SCHOOQLS : Digstr-ict éf residence need not pay any of the first
: $50.00 of high school tuition for its pupilse

FLLED
7,

Honorable Bryan A, Williams // //
Frosecuting Attorney

Bollinger County

Marble Hill, Missouri

[ = ..‘ ’
v
april 20, 1937.

Lear My, Williams:

This is to acknowledge your letter dated April
17, 1937, as follows:

"I would be obliged if you would please
let me have a ruling on the followling
question:

"tIf the per capita cost (temchers'
and lncildentds) of a public high
school is %50 or less can the dis-
trict accepting high school pupils
charge and collect from the pupils'
home distriect tuitiont"

We answer your question in the negative, in our
opinion, Section 16, laws of Missouri, 1935, ge 351; State
ex rel, Burnett v. School District of City of Jefferson, 74
S. w. (2!1’ 30’3“'

Section 16, supra, specifically provides as to the
rate of tuition as follows:

"% # % but the rate of tultion paid
shall not exceed the per-pupll cost of
maintaining the school attended, less

a deduction at the rate of fifty dollars
for the entire term, # % # the cost of
malntaining the school attended shall
be defined as the amount spent for
teachers' wages and incidental purposes.
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% # # In no case, however, shall the
anount collected from a pupil, parent,
or guardian, exceed the difference
between fifty dollars and the per-
pupil amount actually pald by the
State, nor shall the amount the dis-
trict of the pupil's residence is
required to pay exceed the amount

by which the per-pupil cost of main-
taining the school attended 1s greater
then fifty dollars."

The court in State ex rel., Burnett v. School District,
supra, reached the conclusion that Section 16 was exclusive
and a complete scheme for the payment of tuition. The duty
rests upon the school district of residence to pay the tuition
of the pupils, less a deduction of fifty dollars for the
entire term, In other words, the State is supposed to pay
the first fifty dollars and 1f it does not, then the differ-
ence, whatever the amount might be, may be collected from
the pupil or his or her parents or guardian. <he district
of residence pays that over and above the first fifty dollars,
Therefore, the district of residence would not have to pay
any of the first fifty dollars of a pupil's tuition,

Yours very truly,

James L, Hornoostel
Agsistant Attorney-Gencral

AFFROVED:

J. E. TAYLOR
(Acting) Attorney-Generals
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