
CORONER: Duty of attending physician to notify coroner upon 
death of person from injuries received by violence . 

June 9, 1937 
FILED 

CZ ·~ 
Mr . Wayne V. Slankard, 
Prosecuting Attorney, 
Neosho, Missouri. 

Dear Sir: 

We wish to acknowledge your request for an 
opinion wherein you state as follows: 

"Coroner, Corley Thompson, of Newton 
County has requested that I obtain 
your opinion on the following: 

'~ithin the past week two deaths have 
occurred by violence the parties having 
died in the local hospital . The doctor 
in charge of this hospital and who was 
in attendance upon these parties, failed 
to notify the coroner even after being 
requested after the first death to so 
notify the coroner in the event of a 
death in his hospital of someone in­
jured by violence . 

"I have attempted to ascertain from the 
Statutes, but I am not clear on it. Will 
you please let me know whether or not a 
physician under these circumstances 
would be required to notify the coroner, 
and whether a physician who attends upon 
a person who later dies from injuries 
received by violence, is required to 
notify the coroner, and if so, in the 
event they failed to do so what means may 
be taken to force such notification. 



Mr. Wayne V. Slankard -2- June 9, 1937 

"Mr . Thompson has handed me the 
opinion you rendered to Mr . L. D. 
Rice in regard to the duties to hold 
inquests and it strikes me that the 
physician would be required to notify 
the coroner." 

Section 9046, R. S . Mo . 1929, provides that the 
medical certificate of death shall be signed by the physician, 
if any, last in attendance, and if caused by violence, shall 
state its nature, in part, as follows: 

"The medical certificate shall be 
made and signed by the physician, 
if any, last in attendance on the 
deceased, * * * . Causes of death, 
which may be the result of * * * 
violence, shall be carefully de­
fined; and, if from violence, its 
nature shall be stated, and whether 
{probably) accidental, suicidal, or 
homicidal . " 

In the case of O' Donnell v . Wells, 323 Mo . 1170, 
21 S. W. {2d) 762, 1 . c . 765, the court in holding that in 
cases calling for an inquest it would be the duty of the 
attending physician to notify the coroner, said: 

"It is clear the lawmakers had in 
mind the best information obtainable, 
for they provided in section 5802, 
Rev . St . 1919, that the medical 
certificate of the death certificate 
must be made and signed by the attend­
ing physician . They not only commanded 
the attending physician to make and 
sign the medical certificate but 
provided he would be guilty of a mis­
demeanor if he failed or refused to 
do so . Section 5817, Rev . St . 1919 . 
In cases call ing f or an inquest it 
would be the duty of the attending 
physician to notify the coroner. It 
would then be the duty of the coroner 
to hold an inquest under chapter 48 
(sections 5916-5957 ), Rev . St . 1919 . 11 
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From the foregoing , we are of the opinion that it 
is the duty of the attending physician to notify the coroner 
in case of the death of a person due to injuries received 
by violence. 

Your s very truly, 

MAX WASSERMAN, 
Assistant Attorney General . 

APPROVED: 

J . E. TAYLOR, 
(Acting ) Attorney General . 


