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' 'OR VEHLCLES: If 'platea are lost or destroyed by selzure
e or otherwise duplicates must be 1ssued.

April 9, 1937

FILED

o

Mise Gertrude H. Stokely
Automobile Depariment
Seerctary of State's Offilce
Jefferzon City, Missourl

Dear Miss Stokely:

This 1s to acknowledge your letter dated April 7, 1937,
and supplement thereto, as follows:

*“It is a law in the State of California,
that when a car from another state enters
thelr state and 1s resold %o an individual,
the person owning the car must relinquish
thelr plates and buy Callfornla plates he-
fore gale 1s made. The original license
plates, which are not California plates, are
destroyed by the authorities of California.

Recently we have had quite a few people, both
individuals and dealers, a ply for duplicate
sets of plates, carrying the same mumber as
the destroyed plates., As you know, there are
a great many decalers who take automoblles into
the 9%ate of Californla for re-sale. There
are often ten or more gutomobiles transported
at the same time and these same dealers oftem
make two or three trips during the year. As
stated before, all of these Misrcourl plates
are destroyed and the cuestion is, should
duplicate plates be 1ssued or should we require
our citizens and deslers to buy a new set :
of plates?

May we have an opinion on this at once as we
have some correspondence belng held?"
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" SUPPLEMENT"

"The Missourl Dealers that sell used cars

in the State of California, buy individual
plates as the StaTe of Callifornla does not
honor dealers plates."

We understand from your letter that licensed Missourl
dealers register automobiles in their own name and take sald
cars to the State of Californla for the purpose of selling them,
Under the statutes of Californla when a regilstered and licensed
automoblle in another state 18 sold in California the forelgn
license plate must be surrendered to the authorities of Californla.
Subsecuent thereafter sald original forelgn license plates are
destroyed,

You inquire if duplicate plates may Pe lssued for those
surrendered to the authorities in California. We invite your
attention to the fact that 1t 1s the automoblle that 1is regls-
tered. Sectlon 7761, Laws of Micsouri 1933, uExtra Sesesion,

page 99.

When an automoblle is reglstered Seetion 7770, Lawe of
Miessouri 1936, page 297, the commissloner of motor vehicles shall
without expense to the owner 1ssue and delliver mmber plates.

Section 7774 R. S. Missourl 1929, provides:

"Upon the transfer of ownerchip of any
motor vehigle#*#its cortificate of regls-
tration and the right to use the number
plates shall expire, and the number plates
shall be removed at the time of the transfer
of possessilon**%The buyer shall remove such
mmber plates at the expiration of sald five
days,; and return them to the previous owner
of the motor vehlcle, and 1% shall be un-
lawful for the buyer, or any person other
than the person to whom such number plates
were originally issued, to have the same in
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his possession after the expiration of

such five daye, whether in use or not; Pro-
vided, however, that in the case of a trans-
“er of ownership the originsl owner may
reglister another motor vehicle under the
gsame number, upon the payment of a fee of
82,00, 1f such motor vehiecle 1s of horse
power or tonnage not in excess of that
originally regilstered;s#ssan

You will note from the reading of Section 7774 supra, that
the duty 1e placed wpon the owmer %o recover his license plates
if he sells his reglstered automobile. Howev- r, if he cannot do
80 by operation of law he cannot be penalized., If his license
plates are takem from him by the authorities of another state then
such are lost g0 far as he 1ls concerned,

Seetion 7771 R. 8. Missourl 1929, reads aes follows:

"In the event of the loss, mutilation or
destruction of any certificate of regis-
tration, certificate of ownership, number
plate or badge issued by the ¢ anniaston'r.
the lawfyl holder thereof may, upon filing
with the commissioner an affidavit

such fact, and on the payment of a fee of
81.00 obtasin a du llcate of such plate,
certificate or .

Sald seotlion 1s unamblguous and provides that in the event
of loss, mutilation or destruction of any number plate a duplicate
will be given upon payment of a fee of One Dollar.

Corpus Juris, Vol, 38, page 244, defines “loss" as

follows:

"A generic and relative term. ‘Loss' 1s

not a word of limited, hard and fast leanins.
It mey mean eithor the act of losing

the -thing lost. In some inetances * io-s'



Miss Gertrude H. Stokely —im April 9, 1937

mean that wvhich can never be re-
g_é% shd 1i othera mloh%
simply withheld or that of which a
party 1s dlsposscssed. "

Worde and Phrases, Second Serles, Vol. 3, page 185, has
the following to ssy as to the word "losgs":

#1lo8s' 18 a relative term. A fallure
to keep that which one has is "loss?.
Foehrenbach v. German-American Title &
Trust Co., 66 Atl, 661, 583, 217 Pa.
331, 12 L.R.A. (N.S.) 465, 118 Am. 8%,
Rep. 916.%

In view of HSeetion 7771 supra, if a person makes an
affidavit showing that hie license plates have been lost to
him by virtue of the action of the authorities of the State of
Californla, then in our opinion duplicates of such plates should
be given %o him by the motor vehlcle department upon the payment
of the required fee. As we read Sectlon 7771 supra, 1% does
not attempt to define the word "loss" in any particulsr sense.
Conseauently, gilving the word "loss" the meaning that license
plates are not in the posses=ion of the owner but withheld
%o the extent that he 1s dispossessed from ssme or the use
of ssme, brings such owner within the terms of Seetlon 7771,
and thus makes him eligl ile for a duplicate, in our orinion,

Yours very truly,

James L, HofnBostel,
Asslstant Attorney Genncral
APPROVED:

J. E, TAYLOR
(Acting) Attorney General
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