituency. 
Of course, I think it follows that the 
paper would lose its qualification in so 
far as Callaway County is concerned, but on 
the other hand, would it continue to be a 
qualified publication in Cole County? 

"Another question that is involved is 
presented in this hypothetical case . Sup­
pose that the same Mokane Missourian had 
been published for only two years in Callaway 
County, and had accomplished only two- thirds 
of the required qualification, and should be 
mved. Would the paper in its new seat stand 
two-thirds qualified or lose the benefit of 
the time factor involved? .. 

We assume by reference to the hypothetical case you 
set out in the above letter that your inquiry is confined to 
what might be called the country press or newspapers published 
in the several counties of the state and not in cities of one 
hundred thousand pupulation or more. 

II. 

The statulhe pertaining to this matter, as set forth 
in the Laws of Missouri, 1937, Section 13775, page 432, i s as 
follows: 

"All public advertisements and orders of 
publication required by law to be made 
and all legal publications affecting the 
title to real estate, shall be published in 
some dally, tri-weekly, semi -weekly or 
weekly newspaper of general circulation in 
the county where located and which shall 
have been admitted to the postoffice as 
second class matter in the city of publica­
tion} shall have been published regularly 
and consecutively for a period of three 
years; shall have a list of bona fide sub­
scribers voluntarily engaged as such, who 
have paid or agreed to pay a stated price 
for a subscription for a definite period of 
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time. Provided, that when a public notice., 
required by law, to be published once a 
week for a given number of weeks, shall be 
published in a daily, tri-weekly, semi­
weekly or weekly newspaper, the notice shall 
appear once a week, on the same day of each 
week, and further provided that every 
affidavit to proof of publication shall state 
that the newspaper in which such notice was 
published has compl ied with the provisions 
of this act/ Provided, f'urther, that the 
duration of consecutive publication herein 
provided for shall not affect newspapers 
which have become legal publications prior 
to the effective date of this act. All laws 
or parts of laws in convlict with this 
section except Sections 13777, 13178, 13779, 
7631, 7632, and ~633, Revised Statutes of 
Missouri, 1929, are hereby repealed." 
(Emphasis ours.) . 

The salient feature of the above section pertaining 
to th:is case is that the newspaper shall be published in the 
county where l ocated. 

III. 

No apt decision, or decisions, from the Missouri courts 
relative to the :Irecise question involved~. is to be found . How­
ever, the clearest and most pertinent meaning of the word 
"publish", in relation to a newspaper is found in the follow­
ing two cases, namely: 

In Age-Herald Publishing Co. v . Huddleston, (Ala . ) 
92 So . 1 . c . 191, the court said: 

''To publ ish a newspaper at any place is, 
according to common understanding, to 
compose, print, i ssue and distribute it 
to the public, especially its subscribers, 
at and from that place • " 

Again, in State v. Board of County Commissioners , et al., 
77 Mont . 316, 1. c . 324, the court said: 
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" ' We have heretofore held that the 
word "published", as used in the statute, 
evidently means .printed and published. 
I t refers to a newspaper having its home 
in the county (Strange v . Esval, 67 Mont . 
301, 215 Pa.c . 8o7), and, whether such 
declaration was or was not necessary to 
a decision in that case it correctly 
interprets the statute and expresses the 
legislative intent in its passage . To 
hold otherwise would defeat the purpose 
of' the Act by permitting a large con­
cern situated in a city within the 
state, or even without the state, to 
control the county printing in any num­
ber of' counties by establishing therein 
and f'urnishing such offices with papers 
for distribution within the counties . 1

" 
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Hence, in your first hypothetical question, we agree 
with you. that if the owner of' the Mokane Missourian should 
move its publication seat to Jefferson City, in Cole County, 
and compose, print and issue the paper therefrom, then, even 
though circulated in Callaway County, such paper would lose 
its qualification in so far as Callaway County is concerned, 
but we will answer the further part of your question, namely, 
would such paper continue to be a qualified publication in 
Cole County, in the negative . 

IV . 

Answe~ .. your further question in your hypothetical 
case, namely, supposing that the Mokane Missourian had been 
publ ished for only two years in Callaway County, then if' the 
paper moved its publication seat to Jefferson City, jould the 
paper in its new seat be allowed the benef'i t of' the two years 1 

time spent while located in Callaway County, we would say no, 
because the aforesaid Section 13775 makes no provision for 
partial qualification, but, on the other hand, clearly states 
that the newspaper shall be published in the county where 
located, and shall have been published regularly and consecu­
tively for a period of three years . As the statute reads, 
there is nothing more nor nothing less so far as the time 
factor is concerned. 
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If anything more is needed, an BJlalagous case is 
:found in the case of In re Miller, (Calif . ) 113 Pa.c . 690, 
wherein the court held that a paper could not ·qrih.J.:tf'Y because 
it was not published in the city where the advertise~nt or 
notice was given, or made, for a period of one year, but was 
only published at such place :for a part of the year. Our 
statute requires a three-year period in place of a one-year 
period, but the analogy is pertinent in that if a paper 
was published :for a less period than three years, the same 
situation would arise as under the California statute 
providing for a one-year period. 

CONCWSI ON. 

1 . A newspaper, in order to qualify to print public 
advertise~nts, must be composed, printed and issued to the 
public and its subscribers from and in the county where its 
business or printing office is located. 

2 . There is no so-called partial qualification With 
respect to t~ of location of publication, but the period 
required is a fUll three-year period at the publication seat. 

APPROVED: 

J . E. TAYWR, 
(Acting) Attorney General 

JWB:HR 

Respectt'ul1y submitted, 

J . W. BUFFmG'roN, 
Assi stant Attorney General 


