
TAXATION AND REVENUE: (1) Park superintendents who operate 
concessions in state parks with per­

mission of the State Park Board must collect sales tax . (2) State 
Park Board charging camp fees in state parks for reimbursement of 
wood used by campers is not liable for sales tax. 

July 8 , 1938 

Honorable I . T . Bode 
Director , State Park Board 
Jefferson City , Missouri 

Dear Mr. Bode: 

Fl LED 

/0 

We desire to acknowledge your request for an opinion of 
July 1st, which is as follows: 

"In several of the parks we have Conces­
sionaires who are state employees and who 
operate their concessions on a percentage 
basis , that is, the Concessionaire provides 
the operating capital and returns a per­
centage of the net profit to the state. 

" The question is , should these park Super­
intendents who operate concessions in this 
manner collect sales tax? It has been sug­
gested that since the state participates in 
the net profit of the concessions , that 
they are state- operated and that a sales 
tax should not be charged . Actually , we 
are collecting sales tax and would like to 
know if we are proceeding in the proper man­
ner. 

" We have other concessions which are let for 
a cash consideration and in these instances 
the Concessionaires are paying a sales tax 
the same as any other merchant. The matter 
of collecting a sales tax on a camp fee has 
arisen . In this case we are not collecting 
sales tax. 'You will recall that the camp 
fee which is charged in the parks is 25~ per 
day and was set up for the purpose of reim­
bursing the state for wood used by campers . 
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This money goes back into the general reve­
nue but actually the amount received does 
not reimburse the state for the cost of the 
wood which is used by campers." 

Your request for an opinion is divisible into two parts. 
First, under the 1937 statute relating to sales tax , should park 
superintendents, who operate a concessionaire in state parks, 
providing their own operating capital and giving the State Park 
Board a percentage of the net profits, pay sales tax on such 
sales? Second , should the State Park Board in charging camp fee 
of 25¢ per day , which i s charged in the different parks of the 
state for the purpose of reimbursing the state for wood used by 
campers be required to pay sales tax on such fees? 

I. 

The Missouri Sales Tax Act, being House Bill No. 6 of the 
59th General Assembly of Missouri, 1937 Laws, provides in Section 
2 {b) as follows: 

"A tax equivalent to two {2) per cent of the 
amount paid , for admission and seating ac­
comodations , or fees paid to , or in any place 
of amusement, entertainment or recreation , 
games and athletic events. " 

The Legislature has defined the term " person" in Section 1 
{a) of the 1937 Sales Tax Act on page 555 to include as follows : 

"'Person ' includes any individual, firm , co­
partnership , joint adventure , association , 
corporation , municipal or private , and 
whether organized for profit or not , state, 
county , political subdivision, state depart­
ment , commission , board , bureau or agency 
{except the State Highway Department) estate , 
trust, business trust , receiver , syndicate, 
or any other group or combination acting as 
a unit , and the plural as well as the singular 
number ." 

On page 556 of said 1937 Session Acts, the Legislature has 
defined the term "purchaser" and " seller" to include those persons 
buying, selling or furnishing tangible property or rendering ser­
vices, the receipts from which are taxable under the Sales Tax 
Act. 
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Therefore, state park superintendents , who operate conces­
sions by permission of the State Park Board , furnishing their own 
capital and paying the state a percentage of the net profit of 
such sales, are liable for the collection and payment of sales 
tax on such sales , unless they be exempt from such payment by one 
of the two sections of said Act providing who may be exempted. 

Section 46 of the Sales Tax Laws of 1937 provides exemption 
from sales tax for religious , charitable, educational , eleemosy­
nary and penal institutions and said Act c9uld not possibly be 
construed so as to bring said concessionaires within its exemp­
tions , and if they shall be exempted , it is by virtue of Section 
3 of said Laws of 1937, which is as follows: 

"There is hereby specifically exempted from 
the provisions of this Act and from the 
computation of the tax levied , assessed or 
payable under this Act such retail sales as 
may be made between this state and any other 
state of the United States, or between this 
state and any foreign country , and any re­
tail sale which the State of Missouri is 
prohibited from taxing under the Constitu­
tion or laws of the Constitution of the 
United States of America, and such retail 
sales of tangible personal property which 
the General Assembly of the State of Mis­
souri is prohibited from taxing or further 
taxing by the Constitution of this state. 
In order to avoid double taxation under the 
provisions of this Act , no tax shall be paid 
or collected under this Act upon the sale at 
retail of any motor fuel, subject to an 
excise or sales tax under another law of this 
state; or upon the sale at retail of fuel to 
be consumed in manufacturing or creating gas, 
power, steam or electrical current to be sold 
ultimately at retail; or feed for livestock 
or poultry , which is to be used in the feed­
ing of livestock or poultry to be sold ulti­
mately in processed form or otherwise at re­
tail; or grain to be converted into food 
stuffs which are to be sold ultimately in 
processed form at retail. " 

Taxation is a sovereign right of the state, and the abandon­
ment of the right to exercise it can never be presumed; but the 
intention to abandon it must appear in the most c l ear and unequivocal 
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terms which must be clear and unambiguous and should not be 
created by implication . Scotland County v . Railroad Co ., 65 Mo. 
134; State ex rel. v . Arnold , 136 Mo . l . c . 450, 38 S . W. 79. 
Pacific Railroad v. Cass County , 53 Mo. l . c . 27 . 

The construction of laws exempting property f r om taxation 
must be strictly construed and as a rule all property is liable 
to taxation and it devolves upon the person claiming that any 
specific property is exempt to show it beyond a reasonable doubt. 
Fiterrer v . Crawford , 157 Mo . l .c. 58, 57 S.W. 533 , 50 L.R.A. 
191. 

As the burden of taxation ordinarily should fall upon all 
persons alike , when one claims an exemption therefrom he must be 
ab l e to point to the law granting such immunity and must be clear 
and unambiguous . Kansas Exposition Driving Park v. Kansas City, 
174 Mo . l.c. 433 , 74 s.w. 981 . In State ex rel . Globe Democrat 
Pub . Co . v . Gehner , 316 Mo. 696, 294 S . W. l.c. 1018 , the court 
sai d: 

"The policy of our law , constitutional and 
statutory, is that no property other than 
that enumerated shall be e x empt from taxa­
tion. " 

The above decisions announce a rule on exemptions in regard 
to personal and real estate . 

In State ex rel. Mo. Portland Cement Co. v . Smith, 90 S.W . 2d 
405 (1936) , the court says: 

"A tax imposed upon every retail sale in the 
state of tangible personal property is an 
excise and not a property tax , and the imposi­
tion of such tax on a sale of personal prop­
erty to the State Highway Department does not 
violate a provision of the State Constitution 
exempting the property, real and personal of 
the state , counties , and municipalities from 
taxation, since such exemption provision ap­
plies to property taxes only." 

But , sa i d concessionaires being included in the classifica­
tion of those who must collect and pay the sales tax, unless 
exempted under Section 3 , supra , it must clearly show that it was 
the intent of the Legislature to include them in such exempted 
class . 
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In the case of State v. Smith, 90 S.W.2d 405, l.c . 408, in 
passing on the question as to whether an agency of the state may 
be liable for the collection and payment of sales tax, the court 
said: 

"Undoubtedly it was within the power of the 
Legislature to make the tax applicable to 
the state and its agencies. But the theory 
underlying the presumption that property be­
longing to the state is not taxable, i.e., 
that such taxation would merely be taking 
money out of one pocket and putting it into 
another, seems to us to have peculiar appli­
cation here, notwithstanding the general 
rule hereinabove noticed with respect to the 
extent of the principle of exemptions. It 
must be remembered that the involved tax is 
levied and collected solely by and for the 
benefit of the state and not by any munici­
pality or other subdivision." 

In giving the right to concessionaires to use their own 
capital in putting in a stock of goods and selling them in the 
state parks and retaining the percentage of the net profits, 
neither the State Park Board nor the State is making the sale. 
The concessionaire is not even an agent of the State, but becomes 
an individual seller. The fact that the sales are made by a park 
superintendent in a state park does not make their sales the 
sales of the State, nor the State Park Board. 

In passing on a similar question, the Court in Burnett v. 
A. T. Jergins Trust Co., 288 U.S. 508; 53 S.Ct. 439; 77 L.Ed. 925, 
held: 

" * * that under an oil and gas lease made by 
a city to a private party the receipts of the 
lessee are not exempt from federal tax because 
the subject taxed was remote from any govern­
mental function in the collection of the tax 
and does not trench upon the immunity of the 
state as a sovereign." 

In passing on a similar question, the Court in Helvering v. 
Mountain Producers Corp . , 58 S.C.R., held that mere theoretical 
conceptions of interference to the functions of the state is not 
a test as to whether income from a gas and oil lease covering 
state land is subject to federal income tax, an income from such 
a lease is taxable where the leasee derives his profits in the 
same way as others who are engaged in similar business. 
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CONCLUSION 

Therefore , it is the opinion of this department that where 
the State Park Board permits park superintendents to operate con­
cessions in the state parks, said park superintendents, who use 
their own capital in the business and paying a percentage of the 
net profit to the State for the use of the concession , must col­
lect and pay sales tax under said 1937 Session Acts. 

II. 

The State Park Board , as an agency of the State , has the 
right to charge a camp fee of 25¢ per day in the state parks for 
the purpose of reimbursing the state for wood used by campers, 
and not collect and pay sales tax on said fee. 

Under Section 1 (a} of the 1937 Sales Tax Act, the Legisla­
ture made the sales tax applicable to the State and its agencies, 
but under the decision in State v . Smith, supra, the State and 
its agencies were exempted on the payment of sales tax for the 
reason: 

" * * that such taxation would merely be 
taking money out of one pocket and putting 
it into another." 

Section 1 and subsection " g " thereof of said 1937 Session 
Acts at page 556 defines "sales at retail" as follows: 

" ' Sale at retail' means any transfer made by 
any person engaged in business as defined 
herein of the ownership of, or title to, 
tangible personal property to the purchaser, 
for use or consumption and not for resale in 
any form as tangible personal property, for 
a valuable consideration. Where necessary 
to conform to the context of this Act and 
the tax imposed thereby , it shall be con­
strued to embrace." 

If the above transaction comes within said definition , it 
is under (5} of said subsection (g) , which is as follows: 

"Sales or charges for all rooms , meals and 
drinks furnished at any hotel, tavern , inn , 
restaurant , eating house, drug store, dining 
car , tourist camp, tourist cabin, or other 
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place in which rooms, meals or drinks are 
regularly served to the public ." 

Therefore, said (5) supra clearly shows that no such trans­
action was contemplated by the Legislature as being covered by 
the Sales Tax Act. 

CONCLUSION 

Therefore, it is the opinion of this department that the 
State Park Board charging camp fees in state parks for reimburse­
ment of wood used by campers is not liable for sales tax. 

Respectfully submitted , 

S. V. Medling 
Assistant Attorney General 

APPROVED: 

J. E. TAYLOR 
(Acting) Attorney General 
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