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--...,.. .... - --ELECTIONS -A voto~ reg~atorod Ln a precinct cannot 

vote therein after moving permanently 
to another precinct 

.August 19 , 1938 
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/ J Mr . H. D. Allison 
County Clerk 
Buchanan county 
St . Joseph, Missouri 

Attention of Jlr . H. R. Hargrove 
Chief Deput7 

Dear S1ra 

e have received your letter ot July 16, which 
reads, in part, aa tollowsa 

"I would like to baYe a legal 
opi~on on the tollowing ques­
tion. 

"If a person has registered 
under the permanent registra­
tion system and moves his 
residence but tails to come 
to this office to make the 
proper change ot address on 
his registration card, may he 
be allowed on election day to 
go back to the precinct 1n which 
he is registered and vote under 
his former addressT " 

In using the term "moves hia residence •" we 
presume you mean a situation where the person entirely 
abandona his former residence tram whi~ he 1a registered 
and intends to reside in the .future for all purposes 1n 
another precinct. 

"Residence• is a matter largel7 of ~tention. 
The s t. Louis Court of Appeals , in determining that a 

---~-



-----· -, \../ 

Mr . H. D. Allison - 2- August 19, 1938 

student had the r~gh~ to vote in the city where he was 
attending school , if he had 'abandoned his former resi­
dence, s aid , in the l ate case of Chomeau v. Roth, 72 
s . w. (2d) 997, 1 . c . 999: 

"*?~>*it- an actual residence, coupl~d 
with the intention to remain either 
permanently or for an indefinite 
time, without any f ixed or certain 
purpose to return to the former 
pl ace of abode , is sufficient to 
work a change of domicile. Nolker 
v. Nolker {Mo . Sup . ) 257 s. w. 798J 
Finley v. Finley, (Mo . &pp . ) 6 s . w. 
(2d) 1006 . " 

It would follow that if a person moved out ot 
a precinct , or a city, or a state , to another pl ace 
with"the intention to remain either permanently or fo.r 
an indefinite time , without any f ixed or ce.r .tain pur• 
pose to return to the former place of Qbode ," he would 
no long~r be a resident of such precinct, city or 
state !'rom which he moved. He would have abandoned 
entirely his f ormer residence . In connection wit~ 
the question you have asked, he would no longer be 
a resident .of the precinct from which he is registered. 

Section 10178 , Revised Statutes Missouri 1929, 
pr -ovides, 1n part , that: 

"Each voter shall vote only in the 
township in which he residea 1 or if 
in a town of · eity, then in the elec­
tion district therein in which he 
resides . " 

As was said in the case or Hall v. Scho~necke , 
128 Mo . 661, 1 . c . 670s 

"Contestant insists that an elector , 
1n voting f or a genera l off icer of 
a city or town, as mayor , is entitled 
t o vote in any election distric t in 
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such town or city. In answer to the 
contention we need only say that the 
statute provides otherwise. A citizen 
of a town is only qualif ied aa a vot· r , 
and entitled to vote , in the election 
district therein in which he resides . 
Revised Statutes , aec . 4670 . " 

Furthermor e , the laws of Missouri, 1937 , pages 
278 t o 289, contain a new syst em of r egistration ap­
plicable to the City of St . Joaeph as a city of the f irat 
class. Section 5 thereof, in prescribi ng some of the 
duties of the judges of election, provi.des that 

"The judges of election shall permit no 
person to vote unless properly identified 
as a r esident of the precinct and reg!a­
"£ered as such :;-7*~ *. n 

COlfCLUSI ON 

It foll ows , therefore, that if a person regis• 
tered under the permanent regiatr~tion ayatem 1n a 
certain precinct moves therefrom to another precinct, 
permanently or f or an indefinite t~e without any fixed 
or certain purpose of r et urning, he is no longer a 
resident of such tirst precinct and can no l onger vote 
therein. One must be a resident of and properly regis­
tered in a precinct 1n order to be entitled to vote . 

Respectfully subaitted 

J . F . ALUBlCB 
Aas1stant Attorney General 

APPROVED 

J. E . TAYLOR 
(Acting) Attorney General 

JFA LC 
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