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BOAFill OF PHAHIYiACY : I f April examination is declared vo~c , 
applicants found guilty of no wrong should 
be given opportunity to retake examinat ion 
prior to September 6th, 1 937 • 
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Honorable Lloyd c. Stark 
Govornor of hlissouri 
Jefferson City, Cissouri 

. . / ' .... . ) 
() C'\ .-' 

Dear Governor Stark: 

Thio Will acknowledge receipt 0~ your letter requoGt­
ing an opini.on from this department, t1h1ch rends as i'ollc·::s : 

.. 

• t 

• • , ~ I i 
· "Please ndvi·se mo if appl.1cants, who 
tool: the Board of Pllilrmacy exrunina­
tion l ast- AprU and nore not r eported 
as cheating , shoul.d be re- ex.amned 
be~o!e September G- 1937." 

Under date of June 21, 1037, u. H. Ellis , President 
l':is -ouri State Bo[.cr>d of Ph!:).l."'l!'.!l.CY, r equested an opini on on 
the question of th~ r ic.."lt of t~.1e !.iis ~ouri State }_;ou:r·u of 
Pho.r1~acy t o v oi d o..n excn1:!..ne.ticn held in St. Lou.i~, L:i..s :..:ot:.r:!.., 
on f~pril 25th s.nd 26th, 1037, becs:u.3o of al.le god viiclc 3prc~d 
ch.::ating of the c o.ndido.ten takinG the examination. Ir.. 
answering this opini on requ~st w1der ~ate of Juno 21, 1 U37, 
we reached the follouing conclusi~n: 

u~rom the foregoing, we are of the 
opinion that the question of whether a 
candidate has p :lssed a. 's.at:lsf~~ctory 
exm.'1:!.ria.tion ' is Ylithin the sound dis­
cretion of' the Doo.rd. of .Pha:r'!llllcy, who 
may exercise itn jud~ont \Alether it 
s hell void the ex~n~tion held in st. 
Louis , l11ssou..ri , on i:Op:!:'il 25th 2.J."1d. 26th 
bcca.uso of the c!1a.:r•go of \1id.o spread 
che::~.ting, or \lhethc:r 1 t shaD. order a 



Hon. Lloyd c. Stark - 2- August 27, 1937 

new examination to allow all peraona 
the privil ege or taking the examina­
tion for aasi&tant and registered 
pharmacist under the existing law. • 

However, in the course of our · op1n1on, we made the 
·rollowing observation: 

•In paaaing on your questions it occurs 
to ua that if the Board or Pharmacy can 
actually determine .from the group taking 
t he examination the individuals who 
conducted themselves 1n a proper manner 
and were not gui lty of' any cheating, 
and further made a aatia!actory grade 
ao as to be eligible for a license, 
it would be moat unfair to void the 
e~tion and require them to submit 
to a new examination. We must necessar­
ily, however, restrict ouraelvea to 
applying the law to the faeta as present­
ed in your letter.• 

The writer 1a not adviaed. whe ther or not the examination 
held last April haa been voided by the Board of Pharmac7. I1' 
it has not been, we are still of' the opinion that if it can be 
determined t hat any applicant conducted himae1t in the proper 
manner and made a aatisfact ory grade , he would be entitled to 
be licensed as a pharnlaeiat or aaaiatant pharmacist as the caae 
may be . 

It the examinat lon ia dee1ared void, your question, aa we 
understand it, ia whether or not the applicants taking the 
examination , and not reported as cheating, should be given an 
opportunity to again take the examinati.on before September 6 1 
1937, which is the eff ective date of the ~ew l aw rel ating to 
t he quali.ficationa or pharmaciata , which also provides that no 
:turther licenaea shall be issued for aaa1stant registered 
pharmacists . 

Under the provisions of Section 1~142., R. s . Ko .. 1929, 
which r emains 1n eff ect until September 6, 1937, any peraon 
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twenty one yeara of age. who had been licensed aa aasiatant 
pharmacist for not Leas than two yeara prior to hia application, 
who had four yeara e~rience 1n pharmacy under instruction 
of a licen•ed pharmaci•t and who paaaed a satiafactory examina­
tion by or under the direction of the Board of Pharmacy, waa 
entitled to be 11cenaed aa a pharmacist. 

The qual1f1cat1ona for a license ae an aaa1atant pharmacist 
under said aect1on were that he be e1ghteen years of age and 
have a special pre11•1nary general education and not lesa than 
two years experience 1n pharmacy under the instructiona of a 
licenaed pharmacist, and that he pa•• a aat1afactory e~na­
t1on by or under the direction of' the Board of Pharmacy. 

After September 6th, under the prov1s1ona of' Section 
13151, Laws of Jliasour1 193'7, page 230, an applicant for 
examination for a licenae to ·practiee pharmacy must be twenty 
one yeara of age and have attended high achool for four 
years or ita equivalent and have had one yeu of' practical 
experience 1n a retaLl drug store under the auperv1s1on ot 
a registered phar.maciat, and must alao be a craduate of a 
achoo1 or college of pharmacy, whoae requirement• for gradu­
ation are satisfactory to the Board of Pharmacy. Said aection 
further provide• that no-£urther licena~ or exem1nationa 
shall be issued or given by the State Board of Pharm&C'J for 
aaa1atant reg1atered phar.mac1ata. 

Undoubtedly, many of the applicant• who took the exanaina­
tion in St. Louia last April do not have &uff 1c1ent qual1f1ca­
tiona to teke the ezam1nat1on a!'ter the eff ective date or tlw 
new Act~ which 1a September 6th. Alao. undoubtedly, many of 
the app11canta at the last eswmSnat1cn have not been convicted 
of cheating or improper conduct. To declare said ex•m1nat1on 
void without giving theae ~pl1canta an opportunity to retake 
the e.xamination prior to the eff ective date of the new Act 
would be maniteatl7 un.ta1r in that it would deprive certain 
applicants. convicted ot no wrong. tram ever becoming pharma­
ciat•, although they had the qualit1cationa neceaearr at the 
time they took the ex•m1nation and received aatistactory 
gradea . Jlany of these applieanta have been w orking to be-
come pharmaciata ror a number of yeara and now on the threahold 
or their amb1tiona they will be deprived of the opportunity ot 
doing ao, due to the 1ncreaaed qualification•• unless the7 are 
permit ted to retake th1a e'Zam1nat1on prior to September 6th. 



Hon. Lloyd C. Stark - 4- August 27. 1937 

Aa one applicant stated to the writer, speaking £or ~aelr 
and othera similarly situated: 

•0ur whole tuture ~ay be ruinedn 

In conclusion. we point out the P.rovisiona of Section 
13142, n. s. Mo. l v29, t ha t the Board or Pharmacy may prior 
to September 6 , 193.7, hol d an examination f or the purpose 
of licensing pharmacists and aaaiatant pharmacists and that 
anyone, who has the quali.ficationa apeei!1ed in ~ aid section, 
is entitled to take the e%8Dlina.t 1on either u a pharmacist 
or aa aas1atant ph.armaeiat and up6n paaaing a s atisfactory 
examination 1a entitled to be licenaed as such. Atter 
September 6, 1937• under the provisiona or Section 13151, 
Lawa of K1.a ouri, 1937, page 230, all applicants f or 
licenaea to practice pharmacy must have the qual1f1.cati ona 
specified in s aid aeetion and no fUrther licenaea or examina­
tion& can be 1aaued or g iven by the Board of Pharmacy f or 
aaaiatant regiatered pharmaeiata. 

It 1a. t hererore. our opinion that it wo~ be moat 
unfair i f the April examination ia d eclared void, not to 
allow applicants, wh~ had the proper quali!icat i ona and 
took the exami nation at t hat time and who were found gullty 
of no ~•conduct, an opportunity to retake the exami nation 
prior ·to the eff ective date of the new Act incre·aaing the 
qua1i£icationa of appl1eanta t o take the ex~tion to 
practice pharmac7 in this state. 

APPROVED: 

t(.oY itcn'l'l'Rtck 
Attorney General 
JET:rt 

Respectful l y yours, 

J. ~. TAYLOR 
Aaautant Attorne7 General 


